3.13 Faksi

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

ADSL:n ja kaapelimodeemien yleistymisen myötä ovat monet jo paiskanneet vanhat kunnon puhelinmodeemit vintille. Vehje kannattaa kuitenkin hakea sieltä vinniltä takaisin, jos faksin käytölle on edelleen tarvetta.

luku.3.13_faksiKäytännössä kaikki nykyiset modeemit nimittäin ovat samalla myös fakseja. Modeemia voidaankin siten edelleen mainiosti käyttää faksina, vaikka ADSL-yhteys hoitaisikin jo kodin kaiken muun dataliikenteen.

 

Tosin Microsoftkin uskoi jo vuosia sitten, ettei faksille enää olisi jatkossa mitään käyttöä ja jätti Windows 98:sta pois vielä Windows 95:ssa mukana olleen faksiohjelman. Faksi ei siten enää Windows 98:ssa ole perusasennuksessa asennettavissa olevien ohjelmien joukossa. Faksi olisi kuitenkin edelleen käytännöllinen apuväline tilanteissa, joissa sähköpostia ei voida hyödyntää, sillä aivan kaikilla ei vieläkään sähköpostia syystä tai toisesta ole.

 Microsoft jätti kuitenkin Windows 98:nkin käyttäjille vielä sen verran takaporttia, että faksiohjelma sittenkin löytyy edelleen Windows 98:n asennuslevyltä, mutta hyvin kätkettynä.

Faksiohjelma löytyy kun vain jaksaa asennuslevyn asemaan laiton yhteydessä avautuvan aloitussivun 'Selaa tätä levyä'-komennon tai Windowsin Resurssienhallinnan kautta mennä levyn 'Tools'-kansioon ja siellä edelleen 'OLDWIN95'-alikansioon.

Kun täällä vielä avataan 'Message'-niminen kansio esiin tulevat WMS.EXE ja AWFAX.EXE –nimiset tiedostot, joista ensin mainittu on Microsoftin Exchange -palvelimen asiakasohjelma ja jälkimmäinen varsinaisen faksiohjelman asennusohjelma.

Faksiohjelmia maailmalta

luku.3.13.v3fax
Maailmalta löytyvy ilmaiseksikin toimivia ohjelmia faksien lähettämiseen.Osoitteesta www.v3fax.com/freecc.htm on saatavissa V3-nimisen yhtiön tekemä Free CallCenter -niminen ohjelma, joka hoitaa kaikki faksiasiat ja vielä aivan ilmaiseksi.

Tarjolla on tietysti myös maksullinen vielä paremmin varusteltu versio, mutta kotikäyttäjän tarpeisiin Free CallCenter riittää mainiosti.

 Tämän ohjelman avulla onnistuu niin faksien lähettäminen kuin vastaanottaminenkin ja ohjelman avulla voidaan tätä ominaisuutta tukevasta faksista tehdä myös puhelinvastaaja.

CallCenterin avulla fakseja voi lähettää kaikista niistä ohjelmista, joista voi myös tulostaa, sillä ohjelma asentaa tietokoneen tulostimien joukkoon oman tulostinajurinsa, joka ohjaa tulosteen printterin sijasta faksimodeemille.

Faksin teko Wordissä

Tämän ominaisuuden ansiosta faksin sisältö voidaan luoda vaikkapa Wordissä tai WordPadissa ja vasta tulostusvaiheessa valitaan ’Tulosta’-komennolla tai ’Ctrl + p’ –pikanäppäimillä avautuvassa tulostusikkunassa ’Kirjoitin nimi:’ –alasvetovalikosta tulostimeksi ’V3 CallCenter Printer’.

Tämä valinta ohjaa tulosteen suoraan modeemille ja käynnistää itse CallCenter-ohjelman, joka sitten avustaa kaikkien faksin lähettämisen vaiheiden läpi.

 Useimpien modeemien mukana tulee useimmiten asennuslevyillä myös omia faksiohjelmia ja jos niitä ei tule tullut aikoinaan asennettua, kannattaa asennuslevyille kurkata vielä uudelleen ja ottaa ohjelman käyttöön.

XP:ssä faksi mukana

Windows XP:een jo siirtyneet ovat näissä faksiasioissakin muita selvästi paremmassa asemassa, sillä XP:n mukana tulee
luku.3.13_xp
kunnollinen faksisovellus.

Tosin tässäkään Windows-versiossa faksiohjelma ei sisälly perusasennukseen, mutta se voidaan sentään lisätä normaalisti 'Ohjauspaneelin' 'Lisää/Poista sovellus' -alakohdan kautta.

Täällä mennään 'Windows-asennukseen' ja pannaan esiin tulevassa listassa valintamerkki kohtaan 'Faksipalvelut'.

 Kun on painettu OK-nappia, tekee Windows faksiohjelman asennuksen, jossa tarvitaan yleensä myös alkuperäistä Windowsin asennuslevyä.

 Asennuksen jälkeen faksi löytyy Käynnistä-valikon Apuohjelmien alta kohdasta 'Tietoliikenneyhteydet'.

Täältä sitä ei kuitenkaan tarvitse lähteä etsimään, sillä Free CallCenterin tavoin Windows XP:n oma faksiohjelma asentaa oman tulostinajurinsa tulostimien joukkoon ja faksi voidaan lähettää vaikkapa suoraan Wordistä valitsemalla tulostusvaiheessa tulostimeksi 'Faksi'.  Tämä valinta käynnistää velhon, joka ohjaa faksin lähettämisen kaikkien vaiheiden.

Faksi ei haittaa

 Faksimodeemin läsnäolo ei mitenkään haittaa uuden nopeamman yhteyden käyttöä ja sitä voidaan käyttää myös varajärjestelmänä, jos uusi yhteys jonain päivänä onkin toimimattomassa tilassa.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind