2.15 Foxit Reader

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

 

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Eräs tietokoneen käyttäjiä aikojen alkuhämäristä alkaen piinanneista ilmiöistä on Adoben Acrobat Reader, jonka nimi on on viime versioissaan lyhentynyt pelkäksi Readeriksi.

Jo Acrobat Readerin kolmosversio oli sen aikaisille tietokoneille täysin ylimitoitettu hirviö, jonka asennus kesti silloisten modeemiyhteyksien yli täysin tolkuttomia aikoja. Vuosien mittaan Reader on vain paisunut ja monimutkaistunut.

Ohjelma on myös aina ollut tolkuton resurssisyöppö. Varsinkin ohjelman vitosversio saattoi auki jäädessään syödä pikku hiljaa koneen kaikki resurssit ja hyydyttää koneen kokonaan.

Reader kasvoi möhkäleeksi

Uusimman osoitteessa http://tinyurl.com/2cf8u2 saatavilla oleva Readerin 8.1. -version latauskoko on 21,9 megatavua. Tuon möhkäleen asennus vie vain hieman liioitellen lähes saman ajan kuin koko käyttöjärjestelmän korjaava asennus.

Adoben Readerilla luettavasta pdf-tiedostomuodosta on jo muodostunut standardi erilaisten netissä saatavissa olevien lomakkeiden, tiedotteiden ja mainoslehtisten julkaisemissa, eikä ilman tuota hirviötä ole oikein voinut ollakaan. Se on pitänyt hampaita kiristellen aina vain asentaa.

Onneksi Adobe julkisti pdf-formaatin avoimesti käytettäväksi, kun yritys päätti lisätä pdf-tiedostojen yleistä käyttöä. Tavoitteena oli nimenomaan lisätä pdf-tiedostojen luomiseen käytettävän tolkuttoman kalliin Adobe Acrobat-ohjelman myyntiä. Sivumennen sanoen tuon ohjelman alvillinen hinta voi olla jopa yli 400 euroa.

Kaikeksi onneksi tämä tiedostomuodon avaaminen on avannut myös muille softakehittäjille mahdollisuuden luoda pdf-tiedostoja ymmärtäviä ohjelmia.

luku2.15_foxit1Foxit Reader tulee apuun

Itse olen viime aikoina käuttänyt Foxit Softwaren kehittämää ilmaista Foxit Reader ohjelmaa, jonka saat osoitteesta http://tinyurl.com/h9wxd Ohjelma on valitettavasti englanninkielinen, mutta useimpiahan se ei enää nykyaikana haittaa.

Klikkaa linkkiä ’Download Foxit Reader 2.2 (Installer: .exe, 2.13 MB)’, tallenna tiedosto ja kun tiedosto on latautunut, tuplaklikkaa sitä. Asennuksesta pääset alkuun tutulla ’Next’, Next’, ’I agree’ -naputtelulla. Seuraavassa ruudussa paina ylintä ’Default’-painiketta ja sitten vielä ’Install’ ja vielä ’Finish’.

Nyt Foxit Reader on asennettu koneeseesi ja kun haluat avata pdf-tiedoston, ponkaisee esiin nopea ja ketterä Foxit Reader, eikä hidas ja kankea Adobe Reader.

Netissä selaimella avattavat pdf-tiedostot saattavat tosin aueta edelleen Adoben omaan selainlaajennukseen, mutta onneksi tuo selainlaajennus toimii huomattavasti tehokkaammin kuin itse Adobe Reader -ohjelma. Itselläni kävi niin, että Firefox käytti Foxitin asennuksen jälkeenkin Adoben omaa selainlaajennusta ja Internet Explorer taas Foxitia.

Foxit tarjoaa käytännössä kaikki ne työkalut, joita tavallinen ihminen pdf-lukijalta hakee. Tärkein on yläpalkista löytyvä ’Select text’ -työkalu, jonka avulla voit valita pdf-tiedostosta leikepöydälle kopioitavaksi minkä tahansa tekstin osan pdf-tiedostosta.

luku2.15_foxit2Aputyökaluja piisaa

Voit Foxitilla tallentaa, tulostaa tai lähettää sähköpostilla avoinna olevan pdf-tiedoston. Voit myös kääntää sivuja, zoomat niitä vapaasti, sovittaa niitä tietokoneen ikkunaan ja tehdä niitä kirjanmerkkejä.

Joskus voi olla kätevä myös ’Text viever’ -työkalu, jolla saat näkyviin pelkät pdf-tiedoston tekstit ilman kuvia tai häiritsevää taustagrafiikka.

Foxit Readerista on olemassa myös 39 dollaria maksava maksullinen Pro Pack versio, jossa on tarjolla vielä joitakin edistyneempiä työkaluja. Ainakin itse kuitenkin totesin Pro-version hankinnan tarpeettomaksi.

Juuri tällä hetkellä Foxit tarjoaa ilmaiseksi myös pdf-tiedostojen tekemisessä tarvittavaa Foxit PDF Creator -ohjelmaa, joka normaalisti maksaa 35 dollaria. Saat sen osoitteesta http://tinyurl.com/39m5m8

Täytyy vielä kertoa, että tuo tässäkin jutussa moneen kertaan hyödynnetty www.tinyurl.com on erittäin kätevä palvelu. Sen avulla voit muuttaa minkä tahansa pitkän ja hankalan nettiosoitteen vaikkapa lehtijuttuun helposti kirjoitettavaksi ja käteväksi lyhenteeksi.

TinyUrlilla lyhennettykin linkki johtaa aina suoraan alkuperäiseen paikkaan, mutta välissä on vain TinyUrl, joka hoitaa osoitteen käännön.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind