3.1. Ostoksilla

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Moni pohtii tälläkin hetkellä uuden tietomasiinan ostamista. Vaan minkälainen laite pitäisi hankkia, jotta rahat eivät menisi hukkaan?

Tietokone kun on aina iso hankinta ja useimmiten edelleen kotitalouden hankinnoista kallein heti asunnon ja auton jälkeen.

Luku3.1_koneellaTuhannen euroa on edelleen hyvin riittävä raha näissä hommissa. Selvästi halvempiakin vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa, jos vaatimustaso ei ole korkealla tai tietokoneen käyttötarpeet eivät ole kovin vaativia.

Ensin pitää tietysti selvittää minkälainen laite olisi tarpeen. Valintaa PC:n tai Macin välillä harva edes joutuu miettimään, sillä tavallisille kotikäyttäjille Mac on yleensä niin outo vehje, ettei sellaisten olemassaolo aina edes muistu mieleen.

Applen tuotteita kannattaa kuitenkin miettiä, jos tietokonetta tullaan käyttämään kuvan- tai videonkäsittelyyn, sillä Macit ovat tunnetusti parhaimmillaan näissä hommissa. Jos työpaikalla käytetään Macejä, on Mac luonteva valinta kotiinkin. Muille Macin valinnasta ei yleensä ole sellaista hyötyä, että ovien sulkeminen PC-maailman suuntaan kannattaisi.

Mitä teet koneellasi?

Seuraava vaihe on miettiä mitä koneella todella aiotaan tehdä. Jos perheessä ei ole lapsia ja omatkin pelihalut ovat olemattomat, kannattaa vakavasti ajatella käytetyn laitteen hankkimista. Jo 200 eurolla löytyy helposti Keltaisesta Pörssistä käytetty pönttö, jolla hyötykäytössä tarvittavat Word ja Internet Explorer tai Paint Shop Prokin pyörivät täyttä häkää.

Pelit nimittäin tällä hetkellä ovat todellisuudessa se sovellus, jotka todella tarvitsevat koneelta vääntöä. Kaikki tavalliset perushyötyohjelmat pyörivät vielä muutaman vuoden takaisella raudalla aivan hyvin, eikä kymppitonnin sijoittaminen uusimpaan monen gigahertsin Pentiumiin ole välttämättä järkevää.

Harva meistä kuitenkaan todellisuudessa tekee vaativaa 3D-mallinnusta tai videomuokkausta koneellaan, jolloin kalliit lisähertsit vasta todella tulisivat hyötykäyttöön.

Tietysti uudessa koneessa kaikki toimet sujuvat aina nopeammin ja koneen käyttö on ylipäätään sujuvampaa, kun muistia on yleensä enemmän ja romppuasemakin on nopeampi. Toisaalta ei kotioloissa yleensä sellainen kiire ole, etteikö Wordin avautumista ehtisi odotella kymmentä sekuntia.

Ihmisen käyttäytyminen ei kuitenkaan ole aina pelkästään kylmän loogista, vaan me haluamme myös tuntea ylpeyttä omistamistamme tavaroista ja niinpä tietokoneenkin pitää usein olla viimeistä huutoa. Lapsiperheissä taas ne pelit painavat päälle ja olisi todella noloa joutua tunnustamaan lapsille, ettei ‘se Diablo kakkonen taida tässä meidän uudessa koneessa pyöriä’.

Taivas on rajana

Jos kuitenkin on päädytty upouuden PC-tietomasiinan hankintaan, niin seuraavaksi pitää harkita kuinka paljon rahaa uuteen koneeseen todella ollaan valmiita sijoittamaan. Halvimmillaan aivan käypäisen tietokoneen saa nykyisin erilaisissa pakettitarjouksissa alle 600 eurolla ja sellainen riittää tavalliselle tietokoneenkäyttäjälle usein aivan hyvin.

Tämä taas vain taas sillä edellytyksellä, ettei aivan uusimpien pelien romppuja tulla koskaan työntämään koneen sisuksiin. Nyrkkisääntönä voisi heittää, että kaikki alle kymmenvuotiaiden pelit kuitenkin vielä pyörivät tällaisessa vehkeessä täyttä häkää ja myös kaikki tarjouksissa myytävät hieman vanhemmat pelit toimivat täyttä häkää.

Ongelmia voi tulla kuitenkin vain uusimmassa järeämpiä 3D-ominaisuuksia vaativassa huippupelissä. Jos niiden peluu on kuitenkin käyttäjien toivelistalla, pitää tähtäin asettaa jälleen seuraavaan hintaluokkaan.

Ota tai jätä

Halvimmissa pakettikoneessa on ongelmana, että valmistajan tekemä kokoonpano on useimmiten otettava tai jätettävä, eikä mitään erikoistoiveita pystytä täyttämään.

Pelkät perus3D-ominaisuudet tarjoava näytönohjain ja äänet halpakoneissa usein emolevylle integroituina, eikä näytönohjaimen jouhevan vaihdon mahdollistavaa näytönohjaimen AGP-paikkaa ole lainkaan tarjolla.

Jos aivan uusimpien huippupelien toimiminen on taattava vielä vähän aikaa tulevaisuudessakin, on rahaa edelleenkin useimmiten oltava käytettävissä tuhannen euroa. Nyt tietysti tällä rahalla saa huomattavasti enemmän tehoa kuin pari vuotta sitten.

Tietokonetta ei kannatakaan koskaan ostaa vain marssimalla lähimpään liikkeeseen, vaan tarjontaa kannattaa ensin jonkin aikaa seurailla ja tutkailla tilannetta. Kätevimmin se käy netissä, missä kaikki suurimmat myyjät ovat jo todella hyvin esillä. Hyviä linkkilistoja alan liikkeistä löytyy vaikkapa Kolumbuksen tai Soneraplazan linkkiluetteloista.

Käytetty on vaihtoehto

Tietokonettakaan ei ole pakko ostaa uutena, varsinkin jos se tulee kotiin lähinnä sähköpostin lukemista ja pankkiasioiden hoitamista varten.

Vanha totuushan on se, että lapsille pelikoneeksi pitää ostaa se uusin kolmen gigahertsin hirmu, jossa näytönohjaimessakin on kaikki herkut. Aikuiselle ihmiselle sen sijaan riittää usein muutaman vuoden ikäinenkin vehje, eikä näytönohjaimen mallilla ole mitään merkitystä.

Jos koneella ei aiota katsella DVD-elokuvia tai pelata uutuuspelejä, riittää tuollainen 300-400 megahertsin mylly vallan erinomaisesti. Kannattaa vain varmistaa, että muistia on riittävästi. Muistin määrä nimittäin on usein prosessorin megahertsejä ratkaisevampi, kun koneen todellinen käytettävyys punnitaan.

Käytettynä hankittavassa vanhemmassa koneessa pitääkin olla muistia vähintään 128 megatavua. Muistia voidaan aina tietysti lisätäkin. Vanhempien koneiden käyttämää muistia vain ei enää saakaan välttämättä tietokoneliikkeestä lainkaan, vaan sekin pitää onnistua löytämään käytettynä.

Kovalevy ei ratkaise

Kovalevyn kokokaan ei ole kovin kriittinen tekijä aikuisen ihmisen tietokoneessa. Jo neljän gigatavun kovalevylle mahtuvat kaikki perusohjelmat ja omat työtiedostot.

Tuota 300 megahertsiä heikkotehoisempiin koneisiin ei kuitenkaan kannata ahneuksissaan sortua. Jokin 166-megahertsinen kone on jo niin hidas, ettei esimerkiksi ADSL:n tuomaa nopeuslisää huomaa lainkaan. Sivut tosin sujahtavat hetkessä koneelle, mutta kone piirtää niitä ruudulle yhtä hitaasti kuin modeemiaikaan.

Uutisryhmät osaaville

Luku3.1_ryhmat

Puoliammattilaiset myyvät vanhoja edullisempia tietokoneitaan pois internetin uutisryhmissä. Koneita on tarjolla esimerkiksi sfnet.tori.atk.myydaan.kokoonpanot tai sfnet.tori.myydaan.atk.kannettavat -ryhmissä.

Uutisryhmiä voit lukea myös suoraan Outlook Expressistä, kuten tässä sivustossa muualla kerrotaan mutta voit käydä lukemassa näitä ryhmiä myös selaimen kautta, kun menet osoitteeseen www.google.fi ja painat etusivun linkkiä Keskusteluryhmät.

Jos olet mennyt googlen fi-osoitteeseen, on heti ylimpänä sivun keskiosassa linkki Sfnet-ryhmiin, joissa keskustelu käydään suomeksi. Tämä linkki vie sivulle, jossa voit valita sfnet.tori –linkin, täällä sfnet.tori.myydaan ja edelleen sfnet.tori.myydaan.atk ja vielä lopuksi sfnet.tori.myydaan.atk.kokoonpanot.

Viestit ovat sitten sivulla luettelona ja otsikkoa napauttamalla pääset lukemaan itse viestin ja siihen tulleet vastaukset ja jatkopostaukset. Seuraavat 25 viestiä saat näkyviin oikean alalaidan linkillä. Voit itsekin vastata viesteihin myös Googlessa, kun vain painat vasemman alareuna ’Vastaa tähän viestiin’ –linkkiä.

Mainituissa uutisryhmissä koneet myydään usein ilman näyttöä tai käyttöjärjestelmää, joten kannattaa olla tarkkana mitä ostaa.
Kaupat tehdään täällä usein sähköpostilla, hinta maksetaan suoraan etukäteen myyjän tilille ja tavara tulee sitten postissa.

Olkaa hiljaa ja huutakaa!

Luku3.1_huutonetToinen itse paljon käyttämäni ostopaikka on Huuto.net. Sen atk-alan tarjonta on todella monipuolista ja sitä on aina paljon tarjolla. Jenkkiläisen palvelu on rakennettu kuuluisan eBay:n mallin mukaan.

Jos aiot tosissasi käyttää palvelua, on sinun syytä aivan ensimmäiseksi rekisteröityä etusivun linkistä ’Rekisteröidy’. Täällä luot itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan, joiden avulla kaupanteko sitten jatkossa onnistuu helposti.

Tietokonepuolen löydät etusivun vasemman reunan ’Atk’-linkistä ja kokoonpanoihin pääset seuraavaksi aukeavan sivun ’Pöytätietokoneet’ –linkistä.

Kun kyseessä on huutokauppa, saa kunkin kohteen omakseen se, joka on tehnyt parhaan tarjouksen. Myydä voi kuitenkin tehdä myös hintavarauksen. Jos voittanut tarjous jää alle hintavarauksen, ei myyjän ole pakko tavarastaan luopua. Asiasta voidaan kuitenkin aina neuvotella ja ainakin itse olen päässyt usein näissäkin tapauksissa sopuun hinnasta.

Myyjä asettaa useimmiten itse tuotteelleen myös lähtöhinnan, jonka alle tavaraa ei voi edes tarjota. Huuto.netissä käykin usein niin, että tavara kiertää huutokaupan läpi ilman ainoatakaan tarjousta, kun lähtöhinta on hilattu heti yläkanttiin.

Kärsivällisyys palkitaan

Huuto.netissä kannattaa seurata milloin huutoaika päättyy ja tarjota vasta niitä kohteita, joissa huutokauppa on päättymässä piakkoin. Hyvissä ja tavoitelluissa kohteissa tulee usein tarjouksia aivan viime sekunneilla. Jos todella haluat jonkin kohteen, päivystä koneellasi juuri sillä hetkellä kun huutokauppa on päättymässä.

Täälläkin kannattaa kuitenkin hyvin tarkkaan katsoa mitä on ostamassa ja mitä paketin mukana todella tulee.

Maksun voi täälläkin tehdä suoraan tilille tai tavara voidaan toimittaa postiennakolla.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind