2.3 Selaimet

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Jokaisessa Windows-tietokoneessa majailevalle Internet Explorerille on olemassa vaihtoehtoja, jotka ovat nopeampia, monipuolisempia ja pitemmälle omiin tarpeisiin räätälöitävissä kuin Explorer. Tällaisen vaihtoehdon Internet Explorerille tarjoavat erityisesti Opera Softwaren julkaisema Opera ja erityisesti Mozilla-säätiön luomus Firefox.

Molempiin on ladattu sellainen määrä muokattavuutta ja omia ominaisuuksia, että heikkopäisempiä alkaa jo hirvittää.

Firefox jyrää

Aikoinaan selainmarkkinoita hallinneen Netscape-nettiselaimen koko lähdekoodi annettiin muutama vuosi sitten avoimeen ohjelmistokehitykseen ja sen ympärille syntyi oman Mozilla-nimeä käyttävä kehittäjäyhteisönsä.

Tämän työn tuloksena on syntynyt Mozilla-paketti, joka sisältää edelleen kehitettyinä kaikki ne osiot, jotka Netscapessakin oli kehitystyön alkaessa.

Mozilla-kokonaisuus kasvoi kuitenkin monien kehittäjien mielestä liian raskaaksi ja he lähtivät kehittämään omia erillisiä ohjelmiaan Mozilla-paketin eri osista. Näin syntyivät Firefox-nettiselain ja Thunderbird-sähköpostiohjelma, jotka ovat pienempiä ja ketterämpiä kuin varsinainen Mozilla-paketti. Firefox kääntyy suomeksi tuliketuksi ja Thunderbird ukkoslinnuksi.

Nopeampi ja näppärämpi

Ilmainen Firebird on jo näppärämpi ja nopeampi kuin Microsoftin oma selainohjelma, joten sitä kannattaa ainakin kokeilla. Koneessa voi sivumennen sanoen hyvin olla rinnakkain vaikka kuusi erilaista nettiselainta, eivätkä ne haittaa mitenkään toistensa toimintaa. Eri selaimet voivat olla käynnissä yhtä aikaakin, jos haluaa tehdä erilaisia asioita eri selaimilla.

Mozillasta lataamaan

Firefoxin voit ladata alla olevasta linkistä:

 

Paina nyt aukeavalla sivulla ’Lataa Firefox ja Google-työkalupalkki’- painiketta ja pääset suoraan Firefoxin tuoreimman version lataukseen

Firefoxin lataus tuottaa koneellesi viiden megatavun suuruisen ’Firefox Setup X.X..exe’ -nimisen tiedoston. Jos koneesi on suomenkielinen, pitäisi ladatun tiedoston olla valmiiksi suomenkielinenkin.

Asennus sujuu kuin tanssi

Firefoxin asennus onnistuu asennustiedoston kuvakkeen kaksoisnapautuksen jälkeen vain ’Seuraava’-näppäintä painelemalla, kunhan hoksaa hyväksyä käyttösopimuksen, kun sitä kysytään. Sitten vain ohjelmaa käyttämään!

Ensimmäisellä käyttökerralla Firefox tarjoutuu ystävällisesti tuomaan vanhasta selaimesta suosikit ja kaikki muutkin käyttäjän asetukset ja tätä kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Asetukset eivät kuitenkaan häviä vanhastakaan selaimesta, vaan ne ovat siellä vanhaan tapaan käytettävissä.

luku2.3_asetukset
Ohjelma kysyy myös haluatko tehdä Firefoxista oletusselaimen. Jos haluat vielä pitää Explorerista kiinni, vastaa ’Ei’ kysymykseen joka alkaa ’Firefox ei ole tällä hetkellä...jne’. Voit myöhemmin käydä vaihtamassa Firefoxin oletusselaimeksi ohjelman asetuksista, jos siltä alkaa tuntua.

Yksinkertaista ja helppoa

Firefox tarjoaa hyvin siistin ja viimeisen päälle yksinkertaistetun käyttöliittymän nettisivustoihin. Omat kuvakkeensa ovat valmiina vain perusasioilla, mutta kaikki Explorerin ominaisuudet ovat käytettävissä.

Voit kuitenkin helposti lisätä esimerkiksi tulostukselle oman kuvakkeensa työkaluriville, kun menet ’Näytä’-ylävalikossa kohtaan ‘Työkalupalkit’ ja painat täällä ’Muokkaa’-sanaa.

Nyt voit avautuvasta ikkunasta suoraan raahata haluamasi kuvakkeet ohjelman painikepalkkiin. Samalla tavalla voit raahata palkin kuvakkeita myös takaisin.

Firefoxissa voit myös säätää helposti kunkin sivun tekstin koon. Kun tulet uudelle nettisivulle, painat vain näppäimistön ’Ctrl’-näppäimen pohjaan ja näppäilet samaan aikaa toisella kädellä + tai - -näppäimiä. Yhdessä controlin kanssa painettu plussa suurentaa ja miinus pienentää tekstiä sivulla.

Näppärä työkalu joissakin tilanteissa on myös Firefoxin ’Työkalut’-valikosta löytyvä ’´Tietoja sivusta’. Tämä komento avaa ikkunan, joka kertoo kaiken tarvittavan sillä hetkellä avoinna olevasta sivusta

Firefox tarjoaa kaikkiaan kaiken mihin Internet Explorerkin pystyy, mutta hieman turvallisemmin, joustavammin ja nopeammin toimivassa paketissa.

Firefox venyy

Eräs avoimen kehitystyön kautta syntyneen ilmaisen Firefoxin menestyksen salaisuuksista on sen hurja laajennettavuus.

Firefoxiin on sisäänrakennettuna helppokäyttöinen ohjelmointirajapinta, jonka avulla sen ominaisuuksia voidaan laajentaa ja myös esimerkiksi turvallisuutta lisätä rajusti. Sopivilla lisäpalikoilla varustettu Firefox onkin jo ehdottomasti turvallisin nettiselain.

Suomenkielisessä Firefoxissa pääset käsiksi näihin laajennuksiksi kutsuttuihin lisäpalikoihin Firefoxin 'Työkalut'-ylävalikosta, kun napautat siellä kohtaa 'Laajennukset'.

Jos laajennuksia ei ole aikaisemmin haettu, pitäisi edessä olla tyhjä ikkuna, jonka alareunassa on muutama painike. Tärkein niistä on 'Hae lisää laajennuksia', joka ei oikeastaan ole painike, vaan nettilinkki.

Tässä on muutoin syytä olla tarkkana, sillä aivan vieressä oleva ’Hae päivityksiä’ -painike tarkistaa vain onko jo aikaisemmin haetuista laajennuksista olemassa uusia päivityksiä.

Kielitaito auttaa

'Hae lisää laajennuksia'- linkki avaa nettisivun, joka on valitettavasti englanninkielinen. Tärkeimpien laajennusten haun pitäisi kuitenkin onnistua kielitaidon pienistä puutteista huolimatta.

Esillä on nyt 'Firefox Add-ons' -sivu, jossa ensimmäiseksi on lista uusimmista laajennuksista eli 'Recently updated' ja ja sen alla lista suosituimmista eli 'Top extensions'.

Nämä listat voivat tietysti muuttua päivittäin, mutta tärkeimmät laajennukset ovat olleet 'Top extensions'-listalla mukana jo vuosia, joten todennäköisesti ne pysyvät siellä vielä lähiviikot.

Skriptit kuriin

Kun nyt haetaan nimenomaan lisää turvallisuutta, on ensimmäinen kiinnostavin laajennus 'Top extensions'-listalta löytyvä 'NoScript'.

Tämän lisäpalikan avulla voidaan estää selaimessa suoritettavan Javascript-koodin ajaminen, mikä parantaa turvallisuutta oleellisesti, varsinkin jos tarkoitus on joskus käydä myös netin hämärämmillä sivukujilla.

Nimenomaan erilaiset aikuisviihdesivut ovat nimittäin tottuneet tekemään Javascriptillä kaikkea kivaa vieraidensa koneilla.

Nyt ladattavan laajennuksen avulla asian voi hoitaa myös valikoivasti, jolloin Javascript saadaan kuitenkin toimimaan turvallisissa palveluissa. Esimerkiksi eräät pankkipalvelut ovat ainakin aikaisemmin vaatineet Javascriptiä.

Lataus käyntiin

Kun olet päässyt ’Firefox Add-ons’ -sivulle, napauta sivulla olevaa 'NoScript'-linkkiä, jolloin pääset laajennuksen lataussivulle. Paina täällä vihreällä pohjalla olevaa 'Install now' -painiketta, jolloin aukeaa latausikkuna.

Ikkunaan on sisäänrakennettu neljän sekunnin miettimisaika, mutta kun numerot ovat nollassa, voit painaa 'Asenna heti'-painiketta.

Nyt lisäosa latautuu itsestään netistä koneellesi ja myös asentuu itsekseen, mutta se on käytettävissä vasta selaimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Kaikki estoon

Firefoxin kaikkien ikkunoiden sulkemisen ja avaamisen jälleen selainikkunan alareunassa lukee keltaisella pohjalla ’Javascript pysyvästi estetty’, eivätkä sivustot pysty tietämättäsi ajamaan Javascript-koodia koneessasi.

Jos jokin hyötysivu ei kuitenkaan toimi ilman Javascriptiä, niin mene ensin kyseiselle sivulle ja napauta uuden keltaisen alapalkin oikeassa reunassa olevaa ’Asetukset’-painiketta. Valitse sieltä sitten ’Salli xxxxx.fi’ -kohta, jolloin tämä turvalliseksi tiedetty sivusto voi ajaa koodia.

Mainokset kuriin

Firefoxissa voit panna kuriin myös mainokset, kun haet edellä kerrotulla tavalla vielä ’Adblock’-nimisen lisäosan. Adblock asettuu Firefoxissa aivan sivun alareunaan omaan pikku ikkunaansa. Sieltä voit myös ottaa sen pois käytöstä, kun painat Adblock-tekstiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitset valikosta kohdan ’Disable Adblock’.

Adblock ei ole turvallisuuslisäke, mutta sen avulla saa monet sivut nopeammin latautuviksi, vaikkakaan kaikkia mainoksia sekään ei pysty siivilöimään pois.

Jos aiot käyttää Firefoxia ykkösselaimenasi, kannattaa sinun hakea myös ’IE Tab’-niminen laajennus, jonka avulla monet vain Internet Explorerin käyttäjät hyväksyvät sivustot luulevat Firefoxia IE:eksi.

Kaikkea tarjolla

Tarjolla on jopa satoja erilaisia lisäosia, joiden avulla Firefoxin saa taipumaan oikeastaan mihin vain. Esimerkiksi ’Forecestfox’ lisää selaimen alareunaan palkin, josta näet lähes reaaliajassa asennusvaiheessa valitsemasi paikan sään.
Itse näen nyt suoraan selaimesta, että Helsingissä on juuri nyt 18 astetta ja osittain aurinkoista. Kun vien hiiren vihreän symbolin päälle, esiin pullahtaa myös sääsatelliittikuva Suomesta.

Opera viihdyttää

Operaan tutustuminen kannattaa aloittaa nettiosoitteesta wwwluku2.3_free_download.opera.com. Kun täällä painat aivan sivun vasemman reunan yläosassa olevaa nappia ’Free Download’, alkaa selaimen lataus.

Operan käyttöliittymä on perustaltaan aivan samanlainen kuin Explorerin, palikat vain ovat hieman eri paikoissa. Pienen perehtymisen jälkeen perusselailu sujuu aivan samalla lailla kuin muillakin selaimilla.

luku2.3_nayttoOhjelma kuitenkin tuntuu toimivan ärhäkämmin kuin Explorer ja se sisältää monia pieniä hienouksia.  ’Näytä’-valikosta voidaan esimerkiksi säätää näkyville ja pois näkyvistä monenlaisia lisäosia ja huonosilmäisempi voi ’Näytä’ -valikon ’Zoomaa’ -alavalikosta säätää sivunäytön aivan aivan juuri haluamansa kokoiseksi.

Oopperassa on lähes kaikille mahdollisille toiminnoille myös näppäinoikotiet, jotka on helppo tarkistaa ylävalikoissa selaamalla, sillä näppäinoikotie kerrotaan aina komennon yhteydessä.

Oopperaan tutustumiseen kannattaa varata todella aikaa, sillä ohjelmaa voi muokata lähes loputtomasti omien mieltymysten mukaiseksi, mutta selailemaan pääsee oitiskin, jos kustomointi ei viehätä.

Jos koneessa on  jo aikaisemmin asennettuna selain, kysyy Opera jossain vaiheessa halutaanko se asettaa oletusselaimeksi. Jos Opera on vain kokeilussa kannattaa tähän vastata ’Ei’ ja laittaa ruksi ikkunan alareunan kohtaan ’Älä kysy uudelleen’.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind