1.6 Osiointi

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokoneen kovalevyn osiointi on asia, johon tavallinen tietokoneen käyttäjä ei yleensä joudu perehtymään. Ainakin uutta tietokonetta käyttöön otettaessa on hyvä tässäkin asiassa tietää mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

Perusohje on, että tietokoneen käynnistysosiolle eli yleensä C-osiolle asennettaisiin vain käyttöjärjestelmä ja ohjelmatiedostot. Kaikki työdata ja kannattaa varastoidaan erilliselle omalle osiolleen eli yleensä D-osiolle, jos se vain on mahdollista. Kovalevy on siis tietokoneen käyttöönottovaiheessa yleensä syytä jakaa kahteen osioon.

Kun sitten Windows menee sekaisin, on helppo formatoida vain C-levy ja kaikki D:llä olevat omat tiedostot ovat edelleen tallessa. Järjestely lisää turvallisuutta, mutta se ei korvaa varmuuskopiointia, sillä koko kovalevyn kaputti uhkaa aina tietokoneen käyttäjää. Silloin ei levyn jakaminen auta mitään.

Jos halutaan useampia käyttöjärjestelmä yhtä aikaa koneelle, on osiointi lähes pakko tehdä. Esimerkiksi Linux viihtyy hyvin omilla osioillaan myös samassa koneessa yhdessä Windowsin kanssa.

Apuvälineet olemassa

Harva kotikäyttäjä lopulta ryhtyy itse kovalevynsä osioita muuttelemaan. Se ei yleensä onnistukaan ilman tietokoneen täydellistä uudelleenasennusta, jollei käytettävissä ole Partition Magicin kaltaisia maksullisia ja suhteellisen kalliita työkaluja, joilla osiointi onnistuu dataan koskematta.

luku1.7_fdisk

Windowsin mukana tulee kuitenkin aivan ilmainen työkalu, joilla kuka tahansa voi osioida kovalevynsä miten haluaa. Kun kone käynnistetään Windowsin käynnistyslevykkeen avulla DOS-tilaan, voidaan käynnistyslevyllä olevan FDISK-ohjelman avulla tehdä kovalevylle lähes mitä vain.

FDISK:llä ei osioiden muuttaminen kuitenkaan onnistu dataa tuhoamatta, joten sitä käytännössä voi käyttää vain koneen täydellisen uudelleenasennuksen yhteydessä. FDISK on suhteellisen selväpiirteinen ohjelma, jos vain tietää tarkalleen mitä on tekemässä. Jos sitä ei tiedä, ei FDISK:in käytöstä ole yleensä seuraa kuin kyyneleitä.

Tietoa löytyy

Oman tietokoneesi osioinnin tilan näet Windows-koneen ‘Oma tietokon’ -ikkunassa. Jos heti 31/2 tuuman levyaseman kuvakkeen jälkeen eli asema A:n jälkeisessä kovalevyjen listassa on vain asema C, ei levyä ole jaettu.

luku1.7_asemat

Jos listassa näkyvät myös D, E tai F-asema C:n kanssa samanlaisella kovalevyn symbolilla varustettuna, on levy jaettu useampaan osioon.

luku1.7_ominaisuudet

Romppuasemilla ja siirrettävillä levyasemilla on Oma tietokone-näkymässä omat erilaiset ikoninsa, joten kovalevyn osioiden pitäisi erottua helposti. Kun painatä kovalevyn kuvaketta hiiren oikealla nappulalla ja valitset avautuvasta listasta ’Ominaisuudet’ -kohdan, näet mikä on levyn kokonaiskoko ja kuinka paljon siitä on käytetty.

Nimet vaihtoon

Samasta ’Ominaisuudet’-ikkunasta voit vaihtaa myös kovalevyn nimen aivan miksi haluat. Nimeä ei kuitenkaan kannata vaihtaa, jos levy on jaettu verkkoon, sillä nimenvaihdos voi estää muita koneista löytämästä jaettua kovalevyä uudelleen.

Saman ’Ominaisuudet’ -ikkunan toiselta valintalehdeltä pääset käsiksi myös levytyökaluihin eli virheentarkistukseen, varmuuskopiointiin ja levyn eheyttämiseen. Näitä työkaluja kannattaa myös käyttää säännöllisesti.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind