4.2 Palomuurit

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Pelkkä virusturva ei enää riitä tekemään tietokoneesta todella turvallista. Internetissä pyörii kaikenlaisia hämäräveikkoja, jotka katsovat että heillä on oikeus tunkeutua toisten tietokoneille ja tehdä siellä mitä heitä huvittaa.

Heillä on käytössään ohjelmia, joilla he voivat nopeasti skannailla suuriakin osoiteavaruuksia etsien avoimia koneita, joita he sitten käyttävät haluamallaan tavalla.

Yksi tällainen tapa on valjastaa pahaa aavistamattomien kansalaisten koneet apuvälineiksi erilaisissa netin muihin koneisiin toteutettavissa hyökkäyksissä. Tunkeutuja voi esimerkiksi asentaa kohdekoneeseen käyttäjälle näkymättömän ohjelman, joka toimii erilaisissa hyökkäyksessä tunkeutujan apuna ja kätkee jälkiä. Hakkerina itseään pitävä häirikkö voi myös lueskella dokumenttejasi, tai tehdä monenlaista kiusaa aivan piruuttaan.

Palomuuri pitää häiriköt poissa

Palomuuri on ainoa tepsivä keino näiden tunkeutujien torjumiseksi. Kaikki eivät silti ole vielä valmiita sijoittamaan rahaa laitepohjaisiin palomuureihin tai kaupallisiin palomuuriohjelmiin, joita on jo markkinoilla vaikka minkälaisia. Onneksi tarjolla tässäkin asiassa on myös ilmaisia vaihtoehtoja.

Palomuuri on ohjelma, joka estää käyttäjän tietämättä liikkuvan liikenteen tietokoneen verkko- tai nettiyhteydessä. Tietokone keskustelee ulkomaailman kanssa virtuaalisten porttien avulla, joita taitaa alla peräti yli 65 000 erilaista. Esimerkiksi sähköpostiohjelma kuuntelee porttia 110 ja www-sivujen liikenne kulkee portissa 80.

Näiden oikeassa käytössä olevien porttien lisäksi koneessa on siis jopa kymmeniä tuhansia mahdollisia portteja, joista hämärämiehet voivat tulla koneellesi. Palomuuriohjelma sulkee nämä portit ja valvoo myös käytössä olevien porttien liikennettä.

Aikaisemmissa Windowseissa ei ollut palomuuria valmiina, mutta Windows XP:n mukana tulee jo valmiina palomuuri. Sen varaan ei kuitenkaan kannata jättäytyä, sillä se estää vain ulkoapäin tulevat asiattomat yhteydet.

luku.4.2.zonealarm
ZoneAlarm auttaa

F-Securen ja Symantecin maksullisissa Internet Security -paketeissa on luonnollisesti palomuurit mukana. Jos sinulla on jokin näistä paketeista, voit lopettaa lukemisen tähän, sillä asiasi ovat kunnossa. Tarvitset kuitenkin vielä erillisen palomuurin, jos sinulla on esimerkiksi pelkkä F-Securen Antivirus tai jokin muu virusohjelma, jossa ei palomuuria ole mukana.

Saat aivan ilmaisen palomuurin, kun menet osoitteeseen www.zonelabs.com ja etsit etusivun alaosasta linkin ’Download free ZoneAlarm and trial Versions’. Nyt avautuvan uuden ikkunan viimeisellä pystyrivillä on ’ZoneAlarm Free Download for non-business users only’, jonka alla voit vielä painaa ’Download’ -painiketta. Nyt paina vielä uudella sivulla ’Download FREE ZoneAlarm’ -linkkiä ja ohjelman lataus omalle koneellesi voi alkaa.

Ohjelman asennus käynnistyy normaalisti ladatun tiedoston kaksoisnapautuksella ja jatkuu ’Next’-painikkeella. Seuraavalla sivulla voit antaa nimesi ja sähköpostiosoitteesi. Jos et halua Zonelabsilta postia, ota ruksi pois sivun alaosassa olevasta kahdesta valintapainikkeesta. Paina sitten ’Next’ , paina uudelle sivulla valintamerkki kohtaan ’I accept the terms...’ ja paina ’Install’ -painiketta.

Nyt asennusohjelma voi jäädä miettimään pitkäksikin aikaa, mutta sitten alkaa tiedostojen purku asennuskansioon, joka sekin voi kestää tovin. Kun se on valmis paina ’Finish’-painiketta, jos et halua vastata ’User survey’-osion uteluihin.

Asennus kysyy seuraavaksi haluatko käynnistää ZoneAlarmin. Vastaa tähän ’Yes’ ja paina seuraavassa valintaikkunassa valintamerkki oikeassa reunassa olevaan ’Select ZoneAlarm’ -kohtaan. Toisena vaihtoehtona on maksullisen Pro-version käyttöönotto. ’Next’-painike vie jälleen eteenpäin ja ’Finish’ päättää tämän vaiheen. Paina vielä uuteen ikkunaan ’Finish’ ja ’Done’, niin ZoneAlarm haluaa käynnistää koneesi uudelleen. Paina ’OK’ ja uudelleenkäynnistys alkaa.

Lupaa antamaan

Heti uudelleenkäynnistyksen jälkeen ruudun oikeaan alakulmaan useimmiten ilmestyy keltapohjainen ’ZoneAlarm Security Alert New Program’ -ikkuna, jonka avulla annetaan koneessa jo oleville ohjelmille lupa mennä internetiin.

Ikkunan yläreunassa kerrotaan minkä niminen ohjelma haluaa käyttää nettiä ja kerrotaan myös tiedostonimi ja mihin internet-osoitteeseen ohjelma haluaa mennä.

Jos koneessa on ollut virustorjunta kunnossa ja vakoojaohjelmatkin perattu pois Spybotilla (www.safer-networking.org/en/download/) ja Spywareblasterilla (www.javacoolsoftware.com/sbdownload.html) voit huoleti vastata kaikkiin kyselyihin ’Allow’ eli salli. ’Deny’ eli kiellä vaihtoehtoa kannattaa käyttää oikeastaan vain jos ohjelman nimi tuntuu todella oudolta ja epäilyttävältä.

Tärkeää on vielä panna valintamerkki kohtaan ’Remember this setting’ eli ’muista tämä asetus’, jolloin palomuuri ei enää koskaan kysy samasta ohjelmasta. Jos painat ’Deny’ eli kielto-nappia, älä kuitenkaan aluksi tee ’Remember...’ -valintaa, sillä silloin voit seuraavalla kerralla vaihtaa vastauksesi myönteiseen, jos koneen joku toiminto lakkaa toimimasta.

Voit joutua alussa vastaamaan melkoiseen liutaan palomuurin kyselyitä, kun kaikki koneen nettiä käyttävät toiminnot käydään läpi. Jos kuitenkin muistat käyttää ’Remember this setting’ -valintaa, loppuvat kyselyt pian. Jatkossa kysymys tulee silloin vain, jos asennat uusia ohjelmia tai päivität niitä. Esimerkiksi virusohjelman päivitys voi aiheuttaa uusia kyselyitä, joihin pitää ehdottomasti vastata aina ’Allow’.

Yhteen sopivat

Jos käytät koneessasi luvussa 4.1 esiteltyä ilmaista Avast!-virustorjuntaa (www.avast.com/eng/avast_4_home.html) tulee seuraavaksi ikkuna, jossa varoitetaan yhteensopimattomasta ohjelmasta. Jos vastaat tähän ikkunaan ’Kyllä’, ei ongelmia pitäisi kuitenkaan tulla, sillä yhteensopimattomat ominaisuudet otetaan silloin pois käytöstä.

Esillä on nyt ohjelman pääikkuna, jossa pitää tehdä vielä yksi säätö, jotta rauha pysyisi maassa. Paina ikkunan vasemmassa reunassa olevaa ’Alerts & Logs’ -tekstiä ja mene nyt aukeavassa ikkunassa kohtaan ’Alert events shown’ ja pane valintamerkki kohtaan ’Off’ ja sulje pääikkuna. Tällöin ohjelma ei piinaa sinua jatkuvilla ilmoituksilla tietouhista, joista pääosa on pelkkää netin taustakohinaa.

Jatkossa ZoneAlarm tuo kellon viereen työkalupalkkiin keltaisen ZA-logon, joka muuttuu palkistoksi aina kun nettiliikennettä havaitaan. Aina muutaman kuukauden välein ohjelma saattaa kysyä halutaanko se päivittää. Maailma ei kaadu, vaikka päivityksiä ei tehtäisi, sillä palomuuri ei tarvitse päivityksiä ollenkaan samalla tavalla kuin virusohjelma.

Zone Alarm on hyvin luotettava ja oikuttelematta toimiva ohjelmaksi. Sen lisäksi, että Zone Alarm estää ulkopuolelta tulevat yhteydenotot, se kysyy aina myös käyttäjän lupaa, kun jokin koneessasi jo oleva ohjelma hakee yhteyttä internetiin nettiyhteyden ollessa auki. Näin voit seurata mitä koneessasi jo olevat ohjelmat tekevät ja kuinka paljon ne pitävät yhteyttä kotiinsa.

Paljon melua tyhjästä

Ainoa kiusallinen piirre Zone Alarmissa on on sen pitämä melu itsestään. Jos asetuksia ei ole säädetty oikein, Zone Alarm pomppaa koko ajan kertomaan, että jokin tai joku yrittää ottaa yhteyttä koneeseesi. Useimmiten on kuitenkin kyse normaalista internetin 'taustasäteilystä' eli tahattomista yhteydenotoista.

Tämän pompahtelun saat kuitenkin käännettyä pois päältä ohjelman asetuksista ja sen jälkeen Zone Alarm hoitaa tehtävänsä huomaamattoman tehokkaasti.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind