4.1 Virusohjelmat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

luku.4.1.f-secureKotimainen ja suomenkielinen F-secure on osoittautunut erittäin varmatoimiseksi ja luotettavaksi pöpöntappajaksi. F-securea on saanut edullisimmillaan alle 70 eurolla eli yhden uutuuspelin hinnalla.

Sille on kuitenkin olemassa myös ilmaisia vaihtoehtoja, joista enemmän alempana. Vähänkin vanhempi kone tahtoo myös hyytyä F-securen alla, sillä vuosi vuodelta jatkuvasti lisääntyneet ohjelman sinänsä hyvät ja tarpeelliset toiminnot vaativat myös koneelta koko ajan enemmän.

Monien uusien koneiden mukana tulee samoin virusohjelmien kärkinimiin kuuluva Norton Antivirus, johon kuitenkin useimmiten saa ilmaiseksi viruspäivitykset vain muutamaksi kuukaudeksi. Sen jälkeen ohjelma on käytännössä viraton, jos maksullisia jatkopäivityksiä ei oteta käyttöön. Myös esimerkiksi McAfeen sinänsä aivan kelvollisesta virusohjelmasta levitetään koneiden mukana vain muutaman kuukauden päivitykset sisältäviä versioita.

Jos et halua tai osaa ostaa näitä päivityksiä, on viisainta poistaa nämä maksulliset ohjelmat kokonaan koneesta ja ottaa tilalle ilmainen vaihtoehto. Mene ’Oma tietokoneen’ alla olevan ’Ohjauspaneelin’ ’Lisää/Poista sovellus’ -osioon. Täällä on lista kaikista koneessa olevista ohjelmista.

Valitse listasta Norton tai McAfee -alkuinen kohta aktiiviseksi ja paina ’Lisää tai poista’ -painiketta. Älä kuitenkaan missään tapauksessa poista ohjelmaa, jonka ilmainen päivitysaika on vielä menossa tai johon olet ostanut jatkopäivitykset.

Avast! on vaihtoehto

luku.4.1_avastPäivittämätön virusohjelma vain tuudittaa omistajansa valheelliseen turvallisuuden tunteeseen ja netissä nyt riehuvat uudet virukset saavat näistä koneista suojaisen sataman. Tilalle voit hakea Internetistä ilmaisen ja luotettavasti toimivan Avast! antivirus -ohjelman, jonka Home-perusversiota Alwil Software niminen yritys jakelee edelleen ilmaiseksi. Ohjelmasta on kuitenkin olemassa hyvin edullinen maksullinen Avast! Professional-versio, joka tarjoaa maksutonta versiota kattavamman ominaisuuspaketin vain 36 euron hintaan, kun F-secure pyytää nettisivuillaan omasta virusohjelmastaan 65 euroa vuodelta.

Jos haet ilmaisen Home-version Avastin kotisivulta, niin kelaa lataussivulla ensin sivu aivan loppuun ja paina ’Download’-nappia kohdan ‘Avast 4 Home - Finnish version’ -kohdalla, jolloin saat ohjelman suomenkielisen version. Maksullisen version voit tilata suoraan tästä linkistä.

Kun lataus on varmasti sataprosenttisesti valmis, voit aloittaa asennuksen saman tien, kun nyt painat esiin jääneen latausikkunan ’Avaa’-painiketta. Jos haluat tehdä asennuksen myöhemmin, voit käynnistää sen, kun etsit käsiisi ’setupfin.exe’ -nimisen tiedoston sen latauspaikasta ja tuplaklikkaat tiedoston kuvaketta.

Ammattilaiset osaavat

Maksullisen Avast! Professional-version mukana saat edistyneemmän käyttöliittymän, jonka avulla voit vapaasti säätää kaikkia ohjelman ominaisuuksia ja saat käyttöösi Script Blocker-ominaisuuden, jota ei Home-versiossa ole. Se seuraa kaikkia myös Windows Scripting Hostin kautta tietokoneessa ajettavia skriptejä ja tutkii automaattisesti kaikissa avattavissa nettisivuissa oleva skriptit.

Maksullisessa Professional-versiossa oleva push-ominaisuus ajaa myös koneellesi tuoreimmat päivitykset aina, jos liikkeelle on päässyt jokin erityisen nopeasti leviävä virus. Ilmainen Home-versio hakee päivitykset vain kerran päivässä.

Ohjelmaa säätämään

Asennuksen lopuksi kone pitää käynnistää uudelleen ja sitten alkaa ohjelman säätäminen. Ohjelma hakee nyt internetistä tuoreimmat virustietokannat ja tämä voi kestää modeemiyhteydellä taas pitkähkön tovin.

Itse asennus onnistuu lähinnä ’Seuraava’-painiketta naputtelemalla, kunhan muistat painaa myös ’Hyväksyn’ -nappia tarvittaessa. Asennustyypiksi voi huoleti valita ’Normaalin’.

Avast on itse asiassa ulkoasultaan erittäin siisti ja siinä on toimintoja, joita ei ole kalliissakaan maksullisissa virusohjelmissa.

Avast! osaa käydä päivittämässä virustietokantansa automaattisesti aina heti, kun tietokone avaan ja nettiyhteys on muodostunut. Ohjelma osaa myös varoittaa jo siinä vaiheessa, kun sähköpostiin on vasta tulossa ikävyyksiä.

Avastissa on myös monia verkkosuojausominaisuuksia ja se osaa torjua myös tiedostojenvaihtoon eli P2P-piratismiin liittyviä uhkia.

Rekisteröi ja käytä

Ohjelma haluaa asennuksen päätteeksi käynnistää koneen uudelleen. Käynnistyksen jälkeen ohjelma kysyy halutaanko se rekisteröidä internetissä.

Ilmaisen Home-version ilmainen rekisteröinti on voimassa 12 kuukautta kerrallaan. Yhden 12 kuukauden jakson päätyttyä ohjelman voi taas rekisteröidä ilmaiseksi uudeksi 12 kuukauden jaksoksi. Ilman rekisteröintiä ohjelma toimii vain kaksi kuukautta tutustumis-moodissa.

Jos haluat heti aluksi rekisteröidä ohjelman, varmista että nettiyhteys on avoinna ja paina Tervetuloa -ikkunassa olevaa ’Ohjelman rekisteröintisivusto’ -painiketta.

Päädyt tällöin nettisivulle, jossa sinun pitää ensin antaa sähköpostiosoitteesi, nimesi ja osoitetietosi ja painaa ’I understand that...’ -tekstin vieressä olevaa ruutua. ’Next’-painike vie seuraavalle sivulle, jossa kerrot mistä kuulit ohjelmasta ja viimeisellä vain kerrot ’Register’-napin painalluksella, että haluat todella rekisteröityä.

Nyt pitäisi puolen tunnin sisään tulla alussa antamaasi sähköpostiosoitteeseen viesti, jossa kerrotaan ohjelman avauskoodi.

Avaa ja esittele

Kun käynnistät Avastin ensimmäisen kerran työpöydällä olevasta pikakuvakkeesta, ohjelma kysyy tuota sähköpostissa tullutta avauskoodia. Jos et anna lisenssinumeroa, ohjelma siirtyy esittelymoodiin, jolloin se käytettävissä vain 60 päivän ajan. Avast! on kuitenkin silloin jo käynnistänyt oman taustasuojauksensa ja ryhtyy heti myös seuraamaan sähköpostiin tulevia viestejä.

Ohjelma käy aluksi automaattisesti läpi koneen käynnistystiedostot ja keskusmuistin. Esiin ponnahtaa myös ohjelman toimintoja esittelevä inforuutu. Kun suljet tämän ruudun, pääset tutkimaan ohjelman tyylikästä pääikkunaa, jossa kerrotaan esimerkiksi käytössä olevien virustietokantojen latausajankohta.

luku.4.1_avast.2jpg02
Ohjelmaikkunan vasemmassa laidassa olevalla play-nappia muistuttavalla napilla pääset aloittamaan valitun tiedoston tai kansion virustarkistuksen. Käynnistettävän kohteen valitset oikeassa reunassa olevilla painikkeilla, josta ylin valitsee tarkistuksen kohteeksi kovalevyt, keskimmäinen siirrettävät muistit ja alimmaisessa voit kohteeksi jonkin yksittäisen kansion tai tiedoston.

Play-napin oikealla puolella on salamaa muistuttava painike, jolla käynnistät manuaalisesti virustietokantojen päivityksen. Ohjelman pitäisi kuitenkin päivittyä automaattisesti, joten napille ei ole usein käyttöä. Aivan vasemmassa ylänurkassa on nuoli, josta pääset käsiksi kaikkiin ohjelman asetuksiin.

Vaihtokin onnistuu

Jos koneessani jo on vaikkapa englanninkielinen virusohjelma ja haluat vaihtaa tähän suomenkieliseen vaihtoehtoon, pitää nykyinen virusohjelma poistaa ensin.

Teet sen ’Ohjauspaneelin’ kohdasta ’Lisää/poista sovellus’. Täältä pitäisi löytyä luettelosta kohta, jonka nimi viittaa jollakin tavalla käytössäsi olevan virusohjelman nimeen.

Paina sitten vain ’Lisää tai poista’ -nappia ja ohjelman pitäisi käynnistää poisto-ohjelma, joka vielä voi kysellä erilaisia varmistuksia. Joskus virusohjelma pitää kuitenkin ennen poistoa sammuttaa.

Sammutus onnistuu useimmiten niin, että painat kellon vieressä tehtäväpalkissa olevaa virusohjelman kuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitset valikosta kohdan, jossa esiintyy jokin sanoista ’exit’, ’shutdown’ tai ’terminate’.

Avast osaa kuitenkin elää myös koneessa, jossa on jokin toinen virusohjelma. Se vetäytyy kohteliaasti taka-alalle ja vain ilmoittaa, ettei ohjelman reaaliaikainen taustatarkistus ole käytössä. Näitä prosesseja kun voi yleensä olla vain yksi kerrallaan menossa. Avast voi tällöin olla koneessa varajärjestelmänä, jolla voidaan aika ajoin käydä kone läpi ja suodattaa sähköposteja.

Avast uusiksi

luku.4.1_avast3Jos koneessa jo olevan Avastin rekisteröinti on päässyt vanhenemaan, pääset helposti uusimaan sen. Paina aivan näytön oikeassa alareunassa kellon vieressä olevaa sinistä Avastin A-kirjainta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse valikosta hiiren vasemmalla näppäimellä toiseksi alin kohta eli ’Tietoja ohjelmasta’.

luku.4.1_avast.4Paina täällä ikkunan alaosan ’Rekisteröinti’ -painiketta ja sitten uudessa ’Rekisteröinti’-ikkunassa pientä ’Ohjelman rekisteröinti’ -tekstiä ikkunan puolivälissä. Nyt aukeaa ikkuna, jota alaspäin kelaamalla löydät keltapohjaiset rekisteröintiruudut.

Anna tänne kaksi kertaa eli sähköpostiosoitteesi (’E-mail’), nimesi (’Name’), osoitteesi (’Address’), postinumerosi (’ZIP’), Postinumeroalue (’City/town’), valitse ’Finland’-valinta ’Country’-alasvetovalikosta ja anna puhelinnumerosi (’Phone’). Laita vielä valintamerkki kohtaan, joka alkaa ’I understand that....’, pane valintamerkki kohtaan ’other way’ ja paina lopuksi ’Register’-painiketta.

Pian antamaasi sähköpostiosoitteeseen tulee rekisteröintikoodi, jonka voit antaa ’Rekisteröinti’-ikkunan ’Anna lisenssiavain’-kohtaan, kun aloitat tässä neuvotut aivan ensimmäiset vaiheet uudelleen alusta.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind