3.19 Kannettavat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Kannettavien tietokoneiden hinnat ovat viime vuosina tulleet alaspäin sellaiseen tahtiin, että yhä useammassa perheessä pohditaan ison pöytäkonerumiluksen korvaamista siististi piiloon saatavalla kannettavalla.

Ikävä kyllä tälläkin asialla on kääntöpuolensa ja kannettavan tietokoneen hankkimista kannattaa todella harkita pariinkin kertaan ennen ostopäätöksen tekoa.

luku.3.19_toshibaEnsinnäkin kannettavan tietokoneen päivittämis- ja laajentamismahdollisuude t ovat aina selvästi huonommat kuin pöytätietokoneen. Jos konetta käyttävät peli-ikäiset nuoret, ei kannettavaa tietokonetta kannata missään tapauksessa hankkia. Kylmä tosiasia on, että samalla rahalla saa aina selvästi paremman pöytäpelikoneen.

Kannettavan hinnalla saa aina selkeästi nopeammalla prosessorilla, isommalla kovalevyllä ja tehokkaammalla näytönohjaimella varustetun perinteisen pöytätietokoneen. Kannettavien näyttökin on aina pienempi kuin vastaavan pöytätietokoneen, mikä väistämättä vähentää pelinautintoa.

Nykyiset pelit vaativat jo aivan älyttömästi kovalevytilaa ja varsinkin kovalevyt ovat kannettavissa aina selvästi pienempiä kuin vastaavanhintaisissa pöytäkoneissa.

Ohjain rajoittaa

Pelikäytössä tärkein kannattavien tietokoneiden ongelma on kuitenkin näytönohjaimen rajoittuneisuus. Pöytäkoneessa näytönojain on aina todella helppo vaihtaa tehokkaampaa, kun se alkaa käydä pullonkaulaksi. Kannettavassa tietokoneessa ei jo alunperin yleensä heikkotehoista näytönohjainta pysty vaihtamaan.

Nuorison käyttöön kannettavat ovat myös aivan liian tapaturmaherkkiä. Höseltävä nuori tekee aivan liian helposti 800 euron vahingon liikaa kannettavan kanssa innostuessaan. Pöytäkone ei sen sijaan koskaan pääse samalla tavalla putoamaan lattialle.

TOC, TOC

Aikuisenkin ihmisen käytössä kannettava tietokone on aina altavastaajana, kun lasketaan koneen käytön kokonaiskustannuksia.

Maailmalla puhutaan hienosti Total Cost of Ownershipistä eli TOC:sta, joka pitäisi aina ottaa huomioon tietoteknisiä hankintoja tehtäessä. Termi voisi suomeksi kääntyä vaikkapa Koko Omistamisen Kustannukseksi eli KOK:ksi. TOC:ssa siis lasketaan laitteen koko elinkaaren aikana kertyvät kustannukset yhteen.

Tuotteen alkuperäinen hankintahinta on TOC-laskelmissa usein vain yksi melkoisen vähäinen tekijä. TOC-laskenta osoittaa esimerkiksi nopeasti, että täysin ilmaisen Linuxin hankkiminen yritykseen ei useinkaan kannata.

Ilmainen Linux voikin itse asiassa tulla koko elinkaarensa aikana selvästi Windowsia kalliimmaksi, jos yrityksen koko sovelluskanta joudutaan uusimaan, kaikki käyttäjät ja tietotukihenkilöt kouluttamaan uudelleen ja lisäämään tietotuen resursseja vastaamaan käyttäjien moninkertaisesti kasvaviin tukitarpeisiin, kun käyttäjien itse kotonaan hankkima tietokonekokemus ei enää lainkaan auttaisi työtietokoneen ongelmien ratkaisussa.

Täytyy heti kiirehtiä lisäämään, että Linux toimii toki erinomaisesti osaavien käyttäjien käsissä vaikkapa palvelinjärjestelmänä ja sellaisilla työpaikoillakin työasemissa, joissa käyttäjät ovat Unixiin perehtyneitä tietokoneharrastajia. Silloinhan edellä lueteltuja kuluja ei kerry. Tällaisia työpaikkoja tosin on vain lähinnä yliopistoissa ja tietotekniikka-alalla.

Vika on sika

TOC iskee kimppuun heti, kun kannettavaan tietokoneeseen tulee ensimmäisen kerran vikaa. Kannettavien tietokoneiden ongelmana on se, että niiden osat eivät ole lainkaan samalla tavalla standardoituja kuten pöytätietokoneiden. Pöytätietokoneissa minkä esimerkiksi minkä tahansa cd-aseman voi aina asentaa mihin tahansa pöytätietokoneeseen ja aina toimii. Laitteiden koot ja liittimet on täysin standardoitu.

Sen sijaan kannettavissa tietokoneissa ratkaisut ovat hyvin usein valmistaja- ja jopa mallikohtaisia. Esimerkiksi juuri cd-aseman koko ja liitäntätapa voi vaihtua jopa saman valmistajan koneissa mallista toiseen eivätkä ne välttämättä ole vaihtokelpoisia edes saman mallisarjan eri ikäisissä koneissa.

Kallista on!

Ongelmana on sekin, että kannettavien tietokoneiden korjaajaa on todella vaikea löytää ja usein joudutaan käyttämään aivan tolkuttoman kalliita maahantuojien huoltoja.

Pöytätietokoneessa esimerkiksi salaman polttaman emolevyn vaihtaminen on parin tunnin juttu ja tuon koko koneen ytimen muodostavan osan saa halvimmillaan alle 50 eurolla. Matkatietokoneessa sama osa maksaa helposti satoja euroja ja kone voi viipyä levyn vaihdossa viikkoja maahantuoja huollossa Hollannissa.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind