2.10 EasyRecovery

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Kenelle tahansa voi tulla eteen tilanne, jossa muistikortilta tai muistitikulta jo poistettu tieto pitäisi sittenkin saada vielä takaisin, kun tietokoneelle kortilta siirretty tiedosto onkin tavalla tai toisella mählitty bittitaivaaseen.

Onneksi tilanne ei ole toivoton, vaikka se vakava onkin. Pelkkä tiedoston poistaminen kun todellisuudessa vain poistaa tiedoston muistikortin kirjanpidosta ja merkitsee tilan vapaaksi uutta kirjoitusta varten.

Jos uutta dataa ei ole ehditty kirjoittaa vanhan päälle, on poistettu tiedosto yleensä vielä täysin pelastettavissa, jos käytettävissä oikeat apuvälineet.

luku2.10_easyrecoveryEräs tällainen apuväline on ammattitason tiedostonpelastuk sesta tutun Norman-Ibasin Suomen markkinoille tuoma Ontrack EasyRecovery -niminen tiedostojen pelastusohjelma.

Aivan ilmainen EasyRecovery ei ole, sillä halvinkin kuluttajille tähdätty ohjelmaversio maksaa alveineen 84 euroa.

Merkittävästi halvempaa ohjelman käyttö silti on kuin Norman-Ibasin puhdastiloissa tehtävä tietojen palautus rikkoutuneilta kovalevyiltä. Tämän palvelun laskutus kun liikkuu edelleen 1 900 ja 4 500 euron välillä kovalevyltä...

Monenlaisia uutisia

EasyRecoverystä on heti kärkeen todettava, että siitä on sekä huonoja että hyviä uutisia. Hyvä uutinen on, että EasyRecovery osaa aivan pätevästi palauttaa poistettua tietoa levykkeiltä, muistitikuilta ja muistikorteilta, vaikka kohde olisi tyhjennetty tai jopa alustettu.

Huono uutinen on, että EasyRecoverykään ei yleensä pysty auttamaan, jos pelastettavaksi haluttujen tiedostojen päälle on ehditty on kirjoittaa uutta tietoa. Ohjelmaa käyttö vaatii lisäksi englanninkielen taitoa, sillä sitä ei ole ainakaan vielä käännetty suomeksi.

EasyRecovery auttaa siis tilanteissa, joissa melko pian kortin tai levykkeen tyhjentämisen jälkeen havaitaan, että tiedostot pitäisi sittenkin vielä hakea uudestaan.

Poistetut palasivat

luku2.10_easyrecovery2EasyRecovery osaa aivan hienosti hakea ’DeletedRecovery’-toiminnolla kaikki viimeksi kortilla olleet tiedostot, sillä todellisuudessahan tieto ei ole tuossa vaiheessa kortilta mihinkään lähtenytkään.

Syvemmälle menevällä ’RawRecovery’-toiminnolla voidaan kortilla aikaisemmin olleita ja poistettuka tiedostoja. Tämä ei kuitenkaan välttämättä toimi, jos niiden sisältö on myöhemmin ylikirjoitettu uusilla tiedoilla. Jos kortti on kuitenkin täytetty uudelleen vain osittain, voi kuitenkin osa vanhemmastakin tiedosta olla saatavissa.
 

Alustus ei estä

Ohjelma osaa aivan hyvin hakea ja palauttaa tiedostot myös vanhalta kunnon 3,5 tuuman levykkeeltä, vaikka levyke olisi formatoitu eli alustettu.

EasyRecoveryn ’FormatRecovery’ palauttaa tiedostot myös levykkeen alustamisen jälkeen, ainakin jos levykkeelle ei ole kirjoitettu uutta dataa tiedostojen poiston ja alustamisen jälkeen.

Buuttaus pätkii

EasyRecoveryn yli 300 euroa maksava Professional-versiolla pitäisi onnistua tiedostojen pelastaminen myös koneesta, jossa Windows ei enää käynnisty lainkaan.

Ominaisuus perustuu siihen, että tietokone voidaan voidaan käynnistää ohjelman rompulta niin, ettei kovalevyllä olevaa käyttöjärjestelmää tarvita. Aina tämä ei kuitenkaan toimi.

Knoppix osaa

EasyRecovery häviää tässä suhteessa kirkkaasti ilmaisille työkaluille. Kun tietokoneen käynnistää esimerkiksi Linuxiin pohjautuvan Knoppixin buuttaavalla cd-versiolla, on tietojen pelastajan käytettävissä täydellinen moderni käyttöjärjestelmäympäristö.

Tällöin käytettävissä ovat esimerkiksi ulkoiset usb-kovalevyt ja myös dvd:n poltto onnistuu, jolloin Windowsista pelastettavat tiedot on todella helppo ottaa talteen.

EasyRecovery käynnistää levyltä buutattaessa tietokoneen arkaaiseen DR DOS:iin, jolloin vähänkin modernimmat systeemit ovat tietojen pelastajan ulottumattomissa.

Hintahaitari venyy

Norman-Ibasin suomessa markkinoiden Ontrack EasyRecoveryn halvin kuluttajaversio maksaa siis tuon 84 euroa, mutta sillä voi palauttaa vain 25 tiedostoa istuntoa kohden, joten se ei auta isommissa vahingoissa.

Ohjelmasta on tarjolla monia erilaisia ammattilaisversioita, joiden hinnat vaihtelevat 155 eurosta yli 700 euroon. Esimerkiksi FileRepairille onnistuu myös vahingoittuneiden Office-tiedostojen ja zip-arkistojen pelastaminen. EmailRepair taas osaa korjata esimerkiksi rikkoutuneet sähköpostien säilytyskansiot.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind