2.2 OpenOffice

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Useimpien ihmisten kirjoitustyökaluna on Microsoftin Word, joka on täysin syrjäyttänyt aikoinaan kukkulan kuninkaana olleen WordPerfectin, joka on nykyisin Corel-nimisen kanadalaisyhtiön hoivissa.

luku2.2_splash_screen
Jos pelkkä hinta otetaan valintakriteeriksi, valinta kuitenkin kallistuu ilmaiseksi levitettävän OpenOfficen puoleen. Se ei ole ulkonäöltään yhtä hiottu kuin kaupalliset velipuolensa, mutta sen avulla onnistuu kaikkien perustehtävien hoitaminen ja myös lähes kaikkien Word-asiakirjojen avaaminen.

Ohjelman ulkoasussa on kaiken kaikkiaan haettu yhä selkeämmin Microsoft Officen näköä ja tuntumaa, mikä helpottaa merkittävästi siirtymistä Microsoftin tuotteista OpenOfficeen.

Wordit aukeavat

OpenOfficen Writer-kirjoitusosio avaa aivan kiltisti kaikki sille syötetyt Word-dokumentit, mutta muotoiluongelmia saattaa tulla monimutkaisemmissa asiakirjoissa.

OpenOfficen Calc-taulukkolaskinosaa on oikeastaan hyvin vaikea ulkonäön osalta edes erottaa Excelistä ja kaikki ainakin tavallisen käyttäjän tarvitsemat toiminnot ovat mukana. Excelillä tehdyt työkirjat aukesivat kauniisti säilyttäen kaikki muotoilut ja jopa upotetut kommentit.

luku2.2._presentation

Diaesityksiä tekevä Impress-ohjelmaosio käynnistyy automaattisesti AutoPilottiin, joka ohjaa vaihe vaiheelta valmiin esityksen tekoon asti. Valmiiden mallien ulkoasu on kehittynyt selkeästi edellisestä versiosta ja tämänkin ohjelmaosion koko ulkoasu on muuttunut selvästi edukseen.

Kaikkiaan OpenOfficen Impress arjoaa lähes samat mahdollisuudet esitysten tekoon kuin PowerPoint, vaikkakin valmiiden pohjien valikoimassa ohjelma jää jonkin verran tunnetumman esikuvansa jälkeen.

Draw piirtää bittejä

Piirrososiona toimiva Draw osaa avata myös bittikarttakuvia, vaikka onkin edelleen lähinnä piirrosohjelma, eikä tarjoa mitään varsinaisia kuvankäsittelyominaisuuksia. Piirrosohjelmana Draw on kuitenkin ilmaisohjelmien sarjassa omaa luokkaansa 3D-objekteineen, tyylikkäine varjostuksineen ja toimivine perustyökaluineen.

OpenOfficessa on kuitenkin mukana myös tavaraa, jota Microsoftin paketit eivät tarjoa. Mukana on esimerkiksi Math-niminen matematiikkasovellus, jolla onnistuu matemaattisten kaavojen käsittely ja laskenta.

Kaikkiaan OpenOffice tuntuu selkeästi vakaammalta kuin moni kallis ohjelma. OpenOffice tekee kaiken sen mitä toimisto-ohjelmalta voi tänä päivänä odottaakin. Ohjelmalla voi myös avata kaikki tavallisimmat Microsoftin toimisto-ohjelmien tuottamat asiakirjat ja ohjelmasta voi tiedostot myös tallettaa suoraan Word- tai Excel-muotoon.

Suomeksi suomessa

OpenOfficen suomenkielisen version saat helpoiten, kun menet osoitteeseen http://fi.openoffice.org (huom! ei www-alkua) ja valitset etusivulta linkin ’’Lataa OpenOffice.org 2.x’’.

Pääset uudelle sivulle, jossa saat lisäohjeita. Etsi sivulta kohta 3. eli ’Lataa asennuspaketti’ ja valitse täältä taulukosta riviltä ’Windows’ ’itsekäynn.’ linkki ’suomenkielinen’ joko ’FTP Funet’, ’HTTP Funet’ tai ’FTP Tsekki ’-sarakkeesta. Ei ole suurempaa väliä minkä näistä kolmesta valitset.

luku2.2_imurointiLatauspake tti on kooltaan 83 megatavua, joten aivan hetkessä ei sen lataus onnistu ilman vauhdikast a laajakaista a.

Asennus on helppoa

Pääset asennukseen, kun tuplaklikkaat äsken lataamaasi ’OOo_2.x_windows-install_fi.exe’ -nimistä tiedostoa sen latauskansiossa, tai napautat ’Suorita’ -painiketta latauksen päättymisen jälkeen ruudulle jäävässä latauksen loppumisesta kertovassa ikkunassa. Asennus on uudessa OpenOfficen versiossa ratkaisevasti helpottunut aikaisemmasta.

Aikaisemmin purettu latauspaketti käsitti satoja erillisiä tiedostoja, mutta nyt homma hoituu siististi yhdellä.

Itse asennus hoituu ’Suorita, ’Seuraava’, ’Pura’, ’Seuraava’ ,’Hyväksyn lisenssisopimuksen ehdot’ ja ’Seuraava’, -painikkeilla kunnes pääset ikkunaan, jossa voit antaa omat tietosi. Jatka taas ’Seuraava’-painikkeella seuraavaan ikkunaan, jossa kannattaa valita ’Täydellinen’ asennus.

Seuraava asennusikkuna on hyvin tärkeä. Voit siinä säätää homman niin, että Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostot avautuvat jatkossa aina OpenOfficeen. Tämä valinta kannattaa ehdottomasti tehdä, jos koneessa ei ole Microsoftin Officea.

Voit myös antaa OpenOfficen haltuun esimerkiksi vain Excel- ja PowerPoint -tiedostot, jos koneessasi on Word, muttei muita osia MS Officesta. Kun vielä painat seuraavassa ikkunassa ’Asenna’, ollaankin kohta jo perillä.

Ohjelma tekee Käynnistä-valikkoon ’OpenOffice.org’ -valikon, mutta ei lisää työpöydälle mitään pikakuvakkeita. Jos niitä haluat, raahaa ohjelman kuvakkeet työpöydälle Käynnistä-valikosta.

Writer kirjoittaa

OpenOfficen ehdottomasti käytetyin osio on Writer, joka vastaa Microsoftin Wordia lähes kaikilta tärkeimmiltä ominaisuuksiltaan. OpenOfficen kakkosversion käyttöliittymäkin on hiottu selvästi aikaisempaa wordimäisemmäksi, eikä Wordiä joskus käyttäneellä ole varmasti mitään ongelmia Writerin käyttäjäksi siirtymisessä.

Exceliä vastaa puolestaan Calc-niminen sovellus ja PowerPointin hommat hoitaa Impress. Lisäksi pakettiin kuuluu osia, joita Microsoftin Officessa ei edes ole.

OpenOfficen Draw on hyvin pätevä piirrosohjelma, Math on matematiikkaan erikoistunut lisuke ja Base on oikea tietokantaohjelma.

Muodot kuntoon

Ennen ohjelman käyttöönottoa on tärkeä tehdä yksi pieni säätö. Sillä takaat, että OpenOfficella tehdyt tiedostot aukeavat myös naapurin koneessa. Kun vaihdat ohjelman oletustallennusmuodot Microsoftin Officen käyttämiksi tiedostomuodoiksi, ei ongelmia yleensä tule.

Avaa Writer-sovellus ja valitse ’Työkalut’-valikosta ’Asetukset’. Mene täällä kohtaan ’Lataus ja tallennus’  ja paina sanan vieressä olevaa plus-merkkiä. Napauta sitten kohtaa ’Yleistä’. Valitse ensin kohdassa ’Asiakirjan tyyppi’ tyypiksi ’Tekstiasiakirja’ ja sen vieressä olevasta ’Oletustallennusmuoto’-alasvetovalikosta kohta ’Microsoft Word 97/2000’XP’.

Valitse sitten asiakirjan tyypiksi ’Laskentataulukko’ ja ’Oletustallennusmuoto’-valikosta ’Microsoft Excel 97/2000/XP’ ja vielä ’Esitys’-asiakirjatyypille tallennusmuodoksi ’Microsoft PowerPoint 97/2000/XP’. Kun vielä painat alarivin ’OK’-nappia, niin näillä ohjelmilla tekemäsi tiedostot tallentuvat aina myös Microsoftin Officen käyttämissä tiedostomuodoissa eli .doc, .xls ja .ppt -muodoissa.

Oikoluku avuksi

Suomenkielisen oikoluvun puuttuminen on aikoinaan ollut OpenOfficen ongelmana, mutta juuri viime torstaina julkistettiin tieto Soikko-oikoluvun tulosta OpenOffice 2.0:lle. Se täytyy kuitenkin asentaa erikseen.

Saat Soikon, kun menet alussa käyttämälläsi lataussivulla selvästi alemmaksi ja napautat neloskohdasta löytyvää linkkiä ’Lataa Soikko OpenOffice.org 2.0’:lle. Valitse sitten uudelta sivulta Windows-kohdasta linkki ’versio 1.01.win’.

Kyseessä on 2,3 megatavun pakattu zip-paketti, joka täytyy ensin purkaa. Jos sinulla on Windows XP, paina vain hiiren oikealla näppäimellä tiedoston kuvaketta ja valitse ’Pura kaikki’ esille tulevasta valikosta. Jos sinulle on vanhempi Windows-versio, pitää käyttää erillistä purkuohjelmaa.

Puretussa kansiossa ovat sitten hieman monimutkaiset asennusohjeet ’Asennus-windows.txt’ -tiedostossa, joita noudattamalla saat oikoluvun käyttöösi.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind