1.5 Moniajo

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Yllättävän usein edelleen törmää siihen, että ihmiset istuvat tietokoneen edessä kädet ristissä odottamassa esimerkiksi tulostuksen tai nettilatauksen valmistumista.

Kaikille ei ole sittenkään aivan täysin selvinnyt, että Windows (ja tietysti myös Linux) kykenevät täydelliseen moniajoon. Sen lisäksi että avattuna voi olla monta ohjelmaa yhtä aikaa, voi useampi kuin yksi ohjelma myös todella tehdä jotain työtä yhtä aikaa.

Luonnollisesti tässä on kyse pienestä tempusta, sillä eihän tietokoneen prosessori pysty käsittelemään kuin yhden laskutoimituksen kerrallaan. Temppu onkin siinä, että Windows (ja tietysti myös Linux) osaa jakaa prosessoriajan kaikkien käynnissä olevien prosessien kesken niin usein ja nopeasti aktiivista ohjelmaa vaihtaen, että ulospäin ohjelmat näyttävät toimivan yhtä aikaa.

Vanha ikävä DOS ei tätä moniajoa vielä osannut ja DOS-aikaisia ohjelmia pitkään käyttäneiden voikin ehkä olla vaikea sopeutua moderniin moniajoon.

Prosessorin teho ratkaisee

Mitä tehokkaampi prosessori on, sitä useampi ja vaativampi ohjelma voi tehdä työtä yhtä aikaa. Vanhemmassa 486-koneessa jo yksin vaikkapa Word saattoi varata koneen kaikki resurssit niin, ettei mikään muu ohjelma pystynyt todellisuudessa kunnolla pyörimään, vaikka moniajo olikin teoriassa niilläkin härveleillä mahdollista.

Kymmenien ohjelmien avaaminen onnistuu uusissa Windowseissa jo selvästi helpommin kuin Windows 98:ssa, jossa tätä kykyä rajoittivat useimmille salaperäisiksi jääneet Järjestelmäresurssit, Käyttäjäresurssit ja GDI-resurssit.

Ne eivät liity prosessorin käyttöön, vaan lähinnä siihen kuinka monesta erillisestä prosessista Windows pystyy yhtä aikaa huolehtimaan. Ne tarjoavat kahvoja, joihin ohjelmat voivat tarttua ja näitä kahvoja oli vielä Windows 98:ssa tarjolla selvästi rajallisempi määrä kuin XP:ssä tai Vistassa.

Tilanne selville

luku1.6_resurssimittariNäiden Windows-resurssien tilanteen saat Windows 98:ssa selville, kun menet Käynnistä-valikon ’Apuohjelmien’ kautta ’Järjestelmätyökalu ihin’ ja edelleen ’Resurssimittariin’.

Kaikissa koneissa tätä työkalua ei tosin ole asennettuna, vaan se pitää ensin asentaa Ohjauspaneelin 'Lisää/poista sovelluksen' toisen 'Windows-asennus' -välilehden kautta.
Napauta täällä aktiiviseksi ’Järjestelmätyökalut’ ja paina ’Tarkenna’-painiketta.

Nyt tulee esiin valintaluettelo, jossa voit panna valintamerkin ’Resurssimittari’ -vaihtoehdon eteen. Nyt kun painat OK-näppäintä, alkaa asennus, jossa yleensä tarvitaan myös alkuperäistä Windowsin asennuslevyä.

Tavallisessa käytössä eivät nämä Windowsin sisäänrakennetut rajat yleensä käytännössä onneksi tule vastaan, sillä ohjelmia pitää avata todella rutkasti ennen kuin Windowsin resurssit loppuvat kesken.

Pitkä käyttö rasittaa

Hyvin pitkissä koneen käyttötuokioissa voi kuitenkin resurssipula yllättää, jos paljon ohjelmia on session aikana avattu ja suljettu. Windows ei nimittäin aina vapauta näitä omia resurssejaan oikein ja jopa 512 megatavun muistilla varustettu kone voi ennenpitkää valittaa muistin loppumista, vaikka todellisuudessa on kyse näistä Windowsin sisäisistä resursseista.

Useimmiten tähän tilanteeseen ei ole muuta apua kuin reipas uudelleenkäynnistys.

Työtä tekevä ohjelma vaikuttaa tietysti myös paljon siihen miten hyvin moniajo todella käytännössä onnistuu.

Hyvin prosessori-intensiiviset työvaiheet, kuten vaikkapa 3d-mallin renderöinti voivat tehokkaassakin koneessa varata koneen resurssit niin täydellisesti, että muille ohjelmille ei todellisuudessa jää prosessoriaikaa ylitse. Myös huonosti koodattu ohjelma voi täysin vallata koneen resurssit.

Määrällä on merkitystä

Prosessorin lisäksi moniajon onnistumiseen vaikuttaa tietysti myös koneessa oleva keskusmuistin määrä.

Jos ohjelma ja sen käyttämät tiedostot eivät mahdu keskusmuistiin, siirretään keskusmuistiin mahtumaton osa heittovälitiedostoon eli alan kielellä swappiin, joka on kovalevyltä tarkoitukseen erikseen varattu alue.

Swapistä tiedot sitten haetaan tarvittaessa samoin kuin keskusmuistista. Erona on vain se, että kovalevyltä lukeminen on kymmeniä kertoja hitaampaa kuin keskusmuistista.

Windows 98-käytössä pidetäänkin 64 megatavua nykyään ehdottomana miniminä ja Windows XP-käytössä jopa 256 megatavua on vähimmäisvaatimuksena.

Osta muistia

Vanhan nyrkkisäännön mukaan muistia kannattaa hankkia juuri niin kuin sitä on varaa ostaa. Muistin hinta on onneksi vuosien mittaan laskenut rajusti.

Käytännössä Windows-kone tekee koko ajan moniajoa, vaikka koneella ei tehtäisi mitään. Windows käynnistää aina käynnistyksen yhteydessä joukon prosesseja, jotka huolehtivat koneen perustoimintojen ylläpitämisestä ja tarjoavat sovellusohjelmille erilaisia palveluja.

Kun teet vanhan kunnon kolmen sormen tervehdyksen eli painat yhtä aikaa control, alt ja del -näppäimiä, niin saat esiin luettelon koneessa sillä hetkellä käynnissä olevista prosesseista. Luettelo vain ei paljoa kerro, sillä prosessit kätkeytyvät yleensä kummallisten nimien ja lyhenteiden taakse.

Tehtäviä hallitsemaan

Windows XP:ssä tai Vistassa pääsee koneessa käynnissä olevia prosesseja tarkastelemaan huomattavasti tarkemmin kuin Windows 98:ssa. Ctrl + Alt + Del kutsuu esiin tehtävienhallinnan, jonka ensimmäisellä välilehdellä luetellaan käynnissä olevat sovellukset ja toisella käynnistetyt prosessit.

Prosesseista kerrotaan myös niiden käyttämä prosessoriaika ja varaama muistin määrä, mutta nämä arvot ovat enemmänkin ohjeellisia. XP tai Vista kertovat tässä ikkunassa vielä huomattavasti Windows 98:a perusteellisemmin kaiken koneessa menossa olevan ja prosessiluettelo voi olla todella pitkä.

luku1.6_tehtavienhallinta
Ehkä mielenkiintoisin tieto löytyy kuitenkin Tehtävienhallinnan kolmannelta Suorituskyky-välilehdeltä, jossa kerrotaan prosessorin käyttöaste ja muistin käyttö sekä numeerisesti että graafisesti.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind