3.21 Usb-muistit

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Kun gigatavun eli tuhannen megatavun usb-muistitikun saa kodinkoneliikkeestäkin jo alle 10 eurolla, ei ole enää jäljellä mitään tekosyitä jättää tietokoneen tärkeiden tiedostojen ja valokuvien varmuuskopiointia tekemättä.

Usb-muistitikut toimivat ilman mitään sen kummempia ajureita tai asennuksia kaikissa Windows-versioissa vanhinta Windows 98:a lukuun ottamatta, kun laite vain tökätään tietokoneen usb-paikkaan

Oikea kolo löytyy varmasti kaikista tietokoneista, kun vain katsot minkä muotoiseen reikään laite ylipäätään voidaan liittää. Usb-muistitikku ottaa sähkönsäkin tietokoneesta.

luku1.21_usbtikkuEnsimmäisellä käyttökerralla Windows ilmoittaa riemuissaan löytäneensä uuden laitteen ja asentelee enempää kyselemättä sille oikeat ajurit. Jatkossa laite on käytettävissä aina, kun se vain tökätään takaisin usb-paikkaan kiinni. Windows XP:ssä tikun liittäminen tuo jatkossa yleensä esiin ikkunan, jossa kysytään mitä tikun sisällöllä halutaan tehdä.

Gigatavun muistitikku riittää aikuisen ihmisen tarpeisiin useimmiten vallan mainiosti, mutta alle 30 eurolla saa myös puolta suuremman kahden gigatavun muistitikun.

Jos tietokoneelle kertyy word-dokumenttien ja valokuvien lisäksi myös esimerkiksi musiikkia ja elokuvia, ei muistitikku kuitenkaan enää riitä.

Usb-kovalevy isoon tarpeeseen

Isommissa säilöntätarpeissa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa eli pienet 2,5 tuuman ulkoiset usb-kovalevyt ja suuremmat 3,5 tuuman ulkoiset kovalevyt. Jos dataa on tarkoitus siirrellä paikasta toiseen, kannattaa valita 2,5 tuuman eli kannettavien tietokoneiden kovalevyä käyttävä pienempi ulkoinen usb-kovalevy.

Tällaisen 40 - 60 gigatavun pikkulevyn saa parhaimmista tarjouksista alle satasella, mutta aivan jokaisessa kodinkoneliikkeessä näitä pieniä ulkoisia kovalevyjä ei ole tarjolla.

luku1.21_usb25Pieni 2,5 tuuman levy ottaa käyttövirtansa suoraan usb-väylästä, eikä se tarvitse ulkoista virtalähdettä. Ikävä kyllä kaikkien tietokoneiden usb-väylät eivät anna samaa määrää virtaa, eikä 2,5 tuuman levy siis toimi kaikissa koneissa ilman lisävirtaa.

On olemassa malleja, joissa tämä lisävirta voidaan ottaa esimerkiksi näppäinliitännästä, mutta suuressa osassa pikkulevyistä ei tätä mahdollisuutta ole. Ikävä kyllä oman koneen usb-väylän antama virtamäärä selviää vain käytännössä kokeilemalla.

Iso levy kaipaa verkkovirtaa

Suuremmat tavallisen pöytätietokoneen kovalevyä käyttävät 200 – 500 gigatavun 3,5 tuuman ulkoiset kovalevyt tarvitsevat avukseen verkkovirtaa, eikä niitä ole yhtä helppo kuljetella mukanaan kuin pikkulevyjä.

luku1.21_usb35Ne kuitenkin tarjoavat aivan toisella tavalla tallennuskapasiteettia kuin pienet 2,5 tuuman levyt ja gigatavun hinta on selvästi pienempi. Parhaissa tarjouksissa on 250 megatavun usb-kovalevyä myyty Lohjallakin alle sadalla eurolla.

Tiedostojen kopioiminen ja tallentaminen usb-muistitikulle tai –levylle tapahtuu aivan samalla tavalla kuin tietokoneen omalle kovalevylle tallentaminen tai kopioiminen.

Jos olet epävarma tiedostojen käsittelytaitojesi suhteen, lue esimerkiksi tämän sivuston luku 1.2 Oikea nappi.

Poista levy hallitusti

On todella tärkeää muistaa, että usb-muistitikkua tai ulkoista kovalevyä ei koskaan saisi noin vain irrottaa koneen käydessä. Ennen tikun tai levyaseman poistoa pitää joko sammuttaa tietokone tai kertoa käyttöjärjestelmälle, että tikku aiotaan poistaa.

Jos haluat poistaa muistivälineen koneen käydessä, etsi ensin sieltä kellon vierestä ruudun oikean alakulman työkalupalkista kuvake, jossa on pieni vihreä nuoli.

luku1.21_poisto
Paina tuota kuvaketta hiiren oikealla nappulalla ja esiin nousee teksti 'Poista laite turvallisesti'. Napauta esiin tulevassa uudessa ikkunassa poistettavan laitteen nimi aktiiviseksi hiiren vasemmalla nappulalla. Paina sitten tuon ikkunan alareunassa olevaa 'Pysäytä'-painiketta.

Esiin pitäisi nyt ponnahtaa uusi pieni ikkuna, jossa sanotaan, että 'Laitteiston poistaminen on nyt turvallista'. Nyt voit irrottaa muistitikun tai kovalevyaseman.

Jos ikkunaa ei kuitenkaan tule, vaan esiin tulee teksti 'Laitetta xxx ei voida poistaa juuri nyt. Yritä myöhemmin uudelleen', tarkista, että työpöydällä ei ole avoimena tuossa asemassa olevia kansioita tai tiedostoja, sulje ne ja yritä sitten uudelleen.

Joskus asemaa tai tikkua joutuu joka tapauksessa pysäyttämään parikin kertaa ennen kuin pysäytys onnistuu. Voit käynnistää saman prosessin myös tuplanapauttamalla tuota tuolla kellonajan lähellä majailevaa pientä vihreää nuolta.

Parempi katsoa kuin katua

Nyt moni lukija parahtaa, että olenhan minä poistanut tikun monta kertaa koneesta noin vain, eikä mitään ihmeellistä ole tapahtunut. Asia onkin niin, että huoleton poistaminen voi onnistua jopa satoja kertoja, mutta toisaalta onnettomuus voi iskeä ensimmäiselläkin kerralla.

Tikun tai levyaseman tiedostojärjestelmä voi nimittäin mennä kokonaan sekaisin, jos tikku poistetaan kesken kirjoittamisen. Tällöin laitteen arvo varmuuskopiovälineenä on nolla.

Ongelman ydin on, että Windows käyttää viivästettyä kirjoittamista, jossa käyttäjälle kerrotaan tiedoston kopioinnin jo tapahtuneen, mutta itse asiassa Windows kirjoitteleekin dataa taustalla kaikessa rauhassa omia aikojaan.

Tikun oikea irrotus viimeistelee kaikki keskeneräiset kirjoitustapahtumat ja takaa tiedostojärjestelmän eheyden.

Monesta ulkoisesta kovalevystä on mennyt tiedostojärjestelmä sekaisin juuri huolettomien, väärin tehtyjen irrottamisen vuoksi. Kaikki levyllä ollut data on silloin peruuttamattomalla tavalla menetettyä ja levy saa uudelleen käyttöön vain formatoimalle levyn, jolloin levylle luodaan tiedostojärjestelmä kokonaan uudelleen.

Perusniksejä tiedostojen käsittelyyn

Useamman tiedoston valitseminen aktiiviseksi yhtä aikaa on eräs USB-muistitikun käytössä tarvittavista perusnikseistä. Jos teet varmuuskopiota omista tiedostoistasi juuri ostamallesi uudelle hienolle muistitikulle, voit kopioida sinne vaikka kerralla koko Omat tiedostot-kansion sisällön, kun vain opettelet pari perusjuttua.

Ensinnäkin pitää ensin avata ’Omat tiedostot’ -ikkuna ja muuttaa se sellaiseksi, ettei se peitä koko työpöytää. Siellä ikkunan oikeassa yläkulmassa on kolme painiketta, joista keskimmäinen suurentaa ikkunan koko ruudun kokoiseksi. Jos ikkuna jo on koko ruudussa, aivan sama painike pienentää ikkunan sellaiseksi, että ikkunan kokoa voi muuttaa kulmista vetämällä.

Vie seuraavaksi hiiri ikkunan reunan päälle ja tähtää kunnes kursori muuttuu kaksisuuntaiseksi nuoleksi. Paina silloin hiiren vasen nappi pohjaan ja vedä ikkunan reunaa tai kulmaa haluamaasi suuntaan.

Jos liität vasta nyt muistitikun tietokoneeseen, hyppäyttää Windows XP automaattisesti esiin ikkunan, jossa eräs vaihtoehto aina on ’Avaa kansio ja tarkastele tiedostoja, Käytä: Resurssienhallinta’. Napauta tätä vaihtoehtoa ja paina OK.

Esiin nousee nyt ikkuna, jossa näkyy tikun nykyinen sisältö. Jos tikku on tyhjä, ei ikkunassa näy mitään. Jos ikkuna on liian iso, muotoile se pienemmäksi edellä kerrotulla tavalla.

Jos olet kytkenyt tikun jo aikaisemmin, mene Oma tietokone-näkymään ja etsi sieltä kohdasta ’Laitteet, joissa siirrettävä muistiväline’  kohde, jonka nimi viittaa muistitikun valmistajan nimeen tai muistitikkuihin ylipäätään ja tuplaklikkaa sitä. Nyt aukeaa samanlainen ikkuna kuin edellä.

Voit siirtää kummatkin ikkunat haluamaasi paikkaan tietokoneen ruudulla, kun viet hiiren kursorin ikkunan yläreunassa olevan sinisen palkin päälle ja painat hiiren vasemman nappulan pohjaan. Kun pidät nappulan koko ajan pohjassa ja siirrät hiirtä huomaat, että ikkuna siirtyy mukana haluamaasi paikkaan.

Siirrä nyt sopivan kokoisiksi muotoilemasi ikkunat vierekkäin niin, että näet molempien sisällön.

Ota Controlli

Jos haluat kopioida koko Omat tiedostot -kansion sisällön muistitikulle, paina nyt Ctrl + a eli paina ensin sieltä näppäimistön vasemmasta alareunasta Ctrl-näppäin pohjaan ja paina sitten a-näppäintä siitä yläpuolelta. Nyt kansion koko sisältö muuttuu mustatuksi tai siniseksi eli aktiiviseksi.

Vie nyt hiiren kursori minkä tahansa Omat tiedoston kansiossa mustana olevan kuvakkeen tai kansion päälle. Paina kuvakkeen päällä hiiren vasen nappi pohjaan ja vedä hiiren nappi koko ajan pohjassa pitäen kuvake aikaisemmin avaamasi muistitikun ikkunan päälle. Kun päästät napin ylös, alkaa tiedostojen kopiointi uuteen paikkaan.

Itse käytän kuitenkin tässä kohtaa hiiren oikeaa nappia. Valitse Ctrl + a:lla Omat tiedostot -kansion sisältö ja paina jonkin aktiivisena olevan kuvakkeen päällä hiiren oikea nappi pohjaan.

Lähde sitten otettasi hellittämättä suoraan raahaamaan kuvaketta hiiren oikea nappi koko ajan pohjassa pitäen muistitikun ikkunan päälle. Huomaat, että kansion koko muu sisältö seuraa haamuna perässä.

Kun kursori on tikun ikkunan päällä, päästä irti hiiren napista ja esiin tulee ikkuna, jossa vaihtoehtoina ovat ’Kopioi tähän’, ’Siirrä tähän’, ’Luo pikakuvake tähän’ tai ’Peruuta’. Valitse hiiren vasemmalla napilla valikosta kohta ’Kopioi tähän’ ja tiedostojen kopiointi alkaa.

Jos tikulla on jo entuudestaan saman nimisiä kansioita tai tiedostoja, tulee pian esiin kysymys, jossa kysytään haluatko varmasti korvata tiedostot uusilla. Vastaa kyllä, jos haluat tikun varmuuskopiossa olevan aina uusimman version tiedostostasi.

Jos haluat kopioida vain muutaman tiedoston, mutta et halua ährätä jokaisen tiedoston kanssa erikseen, on tähänkin konstinsa.

Helpointa on valita vain osa tiedostoista niin, että painat toisella kädellä Ctrl-näppäimen pohjaan ja toisella kädellä napauttelet hiiren vasemmalla napilla niiden tiedostojen kuvakkeita, jotka haluat mukaan valintaan.

Voit näin poimia samaan valintaan rajattoman määrän tiedostoja mistä tahansa kansiosta. Lopuksi vain raahaat hiiren vasen tai oikea nappi pohjassa tiedostot muistitikun ikkunaan.

Jos ennen kopiointia huomaat valinnassa olevan mukana vääriä tiedostoja, paina vain Ctrl-nappi pohjassa tiedoston kuvaketta uudelleen hiirellä, niin valinta poistuu vain tuon tiedoston osalta.

Pelkällä hiirelläkin pärjää

Toinen vaihtoehto on käyttää valintaan pelkkää hiirtä. Paina hiiren vasen nappi pohjaan jossakin sopivassa tyhjässä kohdassa siinä ikkunassa, jonka sisältöä haluat lähteä kopioimaan ja vedä hiiren nappi koko ajan pohjassa neliö valintaan mukaan haluamiesi tiedostojen yli. Näet valintaan mukaan tulevan alueen vaaleansinisenä.

Voit vielä helpottaa tiedostojen kopiointia niin, että luot työpöydälle muistitikun pysyvän pikakuvakkeen. Voit raahata hiirellä ’Oma tietokone’ -näkymästä minkä tahansa aseman kuvakkeen suoraan työpöydälle, jolloin siitä syntyy pikakuvake.

Kun raahaat muistitikun kuvakkeen työpöydälle, voit jatkossa tehdä varmuuskopioinnin niin, että avaat vain ’Omat tiedostot’ -kansion ja raahaat sieltä talteen haluamasi tiedostot äsken luomasi pikakuvakkeen päälle. Tiedostot kopioituvat sitten pikakuvakkeen kautta muistitikulle.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind