2.12 Office 2007

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Oli aika jolloin Microsoftin Office-toimisto-ohjelmapaketin uusi versio oli aina suuri tapaus. Uudet versiot toivat ohjelmaan aivan uudenlaista helppoutta ja toiminnallisuutta. Pian kuitenkin innovaatioiden määrä väheni ja esimerkiksi Office 2003 ei herättänyt koneenkäyttäjissä enää juuri minkäänlaista innostusta. 

luku2.12_uoffice2007_logoMicrosoftissakin tämä huomattiin ja vasta ilmestyneeseen MS Officen uusimpaan Office 2007-versioon on panostettu aivan uudella tavalla. Ohjelma onkin oikeastaan täysin uudelleensyntynyt. Office-paketti on uusittu perusmutiaan myöten ja erityisesti sen käyttöliittymä on loikannut aivan uudelle tasolle.

Ensimmäisellä käynnistyskerralla pitää ohjelma aktivoida, mutta se hoituu parilla hiiren klikkauksella. Ensimmäisellä käyttökerralla pitää myös valita haluaako ohjelman hakevan tarvittaessa ohjetiedostoja ja päivityksiä. Molempiin kannattaa vastata myönteisesti.

Microsoft on tehnyt todella hyvää työtä Officea uudistaessaan. Wordin ensimmäisellä käynnistyskerralla mielen saattaa vallata suorastaan hämmästys; niin paljon oletusnäkymä on siistiytynyt ja selkiytynyt.

Nauha uudistaa

luku2.12_ribbonYlivoimaisesti suurin uudistus on pääikkunan yläreunan valintanauha eli englanniksi  ribbon.

Tämä yksi valintanauha korvaa kaikki sekavat valikkometsät, joissa käyttäjä joutuu aikaisemmin Officen versioissa vaeltelemaan. Nyt valintanauhan sisältö muuttuu aina sen mukaan mitä käyttäjä on tekemässä ja näkyvillä ovat vain juuri sen käynnissä olevan toiminnon kannalta tärkeät toiminnot.

Esimerkiksi kaikki tekstin muotoiluun liittyvät komennot ovat aivan vierekkäin helposti tavoitettavissa ja kaikki muiden kuin tekstikohteiden lisäämiseen liittyvät komennot ovat omassa osiossaan.

Tottumista vaaditaan

Uudistus on melkoinen ja pitkäaikaisella Office-käyttäjällä voi mennä pitkä aika siihen tottuessa. Edistyneempiä toimintoja tarvitsevia uudistus voi myös haitata, sillä harvinaisempien toimintojen etsimiseen voi toisaalta mennä nyt enemmän aikaa, vaikka kaikki yleisimmät toiminnot ovatkin aivan uudella tavalla käden ulottuvilla.

Tyylikäs uudistus on myös vasemman yläkulman pyöreä keskuspainike, jonka kautta avautuvat kaikki tärkeimmät perustoiminnot eli esimerkiksi asiakirjojen tallentaminen, avaaminen, tulostaminen ja lähetys.

Myös hiiren oikean napin takaa löytyvät toiminnot ovat uudistuneet ja pelkkä oikein napin painallus tuo usein kaikki juuri sillä hetkellä tarvittavat komennot käden ulottuville.

Office 2007 käyttää oletusarvoisesti uutta XML-standardiin perustuvaa .docx-tiedostomuotoaan, jossa kaikki asiakirjan osat talletetaan zip-pakattuun säiliötiedostoon, josta niitä voidaan myös irrottaa tarvittaessa.

Ainakin viimeisimpien Office-versioiden eli Office XP:n ja Office 2003:n käyttäjät voivat ladata netistä konvertterin, jolla voi avata ja muokata uusia Office 2007:n käyttämiä Open XML –standardin mukaisia tiedostoja. Saat sen osoitteesta http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=fi&FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466

Vanhat arvot kunniaan

Onneksi tallennusmuoto on helposti muutettavissa ohjelman asetuksista. Paina Wordin ohjelmaikkunan vasemman yläreunan pyöreää Office-painiketta ja napauta avautuvan ikkunan oikeassa alareunassa olevaan ’Wordin asetukset’-painiketta.

luku2.12_asetukset02Mene sitten ’Tallentaminen’-välilehdelle ja paina ’Tallenna tiedostot muodossa’- valinnan vieressä olevaa hissipainiketta. Valitse sitten avautuvasta valikosta kohta ’Word 97- -2003 –asiakirja (.doc)’

Nyt kaikki jatkossa luomasi uudet asiakirjat avautuvat kaikissa vanhoissakin Wordeissä.

Sellaiset asiat kuin sivun marginaalien muotoilu, vesileiman lisääminen, asiakirjan värittäminen ja sisennykset on tehty Office 2007:ssa suorastaan naurettavan helpoiksi.

Outlook kaapparina

Pakettiin kuuluu luonnollisesti myös uusi versio Outlook-sähköpostist. Outlook kaappaa mitään kysymättä koko sähköpostin käsittelyn ja myös sähköpostilinkit Outlook Expressiltä. Kohteliasta olisi sentään kysyä, haluaako käyttäjä todella sitä.

Monen mielestä Outlook on kuitenkin turhan sekava ja massiivinen ohjelma pelkkään sähköpostikäyttöön.

Outlook ei sitä paitsi vieläkään hallitse internetin news-ryhmien käsittelyä kuten Outlook Express, joka on edelleen ylivoimaisesti paras nyyssien lukuohjelma.

luku2.12_office2007_ohjelmat
Office 2007 on myynnissä peräti seitsemänä eri versiona, jotka käsittävät kaikki hieman eri valikoiman ohjelmia.  Edullisin on vanhaan tapaan kotikäyttäjille tarkoitettu Home and Student –versio, joka irtoaa jo hieman yli 160 eurolla. Kalleimmassa päässä Office 2007 Ultimate maksaa jo lähes 900 euroa.

Vähänkään vanhempaan koneeseen ei uutta Officea kannata lähteä ryhtyä asentelemaan, sillä suosituksena on vähintäin yhden gigahertsin prosessori ja 512 megatavua keskusmuistia. Käyttöjärjestelmäksi tarvitaan Windows XP tai Vista eli edes Windows 2000:een ei pakettia kannata lähteä tarjoamaan.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind