2.8 Muistio

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Uusimmat Wordin versiot pullistelevat erilaisia apuvälineitä, toimintoja ja elämää helpottavia lisäyksiä. Usein päämääränä on kuitenkin vain tuottaa mahdollisimman selkeää ja yksinkertaista tekstiä ja silloin Word on aivan väärä työkalu.

Wordin ongelmana on se, että se pyrkii säilyttämään mahdollisimman pitkälle tekstissä olevat muotoilut ja koodit, mutta usein niistä nimenomaan halutaan päästä eroon.

Yhä useammin tekstiä esimerkiksi joudutaan hakemaan netistä tai html-muodossa olevista sähköpostiviesteistä. Jos täältä kopioitu teksti liitetään suoraan Word-asiakirjaan, näyttää teksti aivan kummalliselta ja mukana tulee myös usein ylimääräisiä laatikoita.

Ongelma on kuitenkin helposti ratkaistavissa siten, että teksti viedään ensin ohjelmaan, joka ei ymmärrä eikä piittaa mitään mahdollisista koodeista tai muotoluista. Apuun tulee silloin vaatimaton Muistio.

luku2.8_muistio1Englanniksi Notepad-nimellä kulkeva Muistio löytyy kaikista Windows-versioista Käynnistä-valikon kautta. Jo Windows 3.1:ssä mukana ollut ohjelma löytyy myös Windows XP:ssä ’Ohjelmat’ tai ’Kaikki ohjelmat’ -valikon ’Apuohjelmat’-alivalikosta.

 

Windows Vistassa Muistio on ‘Kaikki ohjelmat’-valikon alakohdassa ‘Apuohjelmat’-

Kopioi, valitse ja liitä

Kun haluat kopioida tekstiä netistä, niin tummenna ensin hiirellä aktiiviseksi mukaan haluamasi tekstialue. Sitten paina yhtä aikaa control ja c -näppäimiä eli siis käytä ctrl+c (kopioi) -näppäinyhdistelmää.

Jos haluat kaiken avoinna olevalla sivulla olevan tekstin mukaan, paina yksinkertaisesti yhtä aikaa control ja a-näppäimiä eli siis ctrl+a (valitse kaikki), jolloin koko teksti muuttuu tummennetuksi eli aktiiviseksi.

Paina sitten ctrl+c -yhdistelmää, jolloin koko teksti kopioituu Windowsin leikepöydälle, mistä se on kopioitavissa mihin tahansa ohjelmaan.

luku2.8_muistio2Seuraavaksi avaa Muistio ja paina yhtä aikaa control ja v- näppäimiä eli käytä ctrl+v (liitä) -komentoa. Nyt netistä haettu teksti siirtyy leikepöydältä Muistioon, mutta kaikki siinä olevat muotoilut katoavat.

Erittäin tärkeää on , että uusi kooditon teksti kopioidaan vielä uudelleen Muistiosta leikepöydälle eli paina vielä Muistiossa ctrl+a  ja sitten uudelleen vielä ctrl+c. Nyt avaa Word ja liitä Muistiosta kopioidun tekstin sinne ctrl+v -komennolla. Muistion voi nyt sulkea sisältöä tallentamatta.

Tämä kaikki voi kuulostaa luettuna monimutkaisemmalta kuin onkaan. Kun hommaa hieman harjoittelee, ei se vaadi kuin muutaman sekunnin ylimääräistä puuhastelua ja kaikki mutkikkaat ylimääräiset muotoilut ovat kadonneet hetkessä.

Samaa temppua voi käyttää myös monissa muissa tilanteissa, joissa teksti tuntuu käyttäytyvän kummallisesti. Kun kopioi tekstin ensin Muistioon ja sitten takaisin, jäävät häiriön aiheuttajat usein matkalle.

ASCII takaa yhteensopivuuden

Tempun onnistumisen takaa se, että Muistio on niin yksinkertainen ohjelma, ettei se ymmärrä kuin ikivanhan ASCII-standardin mukaista tekstiä.

Se poimii siten ohjelmaan kopioitavasta tekstistä vain ASCII-merkit, eikä hyväksy muuta. Sen sijaan Word yrittää samassa tilanteessa ymmärtää ja tulkita kaiken mukana seuraavan koodinkin.

Wordin ominaisuus on aivan tietysti kätevä tilanteissa, joissa siirretään tekstiä Word-dokumentista toiseen ja muotoilujen halutaankin seuraavan mukana. Joissain tilanteissa ominaisuus vain kääntyy itseään vastaan.

Wordin ylimääräinen älykkyys tekee siitä myös kehnon työvälineen esimerkiksi nettisivujen teossa. Wordillä voi tallentaa tiedostoja myös nettisivujen teossa käytettävässä html-muodossa, mutta ohjelma yrittää olla liian fiksu ja Wordilla tehdyt nettisivut ovat raskaita ja usein kummallisen näköisiä.

Muistio on sen sijaan mitä mainioin työväline nettisivujen teossa, sillä sillä voidaan luoda täysin puhdasta html-koodia. Tosin jokainen koodinpätkä pitää silloin tehdä ja kirjoittaa itse.
 

Puhdasta tekstiä

Muistion käyttämä tiedostomuodon loppupääte on .txt, joka on eräs vanhimmista ja yleisimmistä tietokoneiden tiedostomuodoista.

Jos halutaan luoda tiedosto, jonka voi lukea missä ja milloin vain, on .txt -tiedosto aina se varmin valinta. Periaatteessa puhdasta ASCII-tekstiä sisältävän txt-tiedoston pitäisi aueta millä tahansa tietokoneella missä tahansa.

Jos haluat luodata kuolematonta ja ikuisesti säilyvää tekstiä, ei siis kannata käyttää Wordin omaa .doc -tiedostomuotoa, vaan tuo txt-tekstitiedosto on ylivoimaisesti turvallisin valinta. Voit kuitenkin aivan normaalilla tavalla kirjoittaa kuolemattomuutta kaipaavat juttusi Wordissa.

luku2.8_muistio3Ensimmäistä kertaa tallentaessasi valitse vain ’Tiedosto’-valikosta ’Tallenna nimellä’ ja valitse aivan tallennusikkunan alareunan ’Tallennusmuoto’-kohdassa valikosta tallennusmuodoksi ’Tekstitiedostot’. Tällöin asiakirja tallentuu .txt -tiedostona myös Wordistä.

Ainakin Windows XP:n mukana tuleva Muistiossa tekstiä voi jo muotoilla vapaasti eri pistekokoihin ja fontteihin. Ohjelmassa on myös eräs pikku ominaisuus, jota ei ole edes Wordissä. Kun painat Muistiossa näppäimistön ylimmällä rivillä olevaa F5 -painiketta, kirjoittaa Muistio avoinna olevaan asiakirjaan suoraan sen hetkisen kellonajan ja päivämäärän.

Jos teksti tuntuu jatkuvan kummallisesti yli Muistion ikkunan, valitse ’Muotoile’ -valikosta ’Automaattinen rivitys’ ja teksti juoksee taas normaalisti.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [2. OHJELMAT] [2.1 Asentaminen] [2.2 OpenOffice] [2.3 Selaimet] [2.4 Päivittäminen] [2.5 Pikku apurit] [2.6 Virtuaali-PC] [2.7 Ongelmat] [2.8 Muistio] [2.9 LogMeIN] [2.10 EasyRecovery] [2.11 Web-palvelut] [2.12 Office 2007] [2.13 CrossLoop] [2.14 Google Docs] [2.15 Foxit Reader]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind