2.5 Pikku apurit

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Lähes kaikki tietokoneella tehtävät työt voi hoitaa ilmaisohjelmilla, ammattimaista kuvankäsittelyä ehkä nyt lukuun ottamatta.

Roskaa on ilmaismarkkinoilla tosin tarjolla melkoisesti ja todellisten makupalojen esiin siilominen vaatii melkoisen määrän epätoivoisten räpellysten läpikäymistä. Usein parasta ilmaislaatua tarjoavat kaupallisten ohjelmien kevytversiot,  joilla totutetaan asiakas käyttämään omaa ohjelmaa.

Tekijät toivovat käyttäjien nälän kasvavan syödessä niin, että hän lopulta päätyy ostamaan kaupallisen version. Tämä Light-versio tarjoaa silti useimmiten kotikäyttäjälle aivan riittävät ominaisuudet.

luku2.5_wsftp Esimerkiksi tiedostosiirrossa tarvittavien ftp-ohjelmien ehdottomaan kärkijoukkoon kuuluvasta WS-FTP:stä on myös LE-versio edelleen imuroitavissa kotikäyttöön ilmaiseksi osoitteesta www.ipswitch.com. Ilmaisversion latauslinkki löytyy kaupallisten versioiden kokeiluversioiden latauslinkkien joukosta, jos jaksaa vain etsiä.

Eraser poistaa varmasti

Pienempiä työkaluohjelmia on maailmalla tarjolla pilvin pimein asianharrastajien pyyteettömän aherruksen ansiosta. Suomalaisena voi röyhistää rintaansa siitä, että eräs näistä aidosti kätevistä apulaisista on suomalaista työtä. Kotimaisen Eraser-ohjelman avulla voi poistaa arkaluontoiset dokumentit kiintolevyltään niin, että ne myös todella katoavat bittien taivaaseen.

luku2.5_eraser
Ohjelmalla voi puhdistaa myös näennäisesti tyhjät kiintolevyn alueet niin, että esimerkiksi konetta myytäessä mitään intiimejä tietoja ei missään tapauksessa mene mukana. Yllättävän helppokäyttöisen Eraser -ohjelman voi imuroida esimerkiksi osoitteesta  http://www.heidi.ie/eraser/download.php

Kovalevyn formatointi poistaa vain levyjärjestelmän ylläpitämän luettelon siitä mitä mihinkin levynosaan on säilötty, eikä komento poista varsinaista dataa kovalevyltä.

Asiaa tunteva ihminen voi sopivien apuvälineiden avulla lukea tiedot suuremmitta ongelmitta vielä formatoidultakin levyltä, jos näiden tietojen päälle ei ole ehditty kirjoittaa uutta dataa.

 Eraserin varsinainen ohjelmaikkuna on varsin kryptisen näköinen ja kestää hetken ennen kuin ymmärtää mitä siinä pitäisi ylipäätään tehdä, mutta onneksi varsinaista ohjelmaikkunaa ei käytännössä tarvita lainkaan. Kaikki Eraserin hoitamat keskeiset tehtävät onnistuvat nimittäin myös ohjelman Windowsin hiiren oikean napin takaa aukeaviin valikoihin lisäämien uusien vaihtoehtojen avulla.

Jos haluat hävittää jonkin tiedoston niin, ettei siitä todellakaan jää jälkeäkään, paina kansionäkymässä tai Resurssienhallinnassa tuon tiedoston kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse valikosta vaihtoehto ’Erase’.

Nyt aukeaa valintaikkuna, jossa normaalitilanteessa riittää, että painat vielä ’Yes’- painiketta. Nyt Eraser poistaa tiedoston ja oletusasetuksilla kirjoittaa tiedoston varaamat paikat 35 kertaa yli satunnaisella datalla.

Tämä Gutmann-menetelmä on myös Yhdysvaltojen puolustusministeriön hyväksymä tapa hävittää dataa, eikä näin hävitettyä tietoa pysty käytännössä enää palauttamaan. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun kokeilet ohjelmaa, sillä kerran Eraserilla kerran poistettua dataa on turha enää myöhemmin haikailla.

Siirtokin onnistuu

Jos haluat siirtää dataa uuteen paikkaan niin, ettei vanhaan paikkaan jää siitä jälkeäkään, onnistuu sekin oikean näppäimen kautta. Tee tiedoston siirto niin, että painat hiiren oikean näppäimen pohjaan siirrettäväksi halutun tiedoston päällä ja raahaat koko ajan hiiren näppäintä pohjassa pitäen tiedoston haluamaasi uuteen paikkaan.

Kun nyt vapautat tuon oikean näppäimen avautuu valikko, jossa on yhtenä kohtana on ’Secure Move with Eraser’. Kun nyt napautat hiiren vasemmalla näppäimellä tätä kohtaa, tuhotaan tiedosto vanhassa paikassa kokonaan ja siirretään uuteen paikkaan aivan entisen kaltaisena.

Kovalevy tutuksi

Kovalevyn sisällön kertova JDiskReport on netissä jaossa ohjelman valmistajien kotisivuilla osoitteessa www.jgoodies.com. Painaa sivun oikeassa reunassa kohdassa ’Top Downloads’ olevaa ohjelman ruutukaappauksen kuvaa, jonka alla lukee ’JDiskReport’. Nyt pääset uudelle sivulle, jolla valitaan kohta ’Download’.

luku2.5_jdiskNyt avautuu hyvin sekava taulukkosiv u, jossa ovat luoteltuina kaikki tarjolla olevat ohjelman versiot. Valitse JDiskRepor t ja paina ‘Win’-linkkiä.

Kun nyt napautat taulukon ensimmäisessä sarakkeessa olevaa ohjelman nimeä, alkaa lataus normaaliin tapaan. Ohjelma vaatii, että tietokoneessa on Java asennettuna.

Ohjelman asennus alkaa normaalista kaksoisnapauttamalla ladattua tiedostoa sen latauspaikassa ja asennus etenee tuttuun tapaan kun vain painelet ’Next’ ,’Yes’ ja ’Install’-painikkeita.

Ohjelman ensimmäisellä käyttökerralla liikkeelle lähdetään ’Next’-näppäimellä, jolla pääset hyväksymään käyttöoikeussopimusta. Siirrä valintamerkki kohtaa ’I agree..’ ja paina ’Finish’ -painiketta.

Analyysi alkaa

Nyt avautuu varsinainen ohjelmaikkuna, jossa pääset valitsemaan tutkittavan kovalevyn. Paina ’Analyse a File Tree’ -kohtaa, jolloin avautuu normaali valintanäkymä. ’Oma tietokone’ -kohdan kaksoisnapauttaminen avaa luettelon koneen levyasemista.

Yleensä mielenkiinnon kohteena on ’C’-asema, mutta koneessa voi olla lisäksi myös ’D’-asema. Siirrä kursori halutun aseman päälle ja paina ’OK’-painiketta.

Tässä vaiheessa ohjelma aloittaa varsinaisen analysoinnin, joka voi isolla kovalevyllä kestää pitkäänkin.

Monipuolista tietoa

JDiskReport antaa todella monipuolista tietoa kovalevyn sisällöstä. Oletusarvoisesti ohjelma näyttää suurimmat tilankäyttäjät piirakkakuviona, mutta ohjelmaikkunan vasemmassa alareunassa olevilla painikkeilla voit vaihtaa kuvion myös tähtikuvioksi tai perinteiseksi pölkystöksi.

Kuviot näyttävät hyvin havainnollisesti mitkä kansiot vievät eniten tilaa koneessasi. Perinteisesti suurimpia ovat ’Windows’ ja ’Ohjelmatiedostot’. Jo yksin Windows voi viedä tilaa reilusti yli gigatavun verran ja Ohjelmatiedostot voi olla paljon suurempikin. Näihin kansioihin ei kuitenkaan koskaan kannata mennä räveltämään, jos ei todella tarkkaan tiedä mitä on tekemässä.

Kun napautat piirakan lohkoa tai pölkystön pylvästä, avautuu tuon kansion sisältö tarkasteltavaksi. Jälleen uusi napautus avaa vielä uudet alikansiot, jos niitä on olemassa, kunnes kansiorakenne on käyty loppuun.

Kun napautat vasemmassa reunassa olevan tiedostopuun nimiä pääset takaisin ylemmäs tiedostorakenteessa ja ylintä ’C’ - tai ’D’-kohtaa napauttamalla aivan alkuun. Kun viet hiiren kursorin jonkin lohkon päälle, esiin ponnahtaa inforuutu, jossa on lisätietoa tuosta lohkosta.

Sata suurinta

Kaikki edelliset asiat liittyvät ohjelman ’Size’-näkymään. Kun napautat ohjelmaikkunan yläreunan ’Top 100’ -välilehteä, pääset tarkastelemaan koneesi sata suurinta yksittäistä tiedostoa sisältävää listaa. ’Top 100’ näkymässä voit valita näkyviin myös koneen sata vanhinta tiedostot alareunan ’Oldest’-valinnalla ja sata uusinta ’Newest’-valinnalla.

Suurimpien tiedostojen luettelossa näkyvästä hyvin suuresta swp-päätteisestä tiedostosta ei kannata pelästyä, sillä se on Windowsin ehdottomasti tarvitsema swäppi eli heittovälitiedosto. Isot pst-lyhenteeseen päättyvät tiedostot taas ovat Outlookin postilaatikoita, jotka pitkäaikaisessa käytössä paisuvat helposti valtaviksi.

Luokat esiin

Ohjelmaikkunan yläreunan ’Size Dist’ -valinta avaa ikkunan, jossa voidaan tarkastella miten koneen tiedostot jakaantuvat eri kokoluokkiin. ’Modified’ -välilehdellä tiedostot jaotellaan taas sen mukaan milloin niitä on viimeksi muutettu.

Viimeinen ’Types’ -välilehti taas jaottelee kulloinkin avoinna olevan näkymän tiedostotyyppien mukaan.’ Täältä voi löytyä yllättävää tietoa vaikkapa siitä kuinka paljon koneeseen kertyneet kaikki mp3- tai jpg-tiedostot oikeastaan vievät. Luettelossa näkyvät exe-tiedostot ovat varsinaisia ohjelmatiedostoja ja dll-tiedostot niiden välttämättömiä aputiedostoja
Ohjelmaikkunan ylävalikosta voit vaihtaa myös tiedostojen järjestämisperusteen.

’View’-ylävalikosta voit valita joko koon mukaisen ryhmittelyn (’Sort by size) tai nimen mukaisen jaottelun (’Sort by name’). Seuraavasta kohdasta voit valita näytettäväksi joko tiedostojen koon (’Show file size’) tai tiedostojen määrän (’Show number of files’).

Uuden kohteen pääset valitsemaan ylävalikon ’File’-kohdan komennolla ’Analyse File Tree’ ja voit tallentaa analyysin komennolla ’Save Scan as.’ Voit myös tulostaa analyysin tulokset ’Print’-komennolla.

Ohjelma muistaa tekemäsi analyysit ja tarjoaa ohjelman seuraavilla käynnistyskerroilla valittavaksi pääikkunassaan aikaisemmin tekemiäsi analyysikohteita. Vanhoja talletettuja analyysejä pääset tarkastelemaan kohdasta ’Open Scan’.

Pää kylmänä

JDiskReport avaa jopa hämmentävän näkymän koneen sielunelämään, mutta sen tuloksia tarkastellessa on syytä pitää pää erittäin kylmänä. Summittaista delete-näppäimen käyttöä ei todellakaan kannata ryhtyä viljelemään, sillä siitä seuraa vain ongelmia.

Muista, että ohjelmia voit poistaa vain ’Ohjauspaneelin’ ’Lisää/poista sovellus’ -osion kautta. Jos poistat suoraan ohjelmakansioita, jää Windowsin rekisteriin kummittelemaan monenlaisia harhaviittauksia ja voit joutua koneen käynnistyessä katselemaan monenlaisia mielenkiintoisia virheilmoituksia.

Pääsääntönä voisi sanoa, että exe- ja dll- tiedostojen poistaminen ei ole koskaan järin viisasta, mutta esimerkiksi netistä ladatut zip-tiedostot voi aina poistaa. Myös kaikki jpg- ja mp3-tiedostot voit yleensä aina poistaa, jos et niitä enää tarvitse.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind