1.17 Palautus

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

 

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Useimmat lukijoista ovat jo pikkuhiljaa siirtyneet Windows XP:n ja nopeimmat myös Windows Vistan käyttäjiksi. Nämä käyttöjärjestelmät sisältävät kätevän ’Eikun’-ominaisuuden, jolla pienemmät mokat voi peruuttaa helposti.

Ikävä puoli on, että tämä ’Järjestelmän palauttaminen’ toimii vain, jos ongelmat ovat riittävän pieniä. Jos tiedostojärjestelmä tai käyttöjärjestelmä ovat kokonaan sekaisin, ei ’Järjestelmän palauttaminenkaan’ enää auta.

’Järjestelmän palauttamisen’ voi kuitenkin tehdä myös ’Vikasietotilassa’, joka joskus toimii, vaikka itse Windowsiin ei enää pääsisikään. Pääset heti koneen käynnistysvaiheessa ’Vikasietotilaan’, kun painat näppäimistön ylimmällä funktionäppäinten rivistöllä olevaa F8-näppäintä välittömästi, kun koneen käynnistysvaiheen musta-valkeat tekstiruudut ovat vierineet ohi.

luku1.17_F8Tärkeää on olla nopea, sillä F8-näppäin ei toimi enää, jos Windowsin varsinainen käynnistyminen ehtii käynnistyä ja esiin tulevat Windows-logo ja pyörivä värinauha.

Oikea ikkuna F8-näppäimen painamiseen kestää usein vain muutaman sekunnin, joten näppäintä kannattaa alkaa painella heti koneen käynnistymisen jälkeen.

Korjaamisen erikoistila

’Vikasietotila’ on järjestelmän korjaamiseen tarkoitettu erikoistila, jossa ei ladata mitään muulloin automaattisesti käynnistyviä ohjelmia, eikä käyttöön oteta kuin ehdottomasti välttämättömimmät laiteajurit. Niinpä esimerkiksi näyttö saattaa olla aivan kummallisen näköinen, sillä ’Vikasietotilassa’ ei ladata edes näytönohjaimen omaa ajuria, vaan käytetään Windowsin perusajuria.

Kaikki ohjelmat ja laitteet eivät ’Vikasietotilassa’ toimi, mutta siellä on esimerkiksi helppo poistaa ’Ohjauspaneelin’ ’Lisää/poista sovellus’ –osion kautta juuri se juuri äsken asennettu ohjelma, joka on pannut koneen polvilleen.

Ohjelmien poistaminenkaan ei kuitenkaan usein enää auta, vaan kyse on pieleen menneistä asetuksista ja itse Windowsiin tulleista pikkuongelmista. Tällöin apuun tulee ’Järjestelmän palauttaminen’.

 Löydät sen Windows XP-koneessa ’Käynnistä’-valikon ’Kaikki ohjelmat’-alivalikon kohdasta ’Apuohjelmat’ ja siellä edelleen ’Järjestelmätyökalut’. Täällä on kohta ’Järjestelmän palauttaminen’. Windows Vistassa polku on itse asiassa aivan sama, vaikka valikot voivatkin olla aivan erinäköisiä kuin XP:ssä.

Kun napautat XP:ssä tätä linkkiä, niin esiin ponnahtaa tervetuloikkuna, jossa kysytään haluatko palauttaa tietokoneen aiemman ajankohdan mukaiseksi, vai luoda itse uuden palautuspisteen. Jos tilanne niin vaatii, valitse siis ’Palauta tietokone….’ ja paina ’Seuraava’.

luku1.17_kalenteri

Nyt esiin tulee kalenteri, josta voi vapaasti valita sen päivän, johon haluat palata. Jos ongelma on tuore, riittää usein edellinen päivä, mutta jos ongelma on jatkunut pitempään, pitää luonnollisesti valita päivä, jolloin ongelmia ei vielä ollut.

Automaattisia pisteitä

Windows luo automaattisesti palautuspisteitä, kun järjestelmään tehdään isompia muutoksia ja myös säännöllisen aikataulun mukaan. Pisteitä on kuitenkin aina rajallinen määrä tarjolla, sillä palautuspisteiden säilyttäminen syö kovalevytilaa ja siksi kovin kauaksi taaksepäin ei yleensä ole mahdollista mennä. Windows nimittäin pudottaa vanhimpia palautuspisteitä pois aina, kun palautuspisteille varattu säilytystila tulee täyteen.

Kun olet klikannut jonkin päivän aktiiviseksi, paina ’Seuraava’ ja hyväksy sitten kaikki Windowskin kyselyt ’Kyllä’ ja ’Seuraava’-painikkeilla ja palautus alkaa. Aina palautus ei onnistu, vaan Windows ilmoittaa, ettei järjestelmän palauttamista voida tehdä. Silloin usein tarvitaan jo järeämpiä Windowsin uudelleen asennuksen kaltaisia toimia.

Windows Vistassa ’Järjestelmän palauttaminen’ tarjoaa oitis ’Suositeltua palauttamista’, joka palauttaa koneen suoraan viimeksi tehtyä suurempaa muutosta edeltävään aikaan. Voit kuitenkin Vistassakin valita itse toisen palautuspisteen, jolloin saat eteesi listan tarjolla olevista palautuspisteistä ja voit tehdä valintasi itse.

luku1.17_jarjestelma
Itsesäätely onnistuu

Voit itse säädellä Windowsin palautustoiminnon käyttämää levytilaa ’Ohjauspaneelin’ kautta. Mene siellä kohtaan ’Järjestelmä’ ja valitse välilehti ’Järjestelmän palauttaminen’. Täällä näet listan kovalevyistä, jotka ovat valvonnan piirissä ja voit kohdasta ’Poista järjestelmän palauttaminen käytöstä kaikissa asemissa’ ottaa koko systeemin pois käytöstä. Tätä ei kuitenkaan suositella, vaan asetukset voi tehdä myös asema kerrallaan.

Napsauta haluamasi kovalevyn kuvake aktiiviseksi ja paina vieressä olevaa ’Asetukset’-nappulaa. Nyt voit kovalevyosio kerrallaan säätää asetukset haluamisesi. Usein on järkevää, että valvonta on käytössä vain käyttöjärjestelmän sisältävällä osiolla, jossa myös kaikki koneen asetukset ja asennetut ohjelmat majailevat.

Muista levyistä voi ottaa valvonnan pois käytöstä, sillä itse asiassa siitä ei ole niissä mitään hyötyä, mutta järjestelmä kuluttaa niissä suotta kovalevytilaa.

Vistassa pääset säätämään ’Järjestelmän palautuksen’ ominaisuuksia ’Ohjauspaneelin’ kohdasta ’Järjestelmä’, kun napsautat täällä vasemmassa yläreunassa olevaa ’Järjestelmän suojaus’ -linkkiä.
Varmuuskopioinnin korvikkeena ei ’Järjestelmän palauttamista’ voi käyttää, sillä Microsoftin mukaan ’Järjestelmän palauttaminen’ ei vaikuta ’Omat tiedostot’ –kansioon tai sähköposteihin.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind