3.15 Analyysi

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokoneen käyttäjälle tulee joskus eteen tilanne, jossa pitäisi saada selville jokin tietokoneen ominaisuus, kuten vaikkapa tietokoneen prosessorin tarkka nopeus, emolevyn valmistaja tai modeemin malli.

 Monenlaista perustietoa koneestasi saat, kun menet 'Oma tietokoneen' kautta 'Ohjauspaneeliin' ja valitset täällä edelleen 'Järjestelmä'-kuvakkeen.

Windows 98:ssa pääset suoraan katselemaan koneen laitteita, kun kaksoisnapautat tätä 'Järjestelmä'-kuvaketta ja valitset 'Laitehallinta' -välilehden. Täällä on puurakenteessa järjestyksessä lueteltu kaikki koneen laitteet. Kun painat laiteryhmän edessä olevaa plus-merkkiä, saat useimmiten näkyviin koneeseen kytkettynä olevan laitteen valmistajan ja tarkan mallinimen.

'Järjestelmä'-osion ensimmäiseltä 'Yleiset'-välilehdeltä näet vaikkapa käytössä olevan käyttöjärjestelmän, asennusvaiheessa annetun omistajan nimen ja koneeseen asennettuna olevan muistin määrän. Joissakin koneissa näkyy myös prosessorin nopeus, mutta varsinkin vanhemmissa koneissa tarkkaa lukua ei useimmiten näytetä.

Windows XP:ssä laitehallintaan pääsy vaatii hieman enemmän työtä. Alkuosa menee samoin kuin 98:ssa eli menet 'Ohjauspaneelin' kautta 'Järjestelmä'-osioon. Täällä valitset 'Laitteet' -välilehden ja edelleen 'Laitehallinta'-painikkeen ikkunan puolivälissä.

Nämä käyttöjärjestelmään sisäänrakennetut apuvälineet eivät kuitenkaan läheskään aina riitä, sillä esimerkiksi emolevystä ei näin saa mitään tarkempaa tietoa. Onneksi tähänkin asiaan on olemassa ilmaisia apuvälineitä, jotka päästävät pälkähästä.

Santra auttaa

Brittiläinen SiSoft Software on jo pitkään tarjonnut 'Sandra' nimistä ohjelmapakettia, jonka avulla tietokoneen laitteiston salaisuudet selviävät helposti.

luku.3.15_sandra02
Ilmaisen Sandra Lite 2005.SR3 -ohjelman saat Internetistä osoitteesta http://www.sisoftware.co.uk/index.html?dir=&location=downandbuy&langx=en&a= Valitse Lite-sarake ja paina ‘Download’-linkkiä sen alla.

 

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind