2.6 Virtuaali-PC

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Microsoftin omistukseen muutama vuosi sitten siirtynyt Virtual PC-niminen ohjelmisto mahdollistaa usean käyttöjärjestelmän käyttämisen samassa tietokoneessa ilman hankalia kovalevyn osiointeja. Virtual PC:n Mac-versiolla voi Mac-käyttäjäkin ajaa mitä tahansa Windowsia omassa koneessaan joko ikkunassa tai koko ruudun tilassa.

Ohjelman PC-versiolla voit ajaa vaikkapa Windows XP:ssä yhtä aikaa MS-DOS:a, Windows 3.1:ää, Windows 95:tä, OS/2:ta, NetWarea tai jopa Linuxia, jos vain koneen muisti riittää.

Mitä parasta, Micrsosft jakelee Virtual PC:tä nyt aivan ilmaiseksi kaikille halukkaille. Ainoa mutta asiassa on, että ohjelma toimii vain Windows XP:n Professional-versiossa ja Windows Vistassa, ei siis edes XP:n Home-versiossa, jollainen on useimpien kotikäyttäjien tietokoneissa.

Saat Virtual PC osoitteesta http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=6D58729D-DFA8-40BF-AFAF-20BCB7F01CD1&displaylang=en kun painat Download-linkkiä.

luku2.6_virtual1
Voit avata kaikki asentamasi käyttöjärjestelmät rinnakkain omiin ikkunoihinsa, tai voit nostaa jonkin käyttöjärjestelmän kokoruudun tilaan. Tällöin ei päälle päin mistään voi erottaa Virtual PC:llä ajettua käyttöjärjestelmää oikeasta.

Voit asentaa tähän virtuaaliseen käyttöjärjestelmään ohjelmia aivan normaalisti ja ottaa netti- ja verkkoyhteyksiä. Tämä virtuaalinen PC näkyy verkossa uutena työasemana isäntäkoneelle.

Virtual PC on äärimmäisen kätevä apuväline tilanteissa, joissa esimerkiksi yrityksessä käytettävä käyttöjärjestelmä halutaan päivittää nykyaikaisempaan versioon, mutta jokin yksittäinen yritykselle tärkeä ohjelma ei enää suostukaan siinä pyörimään. Virtual PC:n avulla tämän yksittäisen vastaanpanijan voi aina käynnistää vanhaan käyttöjärjestelmään, vaikka muuten elettäisiinkin jo nykyajassa.

Jaettuja kansioita

Virtual PC:lle voit määrittää jaettuja kansioita, joiden kautta voit vaihtaa tiedostoja isäntäkoneen kanssa. Ainakin uudemmat Windows-versiot osaavat VirtualPC:ssäkin kirjautua myös verkkoon, jolloin Virtual PC:ssä ajetusta käyttöjärjestelmästä voi normaalilla tavalla hakea tiedostoja isäntäkoneista verkkoympäristön kautta.

Kotikäyttäjäkin voisi hyödyntää Virtual PC:tä esimerkiksi niin, että koneeseen asennettavat ohjelmat testattaisiin ensin Virtual PC:n puolelle tehtävässä käyttöjärjestelmäasennuksessa.

Ohjelmien asennusvaihehan on usein se, jossa eniten tulee aina uudelleenasennukseen asti johtavia ongelmia. Jos vastaavia ongelmia tulee VirtualPC:ssä riittää, että hajonnut Virtual PC -tiedosto poistetaan koneelta ja tehdään uusi asennus uuteen tiedostoon. Tässäkin on tietysti oma vaivansa, mutta kone on koko ajan normaalilla tavalla käytettävissä.

Todellinen jumalan lahja tällainen ohjelma voi kuitenkin olla oppilaitoksissa, jossa oppilaiden koneet voidaan asettaa ajamaan mitä tahansa opeteltavana olevaa käyttöjärjestelmää, eivätkä mitään oppilaiden koneille tekemät temput vaikuta muuta kuin tähän virtuaaliseen käyttöjärjestelmään. Itse kone on aina normaalitilassa heti, kun Virtual PC sammutetaan.

Kaikki yhdessä tiedostossa

Virtual PC säilöö kokonaisen käyttöjärjestelmän tiedostorakenteiseen yhteen ainoaan tiedostoon. Virtual PC suurentaa luomaansa käyttöjärjestelmäkohtaista tiedostoa sitä mukaa kuin asennat virtuaalisiin käyttöjärjestelmiisi uusia ohjelmia, eikä ongelmia tule niin kauan kuin isäntäkoneessa vain riittää kovalevytilaa.

luku2.6_virtual2
Virtual PC:tä käyttävässä koneessa pitääkin olla kovalevytilaa riittävästi, eikä runsaasta keskusmuististakaan ole haittaa, jos käyttöjärjestelmiä aiotaan käyttää rinnakkain.

Virtual PC:n nerokkaita ominaisuuksia on, että voit ohjelman asetuksista itse suoraan liukusäätimellä määrätä kullekin käyttöjärjestelmälle kerrottavan keskusmuistin määrän. Virtual PC:n oma virtuaalinen BIOS kertoo sitten kullekin käyttöjärjestelmälle koneessa olevan juuri sen verran muistia kuin päätit sille uskotella.

Virtual PC:n perusversion mukana ei tule mitään käyttöjärjestelmiä, vaan ne on oltava omasta takaa. Käyttöjärjestelmille on myös oltava aivan normaalit lisenssit.

Raudasta riippumaton

Virtual PC:n vahvoja puoli on myös se, että sinun ei tarvitse ollenkaan piitata siitä minkälaista rautaa omassa koneessasi on. Virtual PC emuloi aina samoja komponentteja asennettaville uusille käyttöjärjestelmille ja osaa antaa niille myös oikeat ajurit.

Näin esimerkiksi ei haittaa lainkaan, vaikka koneessasi olisi uusin Geforce4-näytönohjain, jolle ei varmasti ole enää tarjolla Windows 3.1-ajuria. Virtual PC nimittäin tyynesti väittää käyttöjärjestelmälle näytönohjainta S3 Trio V64-näytönohjaimeksi ja asennettavat käyttöjärjestelmät nielevät kiltisti tämän valheen.

Samalla tavalla verkkokorttia väitetään erääksi Intelin malliksi ja äänikortti saa esiintyä Sound Blasterina, oli se todellisuudessa mikä tahansa.

Modernien pelien pelaaminen ei Virtual PC:ssä käytännössä onnistu, sillä emuloitavan S3 Trion ominaisuudet eivät nykypeleille enää riitä. Vanhemmat 3D-ominaisuuksista vielä tietämättömämmät pelit voivat kuitenkin vielä pyöriä.

Kokeiluun kannattaa kuitenkin lähteä vain, jos englanninkieli on hyvin hanskassa ja jos ainakin tiedät mistä saa muita käyttöjärjestelmiä kokeiltavaksi ja hallitset käyttöjärjestelmien asennuksen perusteet.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind