2.1 Asentaminen

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Ohjelmien asentaminen on tullut Windows-maailmassa vuosi vuodelta helpommaksi ja uusimmissa ohjelmissa vain muutama ´Next'- ja 'Yes' tai 'Seuraava' ja 'Kyllä' -painikkeiden painallus riittää useimmiten siihen, että uusi hieno ohjelma toimii koneessa kuin koneessa.

Harva enää muistaakaan aikaa, jolloin ohjelmien asennus saattoi olla päiväkausia kestävää taistelua, jossa asentaja joutui usein tunnustamaan tappionsa. Nykyiset asennusohjelmat tietävät itse tarkkaan mihin kansioon mikin ohjelman osa tulee laittaa, mutta ne antavat myös käyttäjälle mahdollisuuden valita esimerkiksi sen mihin varsinaiset ohjelmatiedostot annetaan.

Yleensä oletusarvot voi kuitenkin jättää voimaan ja antaa asennusohjelman tehdä tehtävänsä kuten haluaa. Lähes kaikki nykyohjelmat asennetaan samoilla asennusohjelmien teko-ohjelmilla tehdyillä asennusohjelmilla ja kun on pari kertaa asentanut jonkin ohjelman, seuraavat menevätkin jo aivan rutiinilla.

Säätöjä löytyy

Jos kuitenkin haluaa vähän enemmän hallita omaa konettaan ja varsinkin jos kovalevytila alkaa olla loppumassa, on asennusohjelman tekosiin syytä tarttua hieman tarkemmin.

luku2.1_valinnat

Useimmat asennusohjelmat tarjoavat mahdollisuuden tehdä joko 'Typical' tai 'Custom' -asennus ja 'Typical' on useimmiten aivan hyvä vaihtoehto. 'Custom' antaa kuitenkin useimmiten mahdollisuuden valita mitä osia ohjelmasta koneeseen asennetaan.

'Custom' -asennusohjelma voi antaa esimerkiksi mahdollisuuden jättää lisäfontteja, kuvakirjastoja tai helppitiedostoja asentamatta koneeseen, jos tuntuu ettei niitä kuitenkaan
aio käyttää ja levytila on jo vähissä.

Ongelmia tulee

Vaikka asennusohjelmat ovatkin kehittyneet, ei ongelmilta aina voi välttyä. Vanhemmissa koneissa suurin ongelma ovat asennusohjelmat, jotka muuttavat Windows 98:n systeemitiedostoja mieleisikseen, mistä taas jotkin toiset ohjelmat eivät välttämättä pidä. Tätä ongelmaa ei uudemmissa Windowseissa onneksi enää samalla tavalla ole.

luku2.1_sfcWindows 98:n käyttäjien kannattaakin ainakin muutaman ohjelman asennuksen jälkeen ajaa käyttöjärjestelmään hyvin piilotettu ´System File Checker´ eli Järjestelmätiedostoje n tarkistus, joka käynnistyy kätevimmin napauttamalla Käynnistä-valikosta ´Suorita´ ja sitten kirjoittamalla aukeavaan ikkunaan 'sfc' (ilman lainausmerkkejä).

Nyt avautuu ohjelmaikkuna, jossa valmiiksi valittuna on kohta 'Etsi muuttuneita tiedostoja'. Kun nyt sitten vastaan 'Kyllä' tai painetaan enteriä niin ohjelma lähtee etsimään asennusohjelmien sormeilemia systeemitiedostoja. Lopuksi tarjotaan sitten lista systeemitiedostoista, jotka ovat muuttuneet alkuperäisen asennuksen jälkeen.

Jos muuttuneita tiedostoja ei ole, ohjelma palaa alkutilaan. Jos niitä kuitenkin löytyy, tarvitaan todennäköisesti seuraavaksi alkuperäinen Windowsin asennus-CD, jolta ohjelma käy palauttamassa muuttuneet järjestelmätiedostot.

Poistamisessakin omat riesansa

Vaikka ohjelmien asentaminen olisikin nykyisin jo helppoa, ei niiden poistaminen kuitenkaan aina ole vieläkään yhtä ongelmatonta. Edelleen kuulee todellisesti katastrofeista, kun ohjelmien poisto-ohjelmat ovat lähtiessään poistaneet vaikka mitä tarpeellista ja tehneet pahimmillaan koneesta täysin toimintakyvyttömän.

luku2.1_lisaa_poistaWindows-standardin mukaisten ohjelmien pitäisi poistua automaattisesti ja siististi, kun 'Ohjauspaneelin' 'Lisää/Poista sovellus' -kuvakkeen painalluksen jälkeen valitaan avautuvasta listasta kyseisen ohjelman nimi ja painetaan 'Lisää tai poista' -painiketta. Totuus on kuitenkin usein aivan toisenlainen.

Tuo painike nimittäin vain käynnistää ohjelmien oman poisto-ohjelman, joka sitten ei välttämättä olekaan minkään standardin mukainen. Poisto-ohjelmat kyselevät usein halutko poistaa sen ja sen tiedoston ja kysymykset on usein muotoiltu niin hullusti, että niihin on todella helppo vastata väärin.

Pidä yhteiset tiedostot

Perusohjeena voi kuitenkin pitää sitä, että jos poisto-ohjelma kysyy haluatko todella poistaa jonkin yhteisen tiedoston, niin vastaa aina ei. Muutama ylimääräinen tiedosto kovalevyllä ei yleensä haittaa mitään, mutta väärän tiedoston poistaminen voi aiheuttaa myöhemmin melkoisesti itkua ja hammastenkiristelyä.

Kaikista mahdollisista ongelmista huolimatta ei ohjelmien asentamista kannata vältellä, sillä tietokoneen käytöstä katoaa puoli hupia, jos ei pääse kokeilemaan kaikkia mahdollisia ohjelmoijien keksintöjä.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind