3.11 Siirtolevyt

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Siirtokovalevyasema on harvoin käytetty, mutta yllättävän halpa ja edullinen vaihtoehto, jolla saat tietokoneeseesi vaikkapa kaikki haluamasi käyttöjärjestelmät hyvin turvallisesti.

luku.3.10_rh10Perusperiaatteeltaan vaihtokovalevyasema on yleensä cd-aseman alla tai päällä vapaana olevaan 5 ¼ -tuuman laitepaikkaan kytkettävä yksinkertainen kehikko, johon työnnetään vaihtokasettiin asennettuja kovalevyjä.

 

Varsinaisen RH-10, Kingwin tai Addonics-kehikon saa halvimmillaan jopa alle 30 eurolla ja siirtokehikotkin maksavat kovimmissa tarjouksissa alle 20 euroa. Itse kehikon mukana tulee yleensä vain yksi levykasetti, joten ainakin yksi lisäkasetti on pakko ostaa, jos asemasta aikoo todellisuudessa hyötyä.

Helppo asennus

Vaihtokovalevyaseman asennus on hyvin suoraviivaista. Koneen kovalevyasema vain irrotetaan sammutetusta koneesta, mihin yleensä riittää neljän pienen  ruuvin irrottaminen ja kovalevystä irrotetaan lisäksi IDE-lattakaapeli sekä virtajohto.

Irrotettu kovalevy yhdistetään siirtokasetin omaan IDE-lattakaapeliin ja virtajohtoon ja ruuvataan sitten kiinni siirtokasettiin.

Seuraavaksi asennetaan varsinainen siirtokehikko tietokoneen laitepaikkaan. Tässä vaiheessa joudutaan irrottamaan yleensä laitepaikan etupaneelin suojalevyt, mutta ne lähtevät helposti yrityksen ja erehdyksen tietä kokeilemalla.

Perusasema työnnetään sitten sisään, ruuvataan kiinni paikoilleen ja siihen kytketään aikaisemmin irrotettu kovalevyn IDE-lattakaapeli ja virtajohto. Siinä kaikki; nyt asema on valmiina käytettäväksi.

Kovalevyjä tarvitaan

Yhdellä kovalevyllä käytettynä ei siirtokehikossa ole mitään järkeä, joten luonnollisesti tarvitaan myös toinen kovalevy, joka kytketään toiseen siirtokasettiin aivan samoin kuin ensimmäinenkin levy.

Monia toimittajiakin kiehtoviin Linux-kokeiluihin voi aivan hyvin käyttää myös vanhoista koneista pelastettuja tai käytettynä ostettuja vanhoja pieniä muutaman gigatavun levyjä, eikä toista kovalevyä ole pakko ostaa uutena kaupasta.

Halvimmat uudetkin kovalevyt irtoavat kuitenkin kaupasta selvästi alle sadalla eurolla, joten sellaisenkaan hankinta ei ole välttämättä ylivoimaista.

Koneessa alun perin olleelle kovalevylle ei tarvitse tehdä siirtokovalevyaseman asernnuksen jälkeen mitään, sillä pelkkä levyn siirtäminen uuteen laitepaikkaan samassa koneessa ei vaikuta sen toimintaan mitenkään. Sen sijaan uusi kovalevy pitää valmistella uuteen käyttöönsä

Monta käyttistä.

Siirtokovalevyn tärkein etu on, että kukin kovalevy voi olla täydellinen käynnistyskovalevy, eikä mitään hankalia käynnistysvalikoita tarvita käyttöjärjestelmän valitsemiseen useampaa käyttöjärjestelmää käytettäessäkään. Linuxinkin asennuksen voi tehdä aivan huoletta Linuxin käyttämiin omiin tiedostojärjestelmiin, kun voi antaa koko kovalevyn Linuxin käyttöön.

Siirtokovalevyasema mahdollistaa vaikkapa senkin, että nettiyhteydet otetaan aina Linux-puolelta. Tällöin Windowsin tietoturva-aukot ovat poissa ja kaikki vain Windows-maailmassa toimivat sähköpostiviruksetkin vältetään. Ainakaan vielä kun ei Linux-puolella toimivia viruksia juuri ole liikkeellä.

Kun sitten halutaan tehdä töitä yhä vain Windows-puolella tarjolla olevilla ohjelmilla, kone vain suljetaan ja vaihdetaan kovalevy yksinkertaisesti avaamalla vaihtokovalevyaseman lukitus, vetämällä Linux-levy pois ja työntämällä Windows-levy asemaan. Kun lukitus sitten taas kytketään ja kone käynnistetään, ollaan taas täysimittaisessa Windows-maailmassa.

Turvallisuutta

Siirtokovalevyllä voidaan lisätä myös lisätä merkittävästi turvallisuutta, vaikka ei haluttaisi ottaa käyttöön useampia käyttöjärjestelmiäkään.

Jos koneella käsitellään arkaluontoista tai hyvin tärkeää tietoa, voi siirtokovalevyn ottaa aina pois kun töitä ei tehdä. Tilalle voi sitten panna vaikkapa lasten pelit ja nettiohjelmat sisältävän toisen Windows-kovalevyn, jonka mahdollinen virustartunta tai muu sekoaminen ei mitenkään vaikuta turvallisessa paikassa säilytettävällä toisella levyasemalla oleviin tietoihin.

Siirtokovalevyä voidaan käyttää myös kaikenlaisiin kokeiluihin ja harjoitteluun silloin kun varsinaista levyä ei haluta vaarantaa jotakin koneen käytön osa-aluetta kokeiltaessa tai opiskeltaessa.

Vaikka asiat menisivät pahastikin pieleen, on aina käden ulottuvilla täysin toimiva käyttöjärjestelmä ja kone saadaan hetkessä käyttöön, vaikka toisen kovalevyn ongelmia ei olisi vielä ratkaisukaan. Niihin voidaan sitten palata kaikessa rauhassa sitten kun aikaa on enemmän käytettävissä, eikä konetta tarvita muuhun käyttöön.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind