1.8 Eheytys

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Uusien tiedostojen säilöminen tietokoneen kovalevylle ei suinkaan tapahdu niin, että jokaisen ohjelman käyttämät tiedot olisivat kauniisti peräjälkeen kovalevyllä.

Heti koneen alkuasennuksen jälkeen tiedostot ovat vielä levyllä melkoisen nätisti omilla paikoillaan, mutta heti kun tiedostoja lisätään ja poistetaan, jää levylle väistämättä sinne tänne tyhjiä kohtia.

Windows hyödyntää sitten myös nämä tyhjät paikat uusia tiedostoja levylle tallettaessaan ja tallettaa uutta tietoa kaikkiin levyn tyhjiin kohtiin niiden sijainnista sen enempään piittaamatta. Levyn kirjanpito tietää kuitenkin tarkalleen missä kaikki tiedostojen osat ovat, eikä käyttäjän periaatteessa pitäisi huomata tätä touhua lainkaan. Myöhemmin asennetun ohjelman osia voi siten olla kymmenissä eri kohdissa levyä.

Liiallinen pirstoutuminen alkaa kuitenkin pian näkyä suorituskyvyssä ja kovalevyn käyttö hidastuu pirstoutumisen edetessä. Tämän pirstoutumisen korjaaminen tehostaa usein tietokonetta niin, että sen jopa käytännössä huomaa.

Työkalut tarjolla

Windowsissa on onneksi mukana omat ilmaiset perustyökalut tämän pirstoutumisen estämiseen. Windows 98:ssa tarvittava apuohjelma löytyy suoraan ’Käynnistä’ -valikosta osoitteesta ’Ohjelmat’/’Apuohjelmat/’Järjestelmätyökalut’/’Levyn eheytys’. Windows XP:ssä ja Vistassa sama asia löytyy Käynnistä-valikon kautta. Mene ‘Kaikki ohjelmat’-alivalikon kohdasta ‘Apuohjelmat’ ja sieltä edelleen ‘Järjestelmätyökalut’-osioon.

Samaan työkaluun pääset nopeasti käsiksi myös ’Oman tietokoneen’ kautta, kun painat levyaseman eli esimerkiksi C-aseman kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä ja valitset kohdan ’Ominaisuudet’. Tämä oikotie toimii myös Windows Vistassa.

luku1.9_eheytyksen_tila
Täällä on Windows 98:ssa toisena välilehtenä ’Työkalut’. Kun napsautat tätä, tulee esiin työkaluja eli ’Virheentarkistuksen tila’, ’Varmuuskopioinnin tila’ ja ’Eheytyksen tila’ tai ‘Eheytys’. Tämä ikkuna kertoo myös koska kutakin työkalua on viimeksi käytetty.

’Virheentarkistus’ on sama ohjelma kuin ’ScanDisk’ . jonka Windows ajaa aina väärin tehdyn koneen sulkemisen jälkeen ja ’Varmuuskopiointi’ on hyvin kevyt varmistusohjelma, jota kukaan ei käytännössä koskaan käytä, sillä sen toiminta on enemmän kuin epämääräistä

Eheytä .

’Eheytys’ on täällä se tärkeä ohjelma ja se käynnistyy painamalla ’Eheytä’ -nappia. Aivan sama ohjelma käynnistyy myös mentäessä eheytykseen ’Käynnistä’ -valikon kautta, mutta silloin aivan ensimmäiseksi tulee ikkuna, jossa valitaan eheytettävä levyasema ja painetaan ’OK’ -nappia.

luku1.9_eheytu

Eheytyksen aikana ei koneella kannata tehdä mitään muuta, sillä eheytys palaa aloituspisteeseensä, jos levyn sisältö muuttuu eheytyksen aikana. Myös monet käynnissä olevat virusskannerin kaltaiset apuohjelmat voivat sotkea eheytyksen. Eheytyksen ajaksi kannattaakin sulkea kaikki koneessa olevat ohjelmat.

luku1.9_shutdownEnsin kannattaa kurkata mitä kuvakkeita on työkalupalkissa kellon vieressä ja painaa jokaista kuvaketta hiiren oikealla napilla ja etsiä avautuvista valikoista ’Exit’, ’Shut down’ tai ’Lopeta’ -vaihtoehtoja.

Seuraavaksi voi käyttää vanhaa kunnon kolmen sormen tervehdystä eli ’control + alt + del’ -näppäinyhdistelmää ja katsoa minkälaisia prosesseja koneessa vielä on käynnissä. Listassa näkyvät nimet ovat yleensä täyttä hepreaa, mutta kun jättää Explorerin, Rundll:n ja Systrayn rauhaan, voi kaikki muut ohjelmat yleensä rauhassa väliaikaisesti sulkea valitsemalla sovelluksen nimen listasta ja painamalla ikkunan alareunassa olevaa ’Lopeta tehtävä’ -painiketta.

Virheensietotila auttaa

Jos eheytys tökkii näidenkin toimien jälkeen, on pakko ottaa käyttöön järeämmät keinot, sillä silloin eheytys kannattaa tehdä Windowsin vikasietotilassa.

Vikasietotilaan pääset, kun painat koneen käynnistyksen aikana F8 -funktionäppäintä juuri ennen kuin varsinainen Windowsin käynnistys alkaa. Oikea hetki voi olla hyvin lyhyt, joten näppäintä kannattaa rämpyttää melkoisen taajaan heti käynnistyksen alusta alkaen.

Jos F8 -näppäintä on käytetty oikein, avautuu valikko, jossa hiirellä siirrytään kohtaan ’Vikasietotila’ ja paina enteriä. Nyt Windows käynnistyy perusasetuksilla lataamatta ainuttakaan ylimääräistä ajuria, eikä minkään pitäisi voida häiritä levyn ehetystäkään. Takaisin normaalitilaan pääsee pelkästään käynnistämällä koneen uudelleen.

Malttia vaaditaan

Vähänkin isommalla levyllä eheytys kestää tuntikausia, joten se kannattaa jättää hyrräämään esimerkiksi yön ajaksi. Yleisen ohjeen mukaan levyn eheytys pitäisi ajaa ainakin kerran kuukaudessa, jos konetta käytetään vähänkään enemmän. Sellaisessa koneessa,  jossa harvoin lisätään tai poistetaan ohjelmia, riittää hieman harvempikin tahti.

Eheytystä käynnistettäessä Windows saattaa sanoa, että levyä ei tarvitse eheyttää, koska vain tietty prosentti levyn sisällöstä on pirstoutunutta. Näistä viesteistä ei kuitenkaan tarvitse välittää.

Eheytyksen käynnistäminen vaatii usein myös ensin ’ScanDiskin’ eli ’Virheentarkistuksen’ ajamisen, sillä eheytystä ei voi tehdä, jos levyllä on vääriä viittauksia.

Roskiin vain!

Jos ScanDisk löytää levyltä virheitä se kysyy, talletetaanko löytyneet tiedostosirpaleet. Kokemus on osoittanut, että näillä roskilla ei pääsääntöisesti tee enää mitään ja niiden säilöminen vain täyttää turhaan kovalevyä.

Niistä on hyötyä oikeastaan vain jos esimerkiksi Word kaatuu kesken kirjoittamisen, sillä tiedostosirpaleesta voi hyvällä onnella löytyä se kadonnut tekstinalku, jos vain osaa oikealla tavalla etsiä.

Tallentamiskysymykseen voikin yleensä vastata painamalla p-näppäintä eli ’Poista’. Seuraavaksi ScanDisk kysyy tehdäänkö kumoamislevyke ja tähän voi huoleti vastata o-näppäimen painalluksella eli ’Ohita’ -vaihtoehdolla.
 

Rekisteri kuntoon

Windows säilöö tiedot ohjelmien asetuksista rekisteriin, jonne kertyy aikaa myöten aina turhia viittauksia ja pätemättömiä avaimia.

Rekisterin siivoukseen on erilaisia apuohjelma, joita on tarjolla isoonkin hintaan. Onneksi on olemassa myös ilmaisia vaihtoehtoja, kuten suomalaisen Toni Heleniuksen apureineen koodaama EasyCleaner, joka hoitaa puhdistaminen lisäksi myös levyllä roikkuvien tarpeettomien tiedostojen poistamisen ja Käynnistä-valikon siivoamisen muutamalla hiiren klikkaukselle.

EasyCleanerin avulla voi esimerkiksi puhdistaa rekisteristä lukemattomat sinne jääneet turhat viittaukset jo poistettuihin ohjelmiin. Rekisteritiedoston siivoaminen ei tuo lisätilaa levylle, mutta saattaa hivenen nopeuttaa koneen toimintaa, kun koneen voimavaroja ei haaskata turhaan.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind