3.10 Ergonomiaa

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Ergonomia on asia, johon jokainen tietokoneen käyttäjä törmää ennemmin tai myöhemmin kipeällä tavalla (heh).

Ongelma nousee uuteen mittaluokkaan, jos tietokoneen käyttö on sekä työ että harrastus, jolloin koneen ääressä kyyhötettyjä tunteja kertyy enemmän kuin työsuojelulaki ja -asetus sallivat.

Parikymppisen selkä ja nivelet kestävät vielä melkoisen määrän rääkkiä epämukavilla tuoleilla ja kummallisissa työasennoissa, mutta kultaista keski-ikää lähestyvät toimittajat ovat jo todellisessa vaaravyöhykkeessä.

Suurimmat vaarat vaanivat kuitenkin pelaajia, sillä todella hyvä peli imee pelaajansa mukaan niin, että edes asentoa  ei muista välttämättä vaihtaa tuntikausiin.

Tavallisessa toimitustyössä tai vaikkapa lomakuvia koneella parannellessa sentään tulee pidettyä erilaisia taukoja, jotka sallivat selkäparan välillä hieman hengähtää.

Karta halpatavaraa!

Lehdet pursuavat mainoksia, joiden mukaan työtuolin voi hakea kaupasta muutamalla kympillä. Jos kuitenkin tietokoneella ollaan vähänkin enemmän, ei tällaisiin hirvityksiin kannata koskea pitkällä kepilläkään.

Kunnon työtuoli on investointi, joka maksaa itsensä takaisin vuorenvarmasti viimeistään parinkymmenen vuoden kuluttua.

Työtuolissa pitää olla kunnolla säätöjä niin selkänojan kuin istuinosankin kallistusten ja korkeuden suhteen. Valitettava totuus vain on se, että tällaista kunnollista työtuolia ei juuri alle kolmen sadan saa. Siksi se jää monelta kotiin hankkimatta, vaikka toimitukseen työnantaja terveellisen tuolin hankkisikin.

Jos kuitenkin netissä surffailua, kuvankäsittelyä tai mp3-kokoelman hoitoa tulee vähänkään enemmän tehtyä kotona, ei loistava toimituksen tuoli auta mitään. Selkävaivat ovat ennen pitkää lähes väistämättä edessä, jos kotityöpisteen tuoli on tyypillinen muutaman kympin rimpula.

Kunnon kotityötuolin löytäminen ei vain ole aina helppoa, sillä Martelan huippuvehkeisiin harvalla on varaa. Huonekaluliikkeet taas myyvät yleensä vain joko halvimman pään virityksiä tai sitten todella kalliita huippumalleja.

Itse kiersin yhden hikisen iltapäivän aikana lähes kymmenkunta huonekaluliikettä ennen kuin omalle selälleni ja lompakolleni sopiva taiwanilaisvalmisteinen työtuoli löytyi. Tuolin valinnassa ainoa kriteeri onkin loppujen lopuksi kuin se tuntuu tukevan omaa selkää ja tällainen tuoli löytyy vain kokeilemalla ja kokeilemalla vielä uudelleen.
 

Pöydälläkin on väliä

Kun selän ergonomia on saatu kuntoon, on aika katsella muuta työympäristöä. Tietysti työpöydän pitää ehdottomasti olla tietokonekäyttöön todella tarkoitettu irrallisine pöytätasoa alempana olevine näppäintasoiseen, eikä konetta missään tapauksessa vain nosteta jonkin vanhan keittiön pöydän kulmalle.

Eäs tietotyöläisen ergonomista kirjoittanut kirjoittaja heitti hiljattain, että tupakoivilla hakkereilla selkä on yleensä paremmassa kunnossa kuin tupakoimattomilla.

Tupakointi kun vaatii nykyisin könyämistä ulos tupakkapaikalle eli liikuntaa ja selkeän tauon pitämistä. Selkäraukka ehtii tupakan mittaisen tauon aikana saada taas vähän luonnollista muotoaan takaisin.

Tässä lienee vinha perä ja meidän ei-tupakoijienkin pitäisi todella muistaa nousta ylös ainakin jääkaappikäynnin verran vähintään tunnin välein.

Mikään 3D-räiskintäkään ei saisi olla niin tärkeä, ettei sitä voisi hetkeksi keskeyttää. Lapsiaan rakastava isä ja äiti käyvätkin säännöllisin väliajoin jollakin tavoin häiritsemässä koneen ääreen juuttunutta jälkikasvuaan.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind