1.10 Lisäavut

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Windows tarjoaa monia tietokoneen hallinnassa auttavia näppäriä apuohjelmia. Eräät niistä on kuitenkin piilotettu niin, ettei tavallinen käyttäjä välttämättä törmää niihin koskaan.

luku1.11_suoritaKaikkein arkaluontoisimpiin käyttöjärjestelmätason apuohjelmiin ei löydy Käynnistä-valikosta minkäänlaista linkkiä. Niitä käynnistävän pitää todella tietää mitä on tekemässä, sillä nämä ohjelmat voi usein käynnistää vain antamalla Käynnistä-valikon ‘Suorita’-kohdasta käynnistyvässä Suorita-ikkunassa tuon ohjelman nimen juuri oikeassa muodossa.

Windows Vistassa ‘Suorita’-komento on piilotettu ‘Kaikki ohjelmat’-valikon ‘Apuohjelmat’-alakohtaan, mutta se toimii aivan samalla tavalla kuin vanhemmissakin Windowseissa.

luku1.11_syseditEsimerkiksi tuohon Suorita-ikkunaan annettu yksinkertainen komento sysedit avaa Windows 98:ssa suoran reitin kaikkien keskeisimpien systeemitiedos tojen luo.

Komento avaa kerralla samaan ikkunaan autoexec.bat-, config.sys-, win.ini-, system.ini- ja protocol.ini –tiedostot luettaviksi ja myös vapaasti muokattaviksi. Vielä Windows 98:ssa koottiin näihin tiedostoihin paljon keskeisiä järjestelmän käynnistysvaiheeseen liittyviä asetuksia.

Komento on piilotettu aivan hyvästä syystä, sillä näitä tiedostoja ei ole syytä missään tapauksessa lähteä käpälöimään, jos ei todella tiedä mitä on tekemässä. Esimerkiksi autoexec.bat –tiedoston väärä muuttaminen saattaa estää kokonaan Windowsin käynnistymisen. Sysedit-ikkunaan avautuvien tiedostoja silmäilemällä voi saada kuitenkin hieman kuvaa Windowsin sisäisestä sielunelämästä.

Vielä Windows 98:ssa niin tärkeitä autoexec.batia ja config.sysiä ei enää tarvita Windows XP:ssä ja Vistassa Win.ini ja system.ini –tiedostot sentään ovat vielä XP:ssä ja Vistassakin tallella ja niitä pääsee tätä kautta tarpeen vaatiessa suoraan editoimaan. On kuitenkin melkoisen epätodennäköistä, että tällainen tarve vielä jollekulle tulisi, sillä win.ini ja system.ini eivät enää ole XP:ssä lainkaan sellaisia keskeisiä systeemitietojen säilytyspaikkoja kuin vielä Windows 98:ssa.

Kokoonpano kuntoon

Toinen Windows 98:n, Windows XP:n ja Vistan salaisuus on Järjestelmän kokoonpanosovellus, jossa voit vapaasti itse valita esimerkiksi kaikki ne ohjelmat, jotka käynnistyvät automaattisesti aina koneen käynnistyessä. Pääset käynnistämään tämän pienen ihmeen, kun vain annat ‘Suorita’-ikkunaan msconfig -komennon.

luku1.11_msconfig

Msconfig -komennolla käynnistyvään ohjelmaan pääset Windows 98:ssa käsiksi myös Käynnistä-valikon kautta. Valitse Windows 98:ssa Käynnistä-valikon Ohjelmat-valikosta Apuohjelmat ja täällä edelleen Järjestelmätyökalut –ryhmästä kohta Järjestelmätiedot.

Kun Järjestelmätiedot-ikkuna aukeaa, valitse tämän ikkunan ylävalikon Työkalut-kohdasta edelleen Järjestelmän kokoonpanosovellus. Suorita-ikkuna taitaa siis olla hieman nopeampi keino...

Msconfig -komennolla aukeavan ikkunan viimeisellä Käynnistys-välilehdellä voit päättää mitkä ohjelmat käynnistyvät automaattisesti aina Windowsin käynnistyessä. Ota vain valintamerkki pois sen ohjelman nimen edestä, jonka et halua käynnistyvän automaattisesti aina Windowsin käynnistyessä.

Tämänkin oikotien menestyksellinen käyttäminen kuitenkin luonnollisesti edellyttää, että todella tiedät mitä olet tekemässä. Listassa olevat ohjelmien nimet eivät nimittäin aina kerro asiaa tuntemattomalle mitä ohjelmat oikeastaan lopulta tekevät.

Sama msconfig -komento toimii myös Windows XP:ssä, jolloin käynnistyy saman typpinen Järjestelmän kokoonpanosovellus kuin Windows 98:ssa. Vistassa komento avaa ‘Järjestelmän määritykset’-ikkunan, jossa voi vanhaan tapaan valita automaattisesti käynnistettäviä ohjelmia ja palveluita. Lisäksi ‘Työkalut’-välilehdellä on tarjolla valikoima järjestelmän muokkaamisessa käytettäviä apuohjelmia.

Viat esiin

Windows 98:n hyvin piilotettuja salaisuuksia ovat myös Direct X:n vianmääritystyökalun, järjestelmätiedostojen tarkistuksen ja rekisterin tarkistuksen kaltaiset aputyökalut. Näihin apuohjelmiin pääset ‘Käynnistä’-valikosta, kun menet ‘Ohjelmat’-valikon ‘Apuohjelmat’-kohdan ‘Järjestelmätyökalut’-ryhmästä löytyvän ‘Järjestelmätyökalut ‘–osion ‘Järjestelmätiedot’-kohtaan.

luku1.11_tiedot

Kun tässä Järjestelmätiedot-ikkunassa avaat ylävalikon kohdan ‘Työkalut’, aukeaa todellinen systeemityökalujen aarreaitta. Aivan ensimmäisenä listassa on tuo äsken mainittu ‘DirectX:n vianmääritystyökalu’, jolle saattaa olla todellista käyttöä silloin kun pelit takkuavat. DirectX on pieni mutta erittäin tärkeä osa käyttöjärjestelmää, jonka avulla useimmat pelit saadaan toimimaan Windowsissa. Jos DirectX:n toiminnassa on ongelmia, on todennäköistä, että pelitkään eivät kunnolla pyöri.

Listassa toisena olevalle ‘Windowsin raportointityökalulle’ harvalla on todellista käyttöä, sillä sen avulla voit antaa järjestelmän tukihenkilöille ohjatun kuvauksen koneen käytössä ilmenneestä ongelmasta.

Seuraavaan ‘Ohjattu Update-asennuksen poisto’ –osioonkaan ei ole syytä ilman asiaa kajota, mutta valikon seuraava työkalu eli ‘Järjestelmätiedostojen tarkistus’ voi pelastaa nahkasi jonain päivänä. Tämä työkalu nimittäin etsii ja palauttaa entiselleen keskeisiä muuttuneita Windowsin järjestelmätiedostoja ja sen avulla voit ehkä vielä pelastaa vikuroivan Windows-asennuksen.

Rekisterit kuntoon

Luettelon seuraava kohta eli ‘Allekirjoituksen varmistustyökalu’ on jälleen tavallisesti aivan tarpeeton, mutta seuraava eli ”Rekisterin tarkistus” voi jälleen auttaa ongelmatilanteessa, sillä tämä apuohjelma etsii Windowsin Järjestelmärekisteristä virheitä ja myös korjaa ne.

Listassa seuraavana oleva ‘Automaattinen ohjaimenohitusagentti’ ei jälleen liikuta tavallista kuolevaista, eikä listalla seuraavana oleva ‘Dr Watson’ tee sekään tee tavallista koneen käyttäjää hullua hurskaammaksi. Listan seuraava komento eli ‘Järjestelmän kokoonpanosovellus’ käynnistää saman ikkunan kuin tuo moneen kertaa mainostettu komento msconfig. 

Listalla ovat vielä todella aidosti hyödyllinen työkalu ‘ScanDisk’, joka etsii levyjärjestelmän virheet sekä viimeisenä ’Versioristiriitojen hallinta’, jota et varmasti tule koskaan tarvitsemaan tai käyttämään.

Viritystä

luku1_11_tuneup
‘Windows 98:ssa löytyy Suorita-ikkunan kautta käynnistyvien ohjelmien joukosta sellainenkin helmi kuin Tuneup, joka käynnistää järjestelmän ohjatun suorituskyvyn säätämisen. Tämä ohjelma käynnistyy, kun annat Suorita-ikkunaan komennon Tuneup. Voit tämän ohjelman avulla asettaa koneen automaattisesti nopeuttamaan useimmin käytettyjä ohjelmia, tarkistamaan kiintolevyn virheet ja poistamaan tarpeettomat tiedostot automaattisesti valitsemaasi aikaan.

Suorita-ikkunaan annettu Winver –komento taas näyttää sekä Windows 95:ssä että XP:ssä ikkunan, jossa kerrotaan tarkalleen mikä Windows-versio koneessa on käytössä. Tällä komennolla on todellista käyttöäkin, sillä esimerkiksi XP-koneessa Winver-komennolla aukeavassa ikkunassa kerrotaan myös mikä Service Pack –versio koneeseen on asennettu.

Täältä selviää muuten sekin tosiseikka, että Microsoftin sisäisessä kielenkäytössä Windows 3.1:a seurannut Windows 95 on yhä Windows 4, Windows 2000 oli Windows 5 ja Windows XP on oikeastaan vain Windows 2000:n alaversio eli Windows 5.1.

luku1.11_winfileWindows 3.1. tiedostonhallin ta Winfile on sekin vielä Windows 98:ssa vielä olemassa ja käynnistyy Suorita-ikkunan annetulla komennolla Winfile. XP:ssä tätä muinaisjäännet tä ei sentään enää ole roikutettu mukana..

Käynnistä mitä vain

Suorita-ikkunaa voit käyttää myös monien Microsoftin omien perusohjelman käynnistämiseen, jos tiedät ohjelman varsinaisen ajettavan exe-tiedoston nimen. Esimerkiksi Word käynnistyy suorita-ikkunasta yksinkertaisesti komennolla winword. Resurssienhallinta käynnistyy Suorita-ikkunassa komennolla explorer, Muistio komennolla notepad, taskulaskin komennolla calc ja Paint komennolla mspaint. Nämä komennot toimivat vanhaan tapaan myös Windows Vistan ‘Suorita’-ikkunassa.

Suorita-ikkunaan annettu komento command puolestaan käynnistää Windows 98:ssa vanhan kunnon DOS-ikkunan ja Windows XP:ssä ja Vistassakin vanhaa kunnon DOS:ia emuloivan komentoikkunan.

Vihonviimeisenä vinkkinä kerrotaakoon, että Windows 98-koneen Suorita-ikkunaan annettu komento hwinfo /ui (huomaa välilyönti ja kenoviiva) tuottaa luettelon kaikista koneen laitteistoon liittyvistä laitteisiin liittyvistä rekisterimerkinnöistä, mikäli jollakulla tällaiselle listalle on jotakin käyttöä.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind