2.11 Web-palvelut

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Markkinamiehet keksivät aina aika ajoin uusia hienoja ilmauksia, joiden pitäisi luoda tunnetta siitä, että asiat ovat kerta kaikkiaan muuttuneet. Eräs tälläinen uusi hieno sana on Web 2.0, jonka pitäisi kertoa Internetin päässeen jo toiseen tulemiseensa, joka mullistaa koko talouselämän.

Web 1.0:aa nämä markkinamiehet eivät juuri halua muistella, sillä sehän päättyi melkoiseen mahalaskuun, kun älyttömiksi paisuneet nettiodotukset puhkesivat kerralla ja nettiyhtiöitä kaatui melkoinen ryväs.

Web 2.0:ssa on siis paljon markkinamiesten hypeä mukana, mutta kaiken takana on paljon tottakin. Internet on todellakin tehnyt laajakaistan myötä toisen tulemisensa.

90-luvun nettiyhtiöt kaatuivat siihen, että asiakkaat eivät päässet hitailla nettiyhteyksillään edes kunnolla sisään heidän upeisiin nettiportaaleihinsa. Nyt vauhdilla yleistyvät nopeat laajakaistayhteydet mahdollistavat valtavan määrän aivan uudenlaisia palveluita, jotka todella helpottavat ihmisten päivittäistä arkea.

Kirjoita netissä

luku2.11_thinkfreeJutut voi nyt kirjoittaa myös vain internetissä sijaitsevassa kirjoitusohjelmassa. Pääset käyttämään tätä kirjoitusohjelmaan mistä tahansa nettiyhteyden päässä olevasta tietokoneesta ja voit jatkaa jutun kirjoittamista missä ja milloin tahansa tahansa.

Tämä Web 2.0 -ajan ihme on Thinkfree -niminen palvelu osoitteessa www.thinkfree.com. Vielä tässä vaiheessa ilmaisen palvelun käyttäjät saavat vain käyttäjäksi rekisteröitymällä käytännössä ilmaiseksi käyttöönsä täysin Microsoftin Office vastaavan toimisto-ohjelmapaketin, joka kuitenkin toimii kokonaan Internet-selaimen kautta. Palvelun käyttö vaatii englanninkielen taitoa.

luku2.11_writelyThinkfree ei suinkaan ole ainoa tämän alan yrittäjä, vaan kehuja sai alkuvaiheessa Writely-nimellä toiminut palvelu. Googlekin pian jo havaitsi palvelun tason ja nappasi sen omistukseensa. Google muutti sen pian Google Docs & Spreadheets -nimiseksi palveluksi, joka löytyy osoitteesta http://docs.google.com/ Google siis lisäsi palveluun myös jo aikaisemmin perustamansa taulukkolaskenta-osion.

Kuvia katsomaan

Toinen erittäin suosittu laajakaistayhteyksien mahdollistama internet-palveluiden laajennus on Flickr, johon voit joko viedä lomakuvasi perheen ja suvun kummasteltavaksi tai viedä parhaat harrastelijaotoksesi koko maailman valokuvauksen harrastajien kerman arvioitavaksi ja kiiteltäväksi.

luku2.11_flickrLuonnollisesti osoitteessa www.flickr.com toimiva palvelu vaatii sekin englanninkielen taitoa ja perustason tietokoneosaamista, mutta tämän päivän valokuvauksen harrastajat joutuvat väkisinkin nämä taidot jo hankkimaankin.

Tärkeintä on palvelun käytön helppous ja se, että palvelun kautta valokuvauksen harrastaja saa yhteyden  valtavaan samanmielisten joukkoon.

Videoita ihmettelemään

luku2.11_youtubeLaajakaistanopeudet ovat mahdollistaneet myös videoiden välittämisen netin kautta aivan uudella tavalla. Tämän puolen tunnetuin edustaja on Youtube, joka löytyy luonnollisesti osoitteesta www.youtube.com.

Sivun yläosan Videos -linkin kautta löytyy lähes loppumaton määrä erilaista videomateriaalia. Most Viewed -linkin takaa löytyvät suosituimmat videot ovat yleensä jollakin tavalla hauskoja, mutta mukana on kaikenlaista tavaraa aina poltiikasta urheiluun asti.

luku2.11_googleKilpaileva hauskojen videopätkien jakelija on osoitteessa http://video.google.com (huom ei www-tä) oleva Googlen videopalvelu, joka aukeaa suoraan suosituimpien videoiden sivulla. Videoita voi joko katsella suoraan netissä tai ladata omalle koneelleen. Google jakelee myös omaa Video Playeriään, joka integroituu suoraan videopalveluun. Tästä palvelusta voit lukea enemmän luvussa 6.10.

Oikeaa ohjelmaa

Myös Web 2.0:ksi kutsuttu laajakaistoittuminen on mahdollistanut myös vakavamman ohjelmiston uudenlaisen jakelun. Kätevimmäksi tavaksi säännöllisesti julkaistavien ohjelmien jakeluun on osoitteutunut Podcasting-takniikka iTunesin kautta käytettynä.
Kun ensin haet iTunesin osoitteesta http://www.apple.com/fi/itunes/download/ ja asennat sen, pääset samantien tilaamaan itsellesi sisältöä, kun kliksautat pääikkunassa Podcastit-linkkiä ja täällä painat sivun oikeaan alareunaan piilotettua Podcast-hakemisto -tekstin vieressä olevaa pientä nuolta.Esiin tulevassa uudessa ikkunassa on ''Vide Podcasts''-linkki.

Monenlaista tarjontaa

Säännöllisesti ilmestyviä videomuotoisiakin Podcasting-lähetyksiä alkaa olla jo lähes kaikilta elämänalueilta, mutta suomenkielisiä ei ainakaan videopuolella juuri vielä ole.

Edelleen ylivoimaisesti eniten tarjontaa on tietotekniikan harrastajille, mutta esimerkiksi TikiBarTV on erinomaisen hauska muka drikkien salaisuuksiin opastava sarja. Myös vaikkapa ABC World News-lähetyksiä voi imuroida koneelleen tätä kautta, kun vain painaa ohjelman kuvakkeen vieressä olevaa 'Subscribe'-painitta.

Useimmat videopodcastit ovat muutaman minuutin mittaisia pyrähdyksiä, mutta uusia lähetyksiä tulee usein päivittäin.
Ilmaisia ohjelmia tulee helposti rohmuttua niin, ettei kaikkia ehdi lopulta katsella, mutta eihän tavallisestakaan telkkarista kaikkea katsota mitä sieltä tulee.

Systeemi toimii niin, että iTunes tarkistaa aina ohjelman käynnistyksen yhteydessä onko tilatuista ohjelmista uusia lähetyksiä ja imuroi ne automaattisesti koneelle. Videolähetykset ovat kooltaan isoja ja niillä on pienempi kovalevy helppo täyttää. Myös nettiyhteyden on hyvä olla perustasoa vauhdikkaampi eli ainakin yhden megatavun luokkaa.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind