1.2 Oikea nappi

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Hiiren oikeanpuoleisen näppäimen käyttö on yllättävän monille edelleen vierasta, vaikka hyvin moni homma itse asiassa hoituu Windowsissa kätevimmin juuri hiirulaisen oikeaa korvaa näpyttelemällä.

Monet ohjelmat myös asentavat koneeseen lisäpalikoita, jotka lisäävät hiiren oikean napin taakse omia kivoja lisätoimintojaan. Nämä lisäykset helpottavat elämää entisestään.

Itse asiassa kannattaakin aina kokeilla oikean hiirennäppäimen takaa löytyviä vaihtoehtoja, kun teet työtiedostoille tai pikakuvakkeille jotain. Sieltä löytyy usein juuri sopiva oikotie.

Varsinkin tiedostojen siirrossa hiiren oikea korva on oikeastaan välttämätön apuväline.

Saat tiedoston tai kansion yksinkertaisesti uuteen paikkaan niin, että joko Resurssienhallinnassa tai Työpöydällä painat siirettävän tai kopioitavan kohteen päällä hiiren oikean näppäimen pohjaan, pidät hiiren oikean napin koko ajan pohjassa ja vain raahaat kohteen oikeaan paikkaan. Kun sopiva kohta on löytynyt, päästät vain tuon oikean näppäimen irti.

luku1.2_valikko02Tällöin eteesi aukeaa valikko, jossa sinulta kysytään mitä haluat tehdä. Vaihtoehtoina ovat aina 'Siirrä tähän', 'Kopioi tähän', 'Luo pikakuvake tähän' tai 'Peruuta'. Sopivan vaihtoehdon valinta on tietysti aina kiinni mitä juuri silloin haluat tehdä.

Valintaa ehtii kuitenkin aina miettiä kaikessa rauhassa, sillä valintalista säilyy ruudulla, kunnes olet napsauttanut oikeaa vaihtoehtoa hiiren vasemmalla näppäimellä. 'Peruuta' vaihtoehto tarjoaa vielä aina takaportin, jos tuntuu että nyt menee vikaan.
 

Ristiminen on helppoaluku1.2_nimea

Kun painat työpöydällä olevaa pikakuvaketta hiiren oikealla näppäimellä, aukeaa valikko, jonka toiseksi viimeinen kohta on 'Nimeä uudelleen'. Kun valitset tämän kohdan hiiren vasemmalla näppäimellä, voit vaihtaa kuvakkeen nimen.

Tästä pikakuvakkeesta aukeavasta oikean näppäimen valikosta voit myös käynnistää ohjelman tai dokumentin johon kuvake viittaa, kun valitset kohdan 'Avaa'. Täältä löytyy myös kätevä 'Lähetä' -alivalikko, jonka kautta dokumentin voi vaikkapa lähettää A-asemassa olevalle levykkeelle.

Tämän 'Lähetä' valikon sisältö vaihtelee koneessa olevien ohjelmien mukaan, mutta usein sen kautta voi lähettää tiedoston suoraan myös sähköpostiin tai vaikkapa kirjoittavalle romppuasemalle, jos sellainen on koneessa.

Kätevä on myös oikean hiirennäppäimen takana oleva tiedoston tai kansion 'Ominaisuudet' -kohta. Sen avulla voit Resurssienhallissa helposti tarkistaa kuinka monta kilo- tai megatavua missäkin kansiossa on tiedostoja ja vaikkapa kuinka monta tiedostoja on. Kokotietoa tarvitaan varsinkin, jos aikeenasi on kopioida kansio vaikkapa levykkeelle tai muistitikulle.

Kuvakin vaihtuu

Pikakuvakkeiden oikean näppäimen takana olevista 'Ominaisuuksista' taas löytyy 'Vaihda kuvake', jolla pääset vaihtamaan ohjelmalle mielenkiintoisemman kuvakkeen. Sieltä on aina myös ohjelman luo Resurssienhallinnassa johtava polku.

Työpöydän lisäksi oikea näppäin on todellinen apu myös Resurssienhallinnassa. Tiedoston siirto tai kopiointi sujuu sielläkin turvallisimmin, kun valitset kopioitaessa oikean näppäimen valikosta 'Kopioi' ja valitset kohdekansiossa oikean näppäimen takaa 'Liitä'.

Sama pätee myös siirtämiseen, nyt valitset oikean näppäimen takaa vain vaihtoehdon 'Leikkaa' ja kohdekansiossa jälleen 'Liitä'. Samat asiat voit tietysti tehdä myös komentovalikon alasvetovalikon kohdasta 'Muokkaus' löytyvillä vastaavilla komennoilla.

Kansioita tekemään

Oikean näppäimen avulla yksinkertaistuu myös uuden tyhjän kansion luominen. Kansion voi tehdä yksinkertaisesti siten, että napautat työpöydän tyhjän kohdan päällä hiiren oikeaa näppäintä ja valitset nyt valikosta toisiksi alimman kohdan eli 'Uusi'.

luku1.2._uusiNyt avautuu jälleen uusi alivalikko, jonka sisältö vaihtelee koneeseen asennettujen ohjelmien mukaan. Ylin vaihtoehto on kuitenkin aina 'Kansio'. Kun napautat sitä hiiren vasemmalla näppäimellä syntyy työpöydälle kansio, jonka nimi on 'Uusi kansio'.

Tämän voit sitten nimetä tarpeen mukaan uudelleen ja raahata Resurssienhallinnan ikkunaan oikea näppäin pohjassa juuri siihen paikkaan, jossa tarvitaan uusi säilytyskansio vaikkapa uuden projektin tiedostoille.

Saman 'Uusi' -valikon taakse tekevät myös monet Wordin tai WinZipin kaltaiset ohjelmat oman valintakohteensa ja uuden Word-dokumentin pääsee tekemään myös täältä.

Monet ohjelmat tekevät omat lisänsä myös valikoihin, jotka aukeavat dokumenttia tai kansiota oikealla näppäimellä napautettaessa. Esimerkiksi yleisin tiedostojen pakkaussohjelma WinZip luo oman lisävalikkonsa, jonka avulla kansion pääsee suoraan zippaamaan paikan päällä käynnistämättä ensin WinZip-ohjelmaa muuta kautta.

Pikakuvakkeita tekemään

Windowsissa voi pikakuvakkeen tehdä mistä tahansa ohjelmasta, asiakirjasta tai kansiostakin.

Pikakuvakkeen teet asiakirjalle yksinkertaisimmin niin, että etsit Resurssienhallinnassa kyseisen asiakirjan, painat tiedoston kuvakkeen päällä hiiren oikean napin pohjaan ja raahaat kuvakkeen työpöydälle hiiren oikean nappi koko ajan pohjaan painettuna.

luku1.3_pikakuvakeKun sitten työpöydällä päästät otteen asiakirjan kuvakkeesta irti, esiin hypähtää ponnahdusvalikko, jossa kysytään haluatko siirtää, kopioida vai tehdä pikakuvakkeen kohteesta.

Nyt vain valitset hiiren vasemmalla painikkeella 'Luo pikakuvake tähän' -vaihtoehdon ja kappas vain, sinulla on pikakuvake, jonka voi sijoittaa mihin tahansa työpöydällä.

Myös kaikista ohjelmista voit tehdä pikakuvakkeen yksinkertaisesti, kun raahat suoraan Käynnistä-valikosta ohjelman kuvakkeen työpöydälle hiirellä.

Käsin koskematta

Työpöydällä oleviin pikakuvakkeisiin pääset halutessasi käsiksi lähes kokonaan hiirellä koskematta. Kun mikään sovellus ei ole käytössä, aktivoi pelkkä näppäimistön a-näppäimen painallus ensimmäisen kuvakkeen, jonka nimi alkaa a-kirjaimella.

Seuraava a-näppäimen painallus siirtää kohdistimen seuraavaan aalla alkavaan pikakuvakkeeseen kunnes kaikki on a-alkuiset kuvakkeet on käyty läpi ja palataan ensimmäiseen aalla alkavaan kuvakkeeseen.

Sama tietysti toimii kaikilla muillakin kirjaimilla. Jos edelleenkään et halua tarttua hiireen, niin pelkkä enterin painallus käynnistää valitun sovelluksen eli sen sovelluksen, jonka pikakuvake on juuri sillä hetkellä tummennettuna.

Ryhmät kuriin

Pikakuvakkeita voit myös siirrellä kokonaisina ryhminä uuteen paikkaan. Hiirellä voit piirtää työpöydälle laatikon, jonka sisällä olevat pikakuvakkeet ovat kaikki aktiivisia. Kun yhteen ryhmän kuvakkeista tartutaan ja lähdetään raahaamaan seuraavat kaikki tummennetut kuvakkeet mukana uuteen paikkaan.

Ominaisuus on kuitenkin erittäin hyödyllinen silloin, kun olet suurella vaivalla järjestellyt pikakuvakkeet juuri mieleisiksesi ja jokin peli vaatii näyttötilan muutosta. Usein sitten paluu pois pelistä sotkee työpöydän täysin, mikä tapahtuu raivostuttavan usein.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind