1.12 Salasanat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Viimeisimmät Windows-versiot eli Windows XP ja Windows Vista tarjoavat jo käyttöjärjestelmän tasolla tietynasteisen mahdollisuuden käyttäjän omien tiedostojen pitämiseen poissa kaikkien muiden käyttäjien silmistä. Aikaisemmissa Windows-versioissa tämä asia piti hoitaa kokonaan ulkopuolisilla apuohjelmilla.

Windows 2000:ssa, Windows XP:ssä ja Vistassa voidaan jokaiselle tietokoneen käyttäjälle sentään asettaa salasana, jota ilman tuon käyttäjien tiedostoihin ei ainakaan suoraan Windowsissa pääse käsiksi.

luku1_13_win98

Jo Windows 98:ssa ja ME:ssä on myös teoriassa tarjolla usean käyttäjän mahdollisuus ja mahdollisuus asettaa käyttäjälle salasana. Mitään todellista turvaa tämä ominaisuus ei näissä versioissa kuitenkaan anna, sillä Windowsin käynnistysvaiheen salasanan kyselyn voi näissä käyttöjärjestelmissä ohittaa pelkästään painamalla Esc-näppäintä, kun salasanaa kysytään. Myöhemmissä Windowseissa ei salasanaa onneksi voi näin helposti ohittaa.

Pelkkä hidaste

Ikävä kyllä myös Windows XP:ssä ja Vistassa oleva salasanajärjestelmä on todellisuudessa pelkkä hidaste, eikä estä määrätietoista tunkeutujaa lukemasta tiedostojasi. Kaikki tietokoneen tiedostot ovat käyttäjän salasanoista huolimatta luettavissa, jos kone käynnistetään esimerkiksi Knoppix-rompulta Linuxiin ja tiedostoja luetaan Linuxin kautta.

Tavallisella tietokoneen käyttäjällä kuitenkaan onneksi harvoin on koneellaan mitään niin salaista, etteivät muut perheenjäsenet sitä saisi nähdä.

XP:n salasanahan ei tuo mitään lisäturvaa esimerkiksi nettiin päin, vaan se vain estää muita saman koneen käyttäjiä kirjautumasta tuona käyttäjänä sisään.

Tietokoneen korjaajalle turhat salasanat aiheuttavat aina ylimääräistä häslinkiä.

Salausta tarjolla

Windows XP:n yrityskäyttöön suunnitellussa XP Professional-versiossa on salasanojen lisäksi sentään tarjolla myös arkaluontoisten tiedostojen salaus suoraan käyttöjärjestelmätasolla. Kotikäyttäjien käyttämässä Windows XP Home Editionissa ei tätä salausta ole. Windows Vistassa on tiedostojen salasanasuojaus käytettävissä.

luku1.13_lisamaaritteetJos koneellasi on Windows XP Professional ja NTFS-tiedostojärj estelmä, voit salata tiedoston tai kansion, kun painat sen kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä ja valitset ’Ominaisuud et’ ja täällä edelleen ’Lisäasetukset’. Täällä on aivan alimpana vaihtoehto ’Suojaa tiedot salaamalla sisältö’. Kun laitat sen eteen valintamerkin on tiedosto salattu ja se näkyy jatkossa tiedostolistauksessakin erivärisenä. Sama menetelmä toimii myös Windows Vistassa.

Muut käyttäjät kuin sinä eivät voi jatkossa avata tätä tiedostoa. Jos kuitenkin esimerkiksi kopioit sen toisella koneelle, menetetään salaus. Tätä Windowsin omaa salausta ei kuitenkaan yleisesti käytetä, sillä se on kömpelö ja koneen sekoamistilanteissa voi käydä niin, että salatut tiedostot jäävät ikuisesti avaamatta.

Lukitse muistiot

Onneksi tiedostojen salaukseen on jälleen tarjolla monenlaisia ilmaisiakin apuvälineitä. Steganos -niminen tietoturvatalo on tuonut ilmaiseksi tarjolle LockNote-ohjelmaan.
Saat sen osoitteesta http://www.steganos-news.com/?content=locknote Ohjelma on todella kätevä käyttää, sillä se ei tarvitse lainkaan asennusta, vaan se on latauksen jälkeen heti käyttövalmiina.

luku1.13_locknoteKun tuplaklikkaat netistä hakemaasi 300 kilotavun suuruista LockNote.exe -tiedostoa, Windows  kysyy haluatko suorittaa tiedoston ja ohjelma aukeaa. Ikkunassa on valmiina ohjelman esittelyteksti, mutta voit poistaa sen ja kirjoittaa tai kopioida vaikkapa Wordistä tai sähköpostista suoraan LockNoten ikkunaan salattavaksi haluamasi tekstin.

Kun suljet ikkunan, kysyy ohjelma uutta salasanaa, joka pitää vielä toistaa. Kun jatkossa kuka tahansa yrittää avata tuon tiedoston, voi sen avata vain salasanalla. Voit luoda alkuperäistä LockNote.exe -tiedostoa kopioimalla ja uudelleen nimeämällä rajattoman määrän salattuja tiedostoja, jotka voit kopioida esimerkiksi muistitikulle tai lähettää sähköpostilla. Mitään asennuksia ei kuitenkaan tarvita missään vaiheessa.

Salatut osiot

LockNote on pieni ja kätevä, mutta sen toiminnallisuus on rajattu, sillä et voi sillä salata muiden ohjelmien tuottamia tiedostoja tai esimerkiksi kuvia. Onneksi tähänkin tarkoitukseen on monenlaisia ilmaisiakin vaihtoehtoja.

Osoitteesta http://www.cypherix.co.uk/cryptainerle/?adv=ec_es löytyy Cryptainer LE, jonka lataus käynnistyy parin ’Download’-linkin painalluksella. ’Cryle.exe’ -nimisen tiedoston latauksen jälkeen tehdään normaali asennus ’Next’, ’I accept the agreement’ ’Next’ ja ’Install’ -painikkeilla.

Ohjelma käynnistyy latauksen jälkeen ja herjaa, että ’Language finnish not found’, mutta siitä ei tarvitse piitata. Seuraavaksi valitaan paikka, johon ohjelma luo salatun levyosion. Oletusarvoisesti se menee Windowsin system-kansioon, mutta voit muuttaa paikan haluamaksesi.

luku1.13_cryptainer

Oletusarvoisesti luodaan kymmenen megatavun osio, mutta voit tässä ilmaisversiossa muuttaa kokoa aina 25 megatavuun asti. Isommat salatut osiot vaativat jo ohjelman maksullisen version hankkimisen. Alle 30 euroa maksava maksullinen Cryptainer ME mahdollistaa sitten jo 2,5 gigatavun suuruiset salatut osiot. Anna sitten salasana osiolle kohdassa ’Password’ ja anna se uudelleen ’Verify password’-kohdassa. Salasanan pitää olla vähintään kymmenen kirjaimen mittainen.

Paina sitten ’Proceed to Create Volume’-painiketta ja salattu osio syntyy. Seuraavaksi ohjelma kehottaa panemaan ylös luodun salausosion osoitteen. Äsken luomasi osio näkyy jatkossa uutena kovalevynä ’Oma tietokone’ -ikkunassa. Voit kopioida tai siirtää sinne kaikki salatuksi haluamasi tiedostot.

Jatkossa tuo salattu osio ilmestyy aina uutena kovalevynä ’Oma tietokone’ -näkymään, kun käynnistät Cryptainer LE-ohjelman. Pääset avaamaan sen antamalla alussa antamasi salasanan.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind