3.17 Kommarit

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Nokian Kommunikaattorit ovat edelleen hinnaltaan herrojen herkkua, mutta laitteen kovasta hinnastaan huolimatta saama suuri suosio ei ole mikään ihme.

Yrityskäytössähän ei hinta ole yleensä mikään este ja Nokian kommunkaattorit eli 9300, 9500, ja kommariperheen uusin vesa E90 ovat jo todellisia tien päällä työtään tekevän hyötytyökaluja.

Vehkeillä pääsee kotitukikohdassa kiinni yrityksen omaan verkkoon sisäänrakennetun WLAN-yhteyden avulla. Tien päällä voi tarkistaa varastokirjanpidon, hinnan tai sopimustilanteen GPRS-yhteyden ja uusimmassa kommarissa myös 3g-yhteyden avulla.

Kokoa riittää yhä

luku.3.14_950002Uusi 9500 on selvästi kevyempi kuin vanha 9210, mutta koko on lähes entistä luokkaa. Myös E90 on edelleen kookas laite. Kulmia on kuitenkin pyöristetty ja laitetta solakoitettu niin, että se ei tunnu aivan samanlaiselta halolta kuin edeltäjänsä.

Koon säilyttäminen onkin varmasti tarkkaan harkittua asia. Kommariperheen pienin on 9300-sarjan Kommunikaattori. Tuo pienempi koko kuitenkin merkitsee sitä, että kirjoittaminen vaikeutuu ratkaisevasti, eikä qwerty-näppäimistöstä ole enää vastaavaa hyötyä. Sitä paitsi 9300-sarjan laitteesta puuttuu kamera

Muistia piisaa

Vanhan 9210-sarjan kommarin käyttäjiä piinasivat jatkuvat ilmoitukset muistin loppumisesta, sillä peruslaitteessa muistia taisi olla vain kahdeksan megatavua. Uusissa 9500:ssa ja E 90:ssä tämä asia on pantu kerralla kuntoon, sillä perusmuistia on nyt reilusti enemmän.

Positiivista on, että vanha sarjakaapeliin perustunut tiedonsiirtokaapeli on päässyt uusissa kommareissa ansaitsemalleen paikalle historian romukoppaan ja tilalle on tullut USB-väylään sujahtava yhteyskaapeli. Yhteyden saa helposti aikaiseksi myös infrapunalla.

luku3.17_e90

E90 on taas askel eteenpäin

Tätä Nokian kommunikaattoriperheen uusinta vesaa eli e90:ää ei osteta vain puhelimeksi, vaan taskutietokoneeksi, jonka mukana saa kaupan päälle myös puhelinominaisuudet.

Kommunikaattorit ovat aina olleet Nokialle tärkeitä. Ne ovat käyttäjilleen usein jopa ykköstyökalu, eikä niiden hankinnassa sitten säästellä, kun laite vielä yleensä ostetaan firman piikkiin.

 3G-pakettitarjousten avulla pääsee nyt entistä useampi tavallinenkin palkanansaitsija kohtuullisin kuukausierin mukaan kommariporukkaan.

Ensimmäisenä huomio kiintyy E90:n sisäkannen yllättävän laadukkaaseen qwerty-näppäimistöön. Se on jopa niin hyvä, että sillä jo voi aivan oikeasti kirjoittaa. Vanhan pikkukommarin näppäimistö taas soveltui ainakin isosormisella miehellä lähinnä tekstiviestien kirjoittamiseen.

Kamera todella toimii

Monelle tärkein syy uuden kommarin hankkimiseen on kuitenkin laitteen sisäänrakennettu laadukas kamera. E90:n laadukas 3,2 megapikselin kamera riittää ainakin kesäaikaan vaikka perheen ainoaksi kameraksi.

Kun edellisen 9500-kommarin kamera oli vielä pelkkä lelu, ei ainakaan kesäkeleillä E90:llä otettuja kuvia enää erota "oikealla" kameralla otetuista kuvista.

Uutuuskommarin kameralla voi kuvata myös yllättävän hyvälaatuista 640 x 480 pikselin videota, joka kelpaa YouTube-käyttöön suoraan.

E90:n kameran heikko kohta on kuitenkin sen laukaisunäppäin. Kuvaa ottaessaan ei koskaan oikeastaan tiedä milloin kamera laukeaa, sillä laukaisupanikkeessa ei ole minkäänlaista tuntumaa.

Uuteen kommariin siirtymiseen kannustaa myös sisäänrakennettu tuki 3g-yhteyksille. Laajakaistaan tottuneelle on modeemiluokan gprs-yhteyksien kanssa pelaaminen kuitenkin jo tuskaa ja gprs-käyttäjä jättää lopulta netin selaamisen mieluusti pöytäkoneelle. E90:n hyvälaatuisella 800 x 356 pikselin sisänäytöllä voi sivuja myös jo oikeasti katsellakin.

Nettiä voi kuitenkin aivan hyvin selata myös kannen pikkunäytöltä. Kansinäytössä sivut riisutaan pikkunäyttöön sopiviksi ja esimerkiksi Google hakultulossivut ovat yllättävän luettavia.

Kun oikea sivu sitten löytyy, on helppo kääntää iso näyttö esiin ja jatkaa siitä, sillä molemmissa näytöissä näkyvät nyt koko ajan samat asiat.

Myös langattomien wlan-verkkojen tuki on uusimmassa kommarissa kohentunut.

Suunnistuskin mukana

Monelle tärkeä ominaisuus on varmasti myös sisäänrakennettu GPS-suunnistus Monen mielestä erillisen suunnistuslaiteen autoteline, hyvä kaiutin ja kosketusnäyttö tarjoavat kuitenkin selkeästi paremman avun autosuunnistukseen.

Tilapäisesti voi kommarinkin suunnistusapu toki joskus olla hyvinkin tarpeen, kun paremmat vehkeet ovat jääneet kotiin ja puhelin on kuitenkin aina mukana matkassa.

Myös iTunesin Podcasteista välitettävät mp4-muodossa olevat videot näkyvät kommarin muistikortilta loistavasti. Laitteen mukana tulee 512 megan kortti.

E90 syö MicroSD-kortteja, jotka ovat jo suorastaan naurettavan pieniä. Niitä ei enää enää uskalla ottaa laitteesta ulkoilmassa pois, ettei tuuli vie mitätöntä korttia mukanaan. Kahteen gigaan mahtuu sen verran musaa, ettei puhelimen sisäänrakennettua radioita tarvitse juuri käyttää.

Uusi kone, uusi alusta

Nokia on siirtynyt uudessa kommarissa 9300:n ja 9500:n Series 80 -alustasta monissa muissa Nokian uusissa E-sarjan puhelimissa käytettyyn Series 60 -alustaan. Kyseessä on tosin 60-sarjan uusi 3rd edition, joten vanhat 60-sarjan ohjelmat eivät suoraan käy uuteen kommariin.

Kun ohjelmat voidaan kuitenkin tehdä kerralla koko E-sarjalle, tulee varmasti kommareiden sovellustarjonta kasvamaan rajusti siitä ajasta, jolloin ne piti aina erikseen kääntää Series 80-alustalle.

Muutoksesta johtuu se, että esimerkiksi 9500:n ja 9300:n hyvin toimineet toimisto-ohjelmat on jouduttu korvaamaan alunperin 60-sarjaan rakennetulla QuickOfficella. Se on luokkaa vanhoja ohjelmia heikompi esitys, mutta kyllä silläkin ainakin puhdas kirjoitustyö onnistuu.

E90:ssa kulkee helposti yhdellä kertaa mukana nettitietokone, kirjoituskone, puhelin, kamera, videokamera, mp3-soitin, matkaradio, GPS-suunnistuslaite ja jopa viivakoodinlukija. Laitteen 900 euron kieppeillä liikkuva hinta ei tätä taustaa vasten olekaan sittenkään niin kova 

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind