3.6 Kirjoittimet

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Toimittajalle tietokoneen ylivoimaisesti tärkein lisälaite on yhä kirjoitin, vaikka tietokone onkin nykyisin jo niin paljon muutakin kuin vain pelkkä kirjoituskoneen korvike.

Tekstin tulostamisen rinnalle on viime vuosina vielä yhä vahvemmin tullut kuvankäsittely digitaalikameroiden myötä ja kirjoittimille asetettavat vaatimukset ovat kasvaneet rajusti.

Kotona työskentelevä freelancer-pysähtyy harvemmin edes miettimään perusvalintaa laser- ja mustesuihkutulostimen välillä, sillä mustesuihku on hintansa vuoksi useimmiten itsestään selvä valinta. Värilaserien hinta on kun huitoo yhä 300-400 euron tuntumassa ja toimittajakin haluaa useimmiten ihailla kättensä töitä kaikissa neljässä värissä. Kuvien tulostuksessa mustesuihku on siten käytännössä edelleen kotikäyttäjälle usein ainoa vaihtoehto.

Tekstintulostajalle laser

luku.3.6_laser03Toisaalta halpojen mustesuihkun tekstijälki on usein heikompi kuin laserkirjoittimien ja myös mustesuihkujen tulostusnopeus on edelleen selkeästi huonompi kuin lasereilla. Sivua kohden lasketut tulostuskustannuk set ovat mustesuihkuilla aina monin verroin suuremmat kuin laserilla. Juuri näistä syistä sitten taas työpaikoilla useimmiten päädytäänkin laserkirjoittimiin.

Paljon mustavalkoisia tekstisivuja tulostavan kotikäyttäjän kannattaisi kuitenkin itse asiassa myös entistä useammin harkita laserin hankkimista, sillä edullisimmat mustavalkoiset lasertulostimet lähtevät nykyisin kaupasta aivan parempien mustesuihkujen hinnoilla. Tällöin vain joutuisi luopumaan värien käytöstä.

Kaksi tulostinta

Jos rahavarat antavat myöten, ideaalitilanne olisikin usein kahden tulostimen käyttö, jolloin värikuvat tulostettaisiin mustesuihkulla ja tekstit laserilla. Vaikka tietokoneessa onkin vain yksi kirjoitinportti, voidaan asia hoitaa joko kirjoitinportin jakajalla, tai sitten hankkimalla toiseksi tulostimeksi USB-väylää käyttävä kirjoitin, joita suurin osa markkinoiden tulostimista jo onkin.

Yhä useammin kotona on myös parin koneen verkko, jolloin tulostimet voidaan yhdistää kukin omiin isäntäkoneisiinsa. Lähes kaikki nykytulostimet voidaan kuitenkin jakaa myös verkkoon, joten verkon kaikilta koneilta voidaan tulostaa kaikille tulostimille.

Harvoin tulostavalle laser

Yllättäen lasertulostin olisi usein jopa parempi valinta nimenomaan hyvin harvoin tulostavalle. Mustesuihkutulostimessa ongelmaksi nimittäin nousee harvoin tulostavalla mustepatruunoiden kuivuminen, joka saattaa yllättää pitemmän tulostusseisokin jälkeen.

Laserissa ei näitä ongelmia ole ja ylipäätään mustepatruunoiden kanssa pelaaminen jää lähes kokonaan pois, sillä laserin mustekasetti kestää vähän tulostavalla kotikäyttäjällä helposti lähes koko koneen eliniän ajan.

Käytännössä useimmat kotikäyttäjät päätyvät kuitenkin edelleen ostamaan jopa vain muutaman kymmenen euron hintaisen mustesuihkutulostimen. Kun tulostimen on saanut halvimmillaan alle 40 eurolla, on ostaja takuulla ajatellut tekevänsä todella hyvät kaupat.

Muste maksaa maltaita

luku.3.6_inkjetMustesuihkubisnes on kuitenkin hyvin samanlaista kuin pölynimurikauppa, jossa tärkeintä on varmistaa huippukalliiden pölypussien pysyvä menekki, vaikka varsinainen imuri menisikin hieman halvemmalla.

Vain 40 euron suihkarin mukana tulee usein vain esittelykäyttöön tarkoitettu minimaalinen mustesäiliö ja heti ensimmäisten koetulostusten jälkeen eteen tulee mustesäiliökauppaan meno. Siellä voikin käydä ilmi, että mustesäiliöt maksavat 30 euroa kappaleelta ja lisäksi pitää ostaa erilliset säiliöt mustalle ja neliväritulostukselle.

Tarkkuus ei ratkaise

Jo halvimmissa hintaluokassa luvataan nykyisin usein aivan hurjia tulostustarkkuuksia, mutta niillä on usein käytännön työssä hyvin vähäinen merkitys.

Tulostimien parhaat dpi-arvot toistuvat usein käytännössä vain järjettömän kalliita erikoispapereita käytettäessä ja parhaan tulostusjäljen käyttö hidastaa helposti tulostuksen todelliseksi matelemiseksi. Käytännössä tulostustyöt tehdäänkin usein parhaita mahdollisia asetuksia selvästi nopeammilla asetuksilla, jolloin huippuluvuista maksetaan turhaan.

Säätöjä tekemään

Windows-ohjelmista tulostettaessa sen kertaisen tulostuksen säätöjä pääsee muuttamaan heti tulostuskomennon jälkeen esiin tulevan ’Tulosta’ -dialogin kautta. Aivan ruudun yläosassa on ’Ominaisuudet’ ’-painike ja sitä painamalla pääsee useimmissa tulostimissa suoraan säätämään esimerkiksi tulostustarkkuutta, tulostuspaperin kokoa tai vaikkapa tulosteen tummuutta.

Nämä asetukset ovat kuitenkin aina tulostinkohtaisia, joten mitään yleispätevää ohjetta oikeista säädöistä on mahdoton antaa. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että suhteellisen alhainen tulostustarkkuus riittää useimmiten pelkän mustavalkoisen tekstin tulostukseen ja korkeimpia dpi-arvoja kannattaa ryhtyä ruuvaamaan esiin vasta, jos tehdään jotain todella vaativaa tulostyötä normaalia paremmalle paperille.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [3. LAITTEET] [3.1. Ostoksilla] [3.2 Verkottaminen] [3.3 Nettiyhteydet] [3.4 Langattomat] [3.5 Muistit] [3.6 Kirjoittimet] [3.7 Liitännät] [3.8 Näytöt] [3.9 Prosessorit] [3.10 Ergonomiaa] [3.11 Siirtolevyt] [3.12 Taskukoneet] [3.13 Faksi] [3.14 GPRS] [3.15 Analyysi] [3.16 Macit] [3.17 Kommarit] [3.18 64 bittiä] [3.19 Kannettavat] [3.20 Fon-verkko] [3.21 Usb-muistit]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind