1.9 Apuohjelmat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Windowsin mukana tulee monenlaisia kivoja lisukkeita, joita ei vain aina muista täysin hyödyntää. Microsoft on aina pyrkinyt tarjoamaan Windowsin mukana sellaisen perusohjelmavalikoiman, että koneella voi heti käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen hoitaa kaikki olennaisimmat tietokoneen perustehtävät. Nämä tärkeimmiksi katsotut tehtävät vain ovat hieman muuttuneet Windowsin versiosta toiseen siirryttäessä.

Jo Windowsia edeltäneen MS-DOS:n mukana tuli vielä lähinnä vain peruskirjoitusohjelma Edit ja monenlaisia kovalevyn ja tiedostojen hallintaan liittyviä apulaisia. Ensimmäisessä todella toimivassa Windows-versiossa eli vanhassa kunnon Windows 3.1:ssä oli jo mukana paljon enemmän monenlaista kivaa

luku1_10_win31

Windows 3.1. tarjosi esimerkiksi samaan aikaan yleistyneiden äänikorttien ominaisuuksia hyödyntävän Ääninauhurin, edelleenkin uusimmissakin Windows-versioissa mukana roikkuvan peruskirjoitusohjelma Muistion eli Notepadin, Laskimen ja Kellon sekä hieman Muistiota edistyneemmän kirjoitusohjelma Writen.

luku1_10_edit

Sivumennen sanoen Windows XP:ssä ja jopa Vistassakin voi yhä antaa ‘Käynnistä’-valikosta löytyvälle ’Suorita’-komentorivieditlle komennon ’Edit’. Tällöin käynnistyy tuo DOS:n ajoilta peräisin oleva muinaisjäänne. Mitään todellista hyötykäyttöä on Editille kuitenkaan vaikea enää nykymaailmanaikaan keksiä.

Windows 3.1:ssä olivat mukana myös laajan suosion saanut Kortisto ja lukemattomien tietokoneenkäyttäjien hiiren käytön opettelussa auttaneet piirrosohjelma Paintbrush sekä pelit Pasianssi, Miinaharava ja Hertta.

Kato kävi

Moni Windows 3.1:n apuohjelmista selvisi myös ensimmäiseen 32-bittiseen kuluttaja-Windowsiin eli Windows 95:een ja samalla myös yrityskäyttäjien suosiossa olevaan Windowsin NT 4 -versioon, jolla oli lähes identtinen käyttöliittymä ja apuvälinevalikoima Windows 95:n kanssa. Yritysympäristöissä on NT 4-asennuksissa usein vain vähennetty rajusti käyttäjille tarjolla olevien apuohjelmien ja varsinkin pelien määrää.

Windows 95:ssä ja NT 4:ssä olivat mukana edelleen niin Muistio kuin pelkäksi Paintiksi nimeltään lyhentynyt Paintbrushkin sekä vanha peruspelivalikoima. Write oli kuitenkin kokenut muodonmuutoksen WordPadiksi ja sen käytettävyys oli kasvanut selvästi.

Sen sijaan kortisto-ohjelma Kortisto ja Kello katosivat muunnoksessa jälkiä jättämättä. Kortiston tosin sai myös Windows 95:een, kun yksinkertaisesti kopioi cardfile.exe –nimisen tiedoston vanhaa Windows-versiota käyttävästä koneesta uuteen Windows 95-systeemiin.

luku1_10_win95Vanha kunnon Ääninauhuri sai Windows 95:ssä rinnalleen CD-soittimen ja Mediasoittimen, joiden avulla onnistui käytännössä kaikkien tuolloin käytössä olleiden äänitiedostojen kuuntelu. Mukaan tuli  myös faksiohjelmisto, jolla tavallisen faksimodeemin avulla onnistui faksien lähettely ilman mitään ulkopuolisia apuohjelmia.

Lisäohjelmat pysyvät

Windowsin seuraavassa versiossa eli Windows 98:ssä lisäohjelmien luettelo pysyi lähes samana, eikä lähinnä yrityspuolelle suunnattu Windows 2000 tuonut sekään suuria muutoksia. Itse asiassa Windows XP:ssäkin valikoima on edelleen hyvin samankaltainen kuin Windows 95:ssä.

Aikojen muutoksesta kertovat sentään käyttöjärjestelmän mukana tulevaan pelivalikoimaan ilmestyneet internetissä pelattavat Backgammon, Reverssi ja shakki sekä flipperi. Mediasoitinkin muuttui Windows Media Playeriksi ja sen kyvyt kasvoivat radikaalisti.

Uusimmalla XP:n mukana tulevalla Media Playerillä onnistuu jopa cd-asemaan asetetun äänilevyn rippaaminen tiedostoiksi omalle kovalevylle.

Uusi aika vaati myös videoiden peruskäsittelyyn kykenevän apuohjelman sisällyttämistä käyttöjärjestelmään ja tämän tarpeen Windows XP:ssä tyydyttää uusi Movie Maker. Tämä sovellus tosin riittää lähinnä nykyisillä digivalokuvakameroilla otettavien 15 sekunnin filminpätkien käsittelyyn ja oikean videokameran omistajat käyttävät jo vaativampia ohjelmia.

Vistassa uuttakin tavaraa

Windows Vista toi mukanaan joitakin aivan uusia pikku apuvälineitä. MovieMaker on muuttunut Windows DVD Makeriksi ja Media Player osaa jälleen monta uutta temppua. Muissa kuin Vista Basicissa on mukana myös Windows Media Center, joka tuo aivan uuden käyttöliittymän niin musiikin, kuvien kuin diaesistystenkin katselemiseen.

Aivan uusi juttu Windows Vistassa on Apuohjelmista löytyvä ‘Leikkaustyökalu’, jonka avulla on helppo ottaa ruutukaappauksia mistä tahansa ohjelmasta ja Windowsin työpöydältä. Kokonaan uusi juttu on mtös Windowsin Sivupalkki, johon voidaan lisätä käyttäjän valitsemia pikku apuohjelmia ja lisäomaisuuksia.

Kilpailu puuttuu

Windowsin apuohjelmat on kaikkiaankin suunniteltu niin, että ne eivät oikeasti kilpaile lisäohjelmia tuottavien yhtiöiden ohjelmistojen kanssa.

Ne tarjoavat vain ominaisuudet, joiden avulla tietyistä perustehtävistä voi selvitä ennen kuin ’oikeita’ ohjelmia on käytettävissä. Yleensä jotain olennaista kuitenkin puuttuu niin, että käyttäjän on ennen pitkää suorastaan pakko kipittää kauppaan kunnollisia apuohjelmia ostamaan.

Sama sääntö tietysti koskee tietysti Microsoftin omiakin tuotteita, sillä Windowsin omat kirjoitusohjelmat on suunniteltu niin, että kirjoittaminen niillä toki sujuu, mutta Word on oikeastaan pakko jossain vaiheessa hankkia.

Poikkeuksiakin tästä säännöstä onneksi on. Esimerkiksi vasta Windows XP:een tullut sisäänrakennettu tuki pakatuille zip-tiedostoille toimii niin hyvin, ettei WinZipin kaltaisia aikaisemmin hyvin yleisiä apuohjelmia enää zip-tiedostojen käsittelyssä XP:ssä tarvita. Vain jos on tarvetta luoda itsepurkautuvia zip-pakettaja, on lisäohjelmiin vielä pakko turvautua.

Muistio on kätevä apuväline

Windowsin apuohjelmia ei kannata suotta halveksia. Esimerkiksi Muistio (tai Notepad) on aivan pätevä apuväline puhtaan ASCII-tekstin tuottamiseen. Tällaista puhdasta perustekstiä taas tarvitaan hyvin monessa paikassa.

Esimerkiksi internetin perustana olevan www-sivun voi kuka tahansa koodata hetkessä Muistion avulla, kun vain opettelee muutaman html:n peruskoodin ja kirjoittaa ne Muistioon ja vielä muuttaa luomansa tiedoston txt-päätteen html-päätteeksi.

Jos koneessa ei ole mitään muuta kuvankäsittelyohjelmaa, voi Windowsin Paintiin avata monenlaisia kuvatiedostoja. XP:n mukana tuleva Paint ymmärtää jo myös esimerkiksi jpg- tiff- ja gif-muotoisia kuvia. Tosin XP:ssä ei Paintia enää käytännössä tarvita, kun suoraan tiedostonhallintaan upotetut ominaisuudet mahdollistavat monien kuvatyyppien avaamisen ja muokkaamisen ilman mitään apuohjelmia.

WordPad auttaa

WordPad on sekin ainakin Windows XP:ssä jo käyttökelpoinen apulainen monissa tilanteissa, joissa varsinaisia Microsoftin toimisto-ohjelmia ei ole käytettävissä. Vielä Windows 95:n mukana tullut WordPadin versio ei yleensä osannut käsitellä oikein Word-tiedostoja, mutta Windows XP:n mukana tuleva WordPad osaa jo näyttää oikein ainakin useimpien perusmuotoisten Word-tiedostojen sisällön.

Vanhempienkaan Windows-versioiden käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse ostaa satojen eurojen hintaista Microsoftin Office-pakettia, jos tarkoituksena on vain Word-tiedostojen lukeminen, eikä niiden luominen.

Wordit näkyviin

Microsoft on nimittäin jo vuosikausia jaellut Word-viewer -nimistä apuohjelmaa, jolla onnistuu kaikkien Word-dokumenttien katselu, mutta ei muuttaminen tai luominen.

Saat ohjelman osoitteesta http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=fi&FamilyID=95e24c87-8732-48d5-8689-ab826e7b8fdf , kun painat sivun yläosassa olevaa Lataa-painiketta.

luku1.10_wview

Microsoft jakelee vastaavaa pelkästään tiedostojen katseluun, mutta ei luomiseen tai muuttamiseen pystyvää apuohjelmaa myös PowerPointista ja Exelistä.

PowerPoint-viewerin latausosoite on vielä Word-versiotakin hankalampi eli http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=fi&FamilyID=428d5727-43ab-4f24-90b7-a94784af71a4 .

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [1. WINDOWS] [1.1 Versiot] [1.2 Oikea nappi] [1.3 Pikakomennot] [1.4 Päätteet] [1.5 Moniajo] [1.6 Osiointi] [1.7 Päivitykset] [1.8 Eheytys] [1.9 Apuohjelmat] [1.10 Lisäavut] [1.11 Sähköposti] [1.12 Salasanat] [1.13 DOS] [1.14 Linux] [1.15 Vista] [1.16 IE7] [1.17 Palautus]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind