3.16 Macit

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Applen luomat Mac-tietokoneet tunnettiin aikoinaan käytettävyydeltään ja käytön helppoudeltaan aivan toisella tasolla olevina olioina kuin silloiset alkeelliset DOS-pc:t. Tällaista eroa ei vain käytännössä enää kuitenkaan ole, sillä pc:t ovat kehittyneet jättiaskelin ja kuroneet Macien etumatkan kiinni.

Molemmilla alustoilla pystyy nykyisin tekemään käytännössä kaikki samat asiat yhtä helposti. Windows 2000:n ja Windows XP:n myötä ei järjestelmien vakaudellakaan ole enää suurta eroa.

luku.3.16_macg4Lehtikuvaamoissa ja mainostoistoissa Mac on saavuttanut standardin aseman ja niissä töissä toimivien ei ilmeisesti kannatakaan pc:n käyttöä edes opetella. Tällaisilla ihmisillä on varmasti kotikoneenakin lähes aina Mac.

Tavallisilla käyttäjillä asetelma on kuitenkin aivan toisenlainen. Macin käyttäjäksi ryhtynyt kun ei enää pystykään ostamaan sattumalta silmiin osunutta peliä Anttilan tarjoushyllystä tai aina lataamaan sitä uusinta internet-apuohjelmaa, kun Mac-versio ei ole vielä valmis tai sitä ei koskaan ole tulossakaan.

Ilmaisohjelmat pc:n  valttina

Pc-puolen valtava ilmaisten apuohjelmien, lähikaupan lehtihyllystä pelilehtien mukana saatavien pelidemoromppujen tai ilmaispelien valikoima jää Mac-käyttäjän ulottumattomiin. Toki vastaavaa tarjontaa on myös Mac-puolella, mutta ei samassa laajuudessa kuin pc-puolella, eikä ainakaan yhtä helposti saatavilla lähimmällä R-kioskilla.

Tärkein ongelma Macin valinnassa kotikäyttöön on kuitenkin se, että useimmilla työpaikoilla ei Macia ole koskaan nähtykään. Niinpä Mac-maailmaan kotona siirtyvä joutuisi opettelemaan koneen käyttötaidot kokonaan uudelleen.

Kotikoneen näpräämisestä saatu uusi oppi ei olisi Macin kotikäyttäjällä hyödyttämässä pc-valtaisella työpaikalla. Tietenkin vastaavasti sellainen käyttäjä, joka käyttää Macia työssään, hankkii luonnollisesti kotiinsakin Macin.

Macin käyttäjä jää yksin

Myös avun saaminen tietokoneongelmissakin helposti vaikeutuisi selvästi, jos tavallinen ihminen ottaisi kotiinsa Macin. Naapurin avulias Kalle ei välttämättä ymmärräkään Macistä mitään, eikä Internet-operaattorin Helpdeskissä olekaan juuri tänään ketään Mac-käyttäjää paikalla.

Mikään edellä lausutusta ei tarkoita, että pc olisi jotenkin parempi kuin Mac. Päinvastoin Mac on edelleen monella sektorilla varmasti teknisesti aivan alan kärkipäässä ja uusin Macin käyttöjärjestelmäversio X on kohentanut Macin työpöydän ulkoasunkin nykypäivän vaatimusten tasalle.

Nykytilanteen taustalla ovat kylmät markkinaosuusluvut. Jos PC:n käyttäjiä on maailmanlaajuisesti ollut jo pitkään yli 90 prosenttia ja Macin käyttäjiä vain muutama prosentti, niin on aivan luonnollista, että Mac-version tarve ei kaikille ohjelmantekijöille muistu mieleen, eikä Mac-osaajia ole osunut joka kylään.

Raha ratkaisee

On taas vielä kerran painotettava, että tämä ylivalta ei ole suinkaan seurausta mistään PC:n ylivoimaisuudesta, vaan tärkein tekijä kehityksessä on ollut kylmästi ja yksinkertaisesti hinta.

Täydellisesti multimediavarustellut ja aikoinaan selvästi teknisesti kehittyneemmät Macit olivat pitkään ylivarusteltuja ja -hinnoiteltuja. Ne olivat aivan liian kalliita käytännössä pelkkää kirjoituskoneen tai tyhmän päätteen korviketta hakeneille yrityksille ja valinta yrityksissä kallistui useimmiten pc:n suuntaan.

Apple yksinkertaisesti hinnoitteli ja varusteli itsensä ulos massamarkkinoilta. Mac päätyi pienten erikoisryhmien työvälineeksi, sillä yksittäisiä työasemia ostettaessa hintaero ei samalla tavalla painanut vaa’assa.

Hintakuilu Mac-maailman ja pc-puolen välillä on sittemmin pitkälti tasoittunut. Aikoinaan syntynyt suurten massojen inertia takaa kuitenkin sen, että kerran pc-puolelle päätyneet yritykset ovat myös jääneet pc-käyttäjiksi, eivätkä edes harkitse Maciä vaihtoehtona.

Käyttäjien ja ohjelmien tarpeiden kasvaessa myös pc:t ja niiden käyttöjärjestelmät ovat kehittyneet, eikä järjestelmän vaihtoa ole enää edes tarvitse harkita, jotta työt saisi tehtyä. Pc:n käytön töissä oppineet joukot ovat taas luonnollisesti hankkineet pc:n myös kotiinsa.

PC ja Mac lähestyvät toisiaan

Toisaalta pc ja Mac ovat myös lähestyneet koko ajan toisiaan, kun Mac-puolella on viime vuosina omaksuttu monia pc-standardien mukaisia asioita kuten pc-puolen muistien ja väyläratkaisujen ja vaikkapa hiiren oikean näppäimen käyttöä. Nyt Macit ovat siirtyneet myös käyttämään samoja Intelin prosessoreita kuin pc:t.

Pc:n ylivalta on elämän tosiasia, johon on pakko vain sopeutua. On mahdoton kuvitella, että yritysten satojen tai tuhansienkin PC-koneiden armeijoita enää muutettaisiin Mac-pohjaisiksi, etenkin kun varsinkin teollisuudessa ei Mac-sovelluksia useimmiten ole edes olemassakaan. Yhtä mahdotonta on kuvitella, että kymmenissä tuhansissa kodeissa jostain syystä käännyttäisiin yht’äkkiä Macin käyttäjiksi.

Mitään syytä tällaiseen vaihdokseen ei julkaisumaailman ulkopuolella yksinkertaisesti ole. Järjestelmien helppokäyttöisyydessäkään ei ole käytännössä enää suurta eroa ja useimmat aikoinaan vain Mac-maailmassa käytössä olleet ohjelmistotkin on jo kauan sitten käännetty myös PC-puolelle.

Makuasioista ei passaa kiistellä

Nykyisten PC-järjestelmien ja Macin helppokäyttöisyyden vertaaminen taas on kuin vertaisi piimää ja maitoa. Toinen pitää piimästä ja toinen maidosta, eikä sitä voi mitenkään järkisyillä perustella. Ihmiset tuppaavat vain pitämään helpompana ja loogisempana aina sitä käyttöjärjestelmää, jota he ovat ensimmäisenä tottuneet käyttämään.

Tässä tilanteessa käyttäjän järjestelmävalinnan luonnollisesti ratkaisee se mitä hän koneellaan haluaa tehdä.

Jos haluaa opiskella kuvapuolen ammattiohjelmien käyttöä, ei pc:n hankkimista kannata välttämättä edes ajatella ja Mac on oikea valinta. Jos taas aikoo vain pelata naapurilta lainattuja pelejä, käsitellä satunnaisia lomakuvia, jatkaa välillä työssä aloitettua asiakirjaa kotona ja kirjoitella sähköpostia, ei Mac tarjoa tavalliselle käyttäjälle käytännössä mitään sellaista mitä ei pc:ssäkin olisi.

Julkaisumaailman ulkopuolella pc on ansiosta tai ansiotta päässyt useimmilla aloilla standardin asemaan, eikä epästandardin järjestelmän käyttöönotolla yleensä saavuteta mitään etuja.

Vakaudessa ei ole eroa

Paljon puhutulla Macin suuremmalla vakaudellakaan ei kotikäytössä ole suurta merkitystä ja itse asiassa pc:n perinteinen kaatumatauti on jo historiaa pc-käyttöjärjestelmien kehityttyä ratkaisevasti vakaammiksi.

Macilla toki onnistuvat aivan varmasti kaikki samat työtkin kuin pc:llä ja myös pelaamisen sujuu täyttä häkää. Pelipuolella voi vain pelien Mac-versiota joutua hieman odottelemaan ja hinnat voivat olla eri luokkaa.

Mac-puolella on tosin etunaan sellainen vähemmistölle tyypillinen me-henki, jota jatkuvasti suureen ääneen Microsoftia ja pc:tä ylipäätään parjaavalla pc-puolella ei ole. Jos osallistuminen terhakan ja sisäänpäinlämpiävän vähemmistökulttuurin ylläpitämiseen kiinnostaa, niin ainoa oikea valinta on Mac.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind