3.12 Taskukoneet

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Ei ole todellakaan kovin pitkä aika siitä, kun 600 megahertsin prosessori, 128 megatavua keskusmuistia ja 65 000 värisävyyn pystyvä värinäyttö olisivat olleet tosi kova sana koko työpöydän täyttävässä pöytäkoneessalin.

luku.3.12_ipaqTänä päivänä kaiken tämän numeronmurskaustehon saa kuitenkin mukaan taskuunsa ostaessaan HP:n Ipaqin tai Palm Ziren kaltaisen taskutietokoneen.

Johdon leluinahan taskutietokoneita on aina pidetty ja asiassa on edelleenkin vinha perä. Jos kuitenkin päivittäin joutuu kaivelemaan esiin suuria määriä asiakaskontaktien nimiä ja puhelinnumeroita, sopimaan jatkuvasti tien päällä uusia tapaamisia ja tekemään usein pieniä muutaman sanan muistiinpanoja, on taskutietokone kerrassaan oiva apuväline. Jos tällaisia tarpeita taas sitten ei ole, on laitteen hankkimista vaikea perustella.

Nykyiset taskutietokoneet on varustettu bluetooth-yhteydellä, joka mahdollistaa yhdessä bluetooth-varustellun matkapuhelimen avulla sähköpostin lukemisen ja internet-yhteyksien ottamisen käytännössä mistä tahansa.

Bluetoothin hieno puoli on sekin, että puhelin voi olla yhteyden ottamisen ajan vaikka taskussa tai pöydällä huoneen toisella puolella, sillä laitteet keskustelevat keskenään radioaalloilla eikä näköyhteyttä tarvita.

Sinihampaalla yhteyksiä

Bluetooth lisää melkoisesti taskulaitteen käyttöaluetta, sillä kun Bluetooth yleistyy, voidaan sen avulla vaihtaa esimerkiksi suoraan laitteesta toiseen yhteystietoja neuvottelukumppanin kanssa, tulostaa laitteessa olevat tiedot suoraan bluetoothia ymmärtävään tulostimeen tai faksiin ja liittyä saumattomasti paikallisverkkoon.

Vielä ei Bluetoothia vielä ole käytännössä juuri missään, joten taskutietokoneen yhteydet ulkomaailmaan joutuu hoitamaan pöytätietokoneen USB-väylään tai sarjaporttiin kytkettävän telakointiaseman kautta.

Tietokoneelle asennettavan yhteysohjelman kautta saadaan pöytäkoneesta suora yhteys taskutietokoneeseen ja esimerkiksi ohjelmien lisäys ja poistaminen taskutietokoneesta onnistuu pöytäkoneen kautta.

 Myös vaikkapa taskutietokoneessa tehty tekstitiedosto voidaan vain raahata pöytäkoneeseen ja ohjelmisto muuttaa sen lennossa pöytäkoneen ymmärtämään Word-muotoon.

Pelitkin pyörivät

Nykyisissä taskutietokoneissa tarjolla oleva laskentateho tarjoaa mainion alustan myös peleille ja pitihän niitäkin lasten iloksi kokeilla. Taskutietokone ajaa selvästi pelialustana ohi vaikkapa Game Boystä. Tehoa on tarjolla rutkasti enemmän, eikä peluri ole sidottu yhden valmistajan tarjontaan, vaan tarjolla on valtava määrä erilaisten valmistajien viritelmiä.

Kirjoittamista voi useimmissa taskutietokoneissa harjoittaa virtuaalinäppäimistöllä. Laitteen hallinta perustuu kokonaan kosketusherkän näytön tökkimiseen muovisella ohjaustikulla ja näytölle saa avautumaan näytön alaosan peittävän näppäimistön, josta halutut kirjaimet voi tikulla tökkäistä.

Menetelmä on itse asiassa huomattavasti yksinkertaisempi kuin matkapuhelimen näppäimistöllä kirjoittaminen.

Heti päällä

Taskutietokoneilla on eräs merkittävä etu verrattuna pöytäkoneisiin; ne ovat päällä ja käytettävissä heti, kun virta kytketään. Koneen voi myös sammuttaa suoraan virtanapista edes sulkematta mitään ohjelmia ja kun kone käynnistetään uudelleen, ovat samat ohjelmat täsmälleen samassa tilassa jälleen odottamassa käyttäjäänsä.

luku.3.12_pocketpc02Pocket PC-käyttöjärjestelmää käyttävään taskutietokoneeseen voidaan pöytäkoneelta siirtää vaikkapa Word ja Excel- tiedostoja ja lueskella niitä kaikessa rauhassa junassa kotimatkalla. Ipaqissa on valmiiksi asennettuna myös Microsoft Reader -ohjelma, jolla laitteesta saadaan sähköinen kirja, kun ensin ostetaan ja ladataan netistä sopivat kirjat laitteeseen.

Muistitila riittää nykyisin myös musiikkivalikoiman tuomiseen laitteeseen, jota voi sitten kuunnella joka laitteen oman pikkuisen kaiuttimen tai korvakuulokkeiden kautta. Laitteelle voi myös siirtää skannatut tai digikameralla otetut lomakuvansa, joita voi laitteen näytöllä esitellä kaikille kiinnostuneille firman ruokalassa.

Kalenterin ja puhelinmuistion käyttö sekä muistiinpanojen teko onnistuvat hyvin Palmeillakin, kun opettelee käyttämään laitteen Graffiti- kirjoitusjärjestelmää, jolloin muistiinpanot voi tehdä tekstaamalla suoraan laitteen näytölle. Varsinkin Palm-laitteille on myös tarjolla valtava määrä ohjelmistoja, jotka laajentavat niiden käyttöaluetta melkoisesti.

Laajennuksia

Taskutietokoneiden käyttökelpoisuutta lisäävät niiden laajennusmahdollisuudet. Useimpiin on saatavissa esimerkiksi GPRS-lisälaite, jolla taskutietokone muuttuu suunnistuslaitteeksi, jonka näytöllä olevasta kartasta voidaan suoraan vilkaista kulloinenkin olinpaikka.

Laitteille on olemassa myös lisänäppäimistöjä, jotka lisäävät melkoisesti vehkeiden käyttökelpoisuutta kirjoitettaessa tien päällä. Koneissa on useimmiten myös muistikorttipaikka, jonka avulla laitteen muistikapasiteettia voidaan laajentaa rajustikin.

Palm-laitteiden tavoin myös Microsoftin Pocket PC-käyttöjärjestelmää käyttäville taskutietokoneille on tarjolla jo valtava määrä myös erilaisia käytettävyyttä ja ominaisuuksia lisääviä ohjelmistoratkaisuja.

Laite voidaan niiden avulla muuttaa vaikkapa taskusanakirjaksi tai yhdistää se suoraan yrityksen tietokantaan.

Myös puhelin mukaan

luku.3.12_treoPalm-käyttöjärjestelmää käyttävä Palm Treo-mallit tarjoavat myös laitteessa vakiona olevan yhdysrakenteisen näppäimistön ja laitteessa on mukana myös GSM-puhelin. GSM-puhelimen ja taskutietokoneen avioliitosta syntyvän laitteen paras puoli on kontaktitietojen saumaton hyödyntäminen.

Pöytätietokoneen kanssa luotava yhteys toimii luonnollisesti myös toisinpäin eli tien päällä Treoon syötettävät kontaktitiedot siirtyvät kotiluolaan palattua yhdellä näppäimenpainalluksella omalle pöytätietokoneelle.

Ohjelmia löytyy

Taskutietokoneille on tarjolla runsaasti ohjelmiakin. Esimerkiksi osoitteesta http://www.tucows.com/downloads/Windows/PDA löytyy iso joukko ilmaispelejä ja sovelluksia, joiden avulla taskutietokone muuttuu kodin viihdekeskukseksi.

Tarjolla on esimerkiksi ohjelma, jolla Palm-laite muutetaan kaukosäätimeksi, jolla voidaan hallita kaikkia kodin kaukosäätimellä toimivia laitteita. Tämä OmniRemote -ohjelma tosin maksaa 20 dollaria. Ohjelman käyttö perustuu siihen, että monissa pda-laitteissa on mukana infrapunaportti, jonka avulla laite pystyy langattomasti keskustelemaan esimerkiksi infrapunaportilla varustettujen kannettavien tietokoneiden kanssa.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind