3.14 GPRS

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Kenenkään ei tarvitse enää mökilläkään kitua ilman sähköpostia, netin keskusteluryhmiä ja muuta surffailua. Apuun tulee matkapuhelinten GPRS-tekniikka, jonka avulla nettiyhteydet onnistuvat nykyisin jo kaikkialta missä matkapuhelimetkin toimivat.

GPRS saa pian kuitenkin väistyä 3G-yhteyksien tieltä. Kun GPRS:llä päästään puhelinmodeemin vauhtiin, on 3G:n nopeus jo laajakaistan luokkaa. 3G-yhteyksien hinnoittelu on kuitenkin edelleen sellainen, että se on edelleen lähinnä yritysjohdon käytössä. Siksi jatkossa yhä keskitytään GPRS:ään.

luku.3.14_9500GPRS-yhteydessä matkapuhelin toimii tarvittaessa modeemina, joka välittää normaalia Internet-liikennettä suoraan tietokoneesta nettiin. GPRS-yhteydellä saavutettavat nopeudet eivät kuitenkaan ole suinkaan mitään laajakaistaluokkaa, vaan GPRS:n käyttö merkitsee nykyisellään paluuta vanhoja kunnon modeemien aikaan.

GPRS-yhteys voi kuitenkin olla laajakaista tavoin koko ajan avoinna ja yhteyden ottaminen on selvästi nopeampaa kuin perinteisillä modeemeilla.

GPRS:n käytössä ongelmana ovat kustannukset. Eri matkapuhelinyhtiöillä on villisti toisistaan poikkeavia tapoja laskuttaa GPRS-käyttöä, mutta yleensä laskutus perustuu siirrettyyn datamäärään. Tämä taas voi aiheuttaa rajujakin yllätyksiä, sillä pelkkä nettisivuilla vaeltelu voi aiheuttaa yllättävän suurien datamäärien valumista omalle koneelle.

Kuuluvuutta tarvitaan

Kotimökin verkotusprojektin aluksi kannattaa aina ensin selvittää riittääkö mökillä vallitseva matkapuhelimen kuuluvuus ylipäätään GPRS-yhteyksiin.

Valtateiden varsillahan myös GPRS:n käyttämä GSM-verkko on yleensä parhaimmillaan. Kauempana metsissä tilanne voi olla hieman erilainen, eikä kovin pätkivän yhteyden varaan kannata datayhteyksiä ryhtyä rakentamaan, sillä imurointien katkeilu alkaa väistämättä sangen pian sapettaa.

Jos puhelimeen on valmiiksi luotuna operaattorin GPRS-yhteys, ei puhelimeen enää tarvitse enää sen kummemmin GPRS-datayhteyksissä koskea.

Yhteyden ottamiseen voi käyttää tietokoneen sarjaporttiin tökättävää puhelimen datakaapelia, jollaisen saa moniin vanhempiinkin puhelinmalleihin. Sarjaporttiin liitettävä datakaapeli takaa kuitenkin esimerkiksi infrapunaporttia taatumman yhteyden ja se on liitettävissä lähes kaikkiin mahdollisiin tietokoneisiin.

Tosin esimerkiksi aivan uusimmissa kannettavissa tietokoneissa ei sarjaporttia enää ole, mutta silloin voi turvautua usb-kaapeliin, jollainen löytyy myös moniin GPRS:ää osaaviin puhelinmalleihin. Nykypuhelimissa kätein tapa on Bluetooh-yhteys, joka vaatii vain alle 20 euron hintaisen bluetooth-adapterin tietokoneeseen.

 

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind