1.16 IE7

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Internetin selaaminen on jo ylivoimaisesti tärkein tietokoneen käyttötarkoitus ja nettiselain on tietokoneen tärkein ohjelma. Windowsin oma Internet Explorer -selain vain on niin tiiviisti ommeltu kiinni käyttöjärjestelmään, etteivät kaikki ole ymmärtäneet nettiselaimen olevan aivan itsenäinen oma ohjelmansa.

Niinpä monille Windowsin mukana tulevaa Internet Explorerin vuosia käyttäneillekin tulee yhä yllätyksenä, että nettiä voi vallan mainiosti selata esimerkiksi Firefox- tai Opera-selaimen avulla. Koneessa voi olla vaikka kuusi erilaista nettiselainta, joita voi käyttää yhtä aikaa tai erikseen, aivan kuten haluaa.

Windows XP:n mukana tullut Internet Explorer 6.0 -selain on jo vuosia pysynyt samanlaisena ja se on jo jäänyt pahan kerran jälkeen selainten kehityksestä.

Tähän saumaan on päässyt iskemään erityisesti Mozilla Firefox. Esimerkiksi tämän www.rakastatietokonettasi.net -nettisivuston kävijöistä jo 35 prosenttia on käyttänyt Firefoxia, vaikka kyse on nimenomaan aloittelijoille tietotekniikkatietoa jakavasta sivustosta. Uusimman Firefoxin voit muuten ladata tästä linkistä:

 

Microsoft oli suunnitellut julkaisevansa uuden selainversion vasta Windows Vistan mukana. Firefoxin ahdistamana yhtiö päätti kuitenkin julkaista selaimen uusimman seiskaversion jo ennen Vistaa ja antaa sen myös Windows XP:n käyttäjille.

Internet Explorer 7.0:n tulee normaalien päivitysten mukana kaikille XP:n käyttäjille. Vanhemmille Windows-versioille sitä ei tule edes tarjolle. Vistassa 7.0 on automaattisesti oletusselaimena.

luku1.16_latausJos uusi selainversio ei jostain syystä tule päivitysten mukana saat sen helpommin niin, että menet Microsoftin kotisivuille osoitteessa www.microsoft.fi ja painat siellä oikean yläkulman ’Päivitä turvallisesti - Lataa Internet Explorer 7 jo tänään’ -linkkiä.

Nyt joudut ohjelman esittelysivulle, josta löytyy aivan oikeasta yläkulmasta yllättävän pieni ’Lataa’ -linkki.

luku1.16_lataus2Nyt aukeaa vielä uusi sivu, jossa sivun puolivälissä on sininen pitkulainen ’Lataa’-painike.

Tästä linkistä aukeaa ikkuna, jossa pitää valita ’Tallenna’. Kone kysyy seuraavaksi tallennuspaikkaa, jonka voit valita vapaasti.

Nyt on hyvä huomata, että ohjelman saa vain Windows XP:lle ja tarjolla on eri versiot XP:n Service Pack 1 ja Service Pack 2 -versioille. Käytännössä kaikkien kotikoneiden pitäisi tosin nykyisin jo olla SP2:lla varustettuja.

Kun 14,1 megatavun suuruinen asennuspakka on tullut koneellesi, paina joko heti latausikkunasta ’Suorita’ -vaihtoehtoa tai käy myöhemmin kaksoisnapauttamassa koneeseesi ladattua ’IE7-WindowsXP-x86-fin.exe’ -nimistä tiedostoa.

luku1.16_paivitys
Itse asennus sujuu ’Suorita’, ’Seuraava’, ’Hyväksyn’ ja ’Tarkista’ -näppäimillä kunnes eteen tulee ’Hae viimeisimmät päivitykset’ -ikkuna. Voit hyvin ottaa ruksin pois kohdasta ’Asenna viimeisimmät....’, jos koneesi päivitykset ovat kunnossa, jolloin asennus nopeutuu selvästi. Tämän jälkeen asennusohjelma tekee temppunsa enempiä kyselemättä.

Kun seuraavaksi olet käynnistänyt tietokoneesi uudelleen, olet valmis ihmettelemään nettiselaimesi oppimia uusia taitoja. Ohjelman ikoni on saanut vain kummallisen Saturnuksen renkaan ympärilleen, mutta selain on käynyt läpi ison remontin.

Välilehdet suurin muutos

Suurin muutos on välilehtien käyttöönotto. Ensimmäisellä käyttökerralla aukeavan ’Mukauta omia asetuksia’-sivun nimen vieressä on ikkunan yläreunassa pieni mutta hyvin tärkeä uusi juttu. Kun viet hiiren sivun nimen vieressä olevan pienen harmaan ruudun päälle, tulee esiin teksti ’Uusi välilehti (Ctrl+T).

Kun napautat tätä ruutua tai painat näppäimiltä yhtä aikaa Ctrl ja T-näppäimiä selaimeen syntyy uusi tyhjä välilehti, jossa ensimmäisellä kerralla on teksti ’Olet avannut uuden välilehden’. Jatkossa voit siis avata kaikki uudet sivut samaan selaimeen ja vaeltaa niiden välillä yläreunan nimipalkkien kautta.

Palataan kuitenkin vielä tuohon ensimmäisellä käynnistyskerralla esiin tulevaan ’Mukauta omia asetuksia’ -sivuun. Napauta sivun nimeä selaimen yläreunassa ja se aukeaa jälleen. Nyt voit esimerkiksi valita mitä hakukonetta käytät jatkossa.

luku1.16.kalastelu
Pane sitten ehdottomasti ruksi kohtaan ’Ota automaattinen tietokalastelun torjuntasuodatin käyttöön’. Tämä valinta suoraa sinua phishing-hyökkäyksiltä, joissa jokin rikollisten sivu yrittää tekeytyä vaikkapa pankin sivuksi.

Paina sitten ’Tallenna asetukset’ -nappia sivun alareunassa. Nyt voit sitten jatkaa vaikkapa vanhalle kotisivullesi, jonka pitäisi aueta aivan normaalisti.

Ylävalikko muutti

Huomaat pian, että vanha ylävalikko on lähes kadonnut. Suosikit löytyvät nyt aivan ikkunan vasemmassa yläreunassa olevan keltaisen tähden takaa ja sen vieressä on tähtiplus-painike, jolla saat aina kulloinkin avoinna olevan sivun suoraan suosikkeihin.

Suosikkitähtien vieressä on kätevä neljää pientä ruutua esittävä painike, jolla saat esikatselun kaikista sillä hetkellä avoinna olevista välilehdistä

Kotisivupainikkeen sininen pieni mökki on muuttanut ikkunan oikeaan reunaan ja siinä vieressä on vanha kunnon tulostus-painike. Ohjelman asetukset löytyvät samalta riviltä ’Työkalut’-painikkeen alta.

Uuteen ’Sivu’-valikkoon on koottu kaikki sivun sisältöön liittyvät toimet eli sivun tallennus, linkin tai koko sivun lähettäminen sähköpostilla, zoomaus ja tekstin koon muuttaminen.

Saat kuitenkin vanhan tutun tekstimuotoisen ylävalikon edellleen käyttöösi, kun painat hiiren oikeaa näppäintä selaimen aivan ylimpien painirivien painikkeettoman kohdan päällä ja valitse avautuvasta valikosta kohdan ‘Työkalurivi’.

RSS-tuki mukana

Kotisivu-painikkeen vieressä on salaperäinen uusi ’Näytä tämän sivun syötteet...’ -painike. Sen avulla pitäisi onnistua varsinkin kansainvälisten sivustojen nykyisin jo usein tarjoamiin RSS-uutisvirtoihin liittyminen suoraan selaimesta.

Tämän painikkeen sijaan usein kannattaa kuitenkin napauttaa suoraan sivuilla olevia RSS-painikkeita, jolloin avautuu IE:n uusi oma RSS-syötteiden hallintaikkuna. Sen kautta RSS-tilausten hallinta sujuu helposti.

Sivuhistoria on IE7:ssa piilotettu aivan uuteen paikkaan ylimmälle painikeriville eteenpäin ja taaksepäin -nappien vieressä olevasta pienestä nuolesta aukeavan valikon perälle. Saatkin sivuhistorian näkyviin helpoiten pikanäppäinyhdistelmällä Ctrl + H.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind