4.3 Nettiuhat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Internetissä samoava satunnainen matkailija tuntee nykyisin itsensä yhä turvattomammaksi. Selaimista löytyy uusia turvallisuusaukkoja lähes viikottain ja hakkerit keksivät koko ajan uusia keinoja päästä käsiksi toisten ihmisten tietokoneisiin ja tietoihin.

Myös koko ajan päällä olevat ADSL-yhteydet ja kaapelimodeemit  lisäävät riskiä. Niiden ansiosta hakkereille jää aikaa temmeltää kaikessa rauhassa toisten koneissa häirikön mentäviä aukkoja etsimässä.

Uudet kiinteät yhteydet tarjoavat myös entistä useammin kiinteän IP-numeron eli yhteys internetiin otetaan aina samasta Internet-osoitteesta. Vanhoissa modeemiyhteyksissähän Internet-palveluntarjoaja antoi jokaisella yhteydenottokerralla uuden IP-numeron eli osoite oli erilainen jokaisella yhteydenottokerralla.

Pysyvän IP-numeron käyttö taas osaltaan helpottaa hakkerin tehtävää, kun kohdetta ei enää tarvitse etsiskellä. Dynaamisesti vaihtuva osoitekaan ei tosin ole enää mikään lopullinen turva, sillä nykyiset hakkerisoftat etsivät porttiskannereilla myös aivan sattumanvaraisesti ilman turvaa olevia tietokoneita.

Kuka tahansa voi olla hakkeri

Hakkeria leikkivät nuoret ovat saaneet käyttöönsä yksinkertaisia ohjelmia, joiden avulla lähes kuka tahansa 14-kesäinen räkänokka voi skannata kenen tahansa tietokoneen Internetin suuntaan avoinna olevia portteja.

Onneksi hätä ei ole aivan tämän näköinen ja ainakin kaikkien amatöörihakkereiden asiattomat koneeseen pyrkimiset on helppo estää kun asiaan vähän panostaa. Yksityishenkilöiden palomuurit ovat eräs voimakkaimmin kasvava ohjelmistoteollisuuden haara ja kaupallisia ohjelmistoratkaisuja on tarjolla jo ainakin puolen tusinaa erilaista. Onneksi palomuureihin on olemassa myös luvussa 4. 2 esiteltyjä maksuttomia vaihtoehtoja.

Turvallisuutta lisää myös se tapa, jolla nettiä käytetään. Pysymällä vain yleisesti tunnetuilla ja hyväksytyillä sivustoilla et joudu koskaan niille sivustoille, jotka lataavat huomaamattasi selaimeesi kovalevysi tyhjentävän ActiveX -komponentin.

Eksoottisempia aiheita tutkiessaan toimittaja joutuu kuitenkin väistämättä menemään myös internetin heikommin valaistuille hämärille sivupoluille, joille uskaltautuva joutuu pitämään itse huolen omasta turvallisuudestaan.

Zone Alarmilla ilmaista turvaa

Tällöin apuun astuvat ohjelmistotuotteet. Ensin hyvät uutiset: turvallisuuttaan voi lisätä merkittävästi myös aivan ilmaisilla tuotteilla. Edellisessä luvussa tarkemmin esitelty Zone Alarm -niminen hyväksi havaittu henkilökohtainen palomuuri on edelleen yksityiskäyttäjille ilmaisjakelussa valmistajan kotisivuilta osoitteesta www.zonelabs.com.

Maksullista turvaa Symanteciltä

luku.4.3_nisJos et luota ilmaistuotteisiin, on kaupallisiakin tuotteita tarjolla monenlaisia. Esimerkiksi vanha ja tunnettu ohjelmistotalo Symantec tarjoaa Norton Internet Security -ohjelmistoa, jossa on mukana myös virusohjelmisto ja haittaohjelmien torjunta yhdessä ja samassa paketissa.

Tämän ohjelman käyttöönottokin sujuu helposti, jos vain muistaa lukea ajatuksella kaikki viestit ja kysymykset, jotka ohjelma asennusvaiheessa esittää. Velho-pohjainen apuri opastaa käyttäjän ohjelman valikoihin ja vaihtoehtoihin.

NIS sulkee koneessa nettiin päin avoinna olevat portit ja antaa vain käyttäjän hyväksymän liikenteen kulkea sisään tai ulos. Se tunnistaa myös oitis kaikki yleisimmät troijalaiset ja madot ja estää niiden toiminnan.

Ohjelman mukana tuleva LiveUpdate -ohjelma hakee heti asennuksen yhteydessä päivän päällä olevat päivitystiedot sekä NIS:een että Antivirukseen ja LiveUpdatea voi käyttää myöhemminkin ohjelman vaivattomaan päivittämiseen.

Ohjelmaa voi käyttää myös apuna netin rasitteena olevien mainosbannereiden riipimiseen pois nettiliikennettä rasittamasta. Ohjelman antaman turvallisuustason voi säätää juuri mieleisekseen yksinkertaisella liukusäätimellä.

Virusohjelma mukana

Ohjelman mukana oleva Norton Antivirus tutkii niin haluttaessa myös sähköpostin ja sen mukana tulevat liitteet aina postin tullessa. Lisäbonuksena ohjelmaa voi käyttää myös arveluttavan sisällön pitämiseen pois perheen pienimpien silmistä. Salasanoin turvatun asetuksin voidaan vaikkapa seksiin ja rasismiin liittyviä sivustoja rajata pääsemättömiin.

Portit kiinni

Edellä mainitut palomuuriohjelmat sulkevata koneessa avoinna olevat portit niin, että hyökkääjät eivät voi niitä käyttää. Nämä portit taas ovat virtuaalisia väyliä, joita erilaiset tietoliikenteessä käytettävät protokollat voivat käyttää häiritsemättä toisiaan.

Määriteltyjä portteja on satoja, mutta käytännössä vain pientä joukkoa niistä tarvitaan päivittäisessä surffaamisessa. Käyttämättömät portit odottavat kuitenkin koko ajan mahdollisia yhteydenottoja, jos niitä ei erikseen suljeta.

Palomuurit antavat tällaisen sulkemiskäskyn ja estävät ulkopuolista pääsemästä koneeseen näiden porttien kautta. Nämä palomuuriohjelmat toimivat myös toiseen suuntaan eli ne estävät omasta koneesta ulkomaailmaan suuntautuvan asiattoman liikenteen.

Tämäkin on aivan tärkeä ominaisuus, sillä se estää koneeseen jo mahdollisesti pesiytyneiden troijalaisten yhteydenotot isäntäänsä. Tämä antaa myös mahdollisuuden valvoa myös niitä temppuja, joita jotkin nykyiset mainosrahoitteiset ohjelmat tekevät.

Lupia jaellaan

Ulospäin suuntautuvan liikenteen valvonta tosin teettää koneen omistajalla hieman ylimääräistä vaivaa, sillä kaikille internetiin yhteyttä ottaville ohjelmille on annettava erikseen lupa se tehdä. Tämä lupa täytyy kuitenkin antaa vain kerran, sillä kummassakin ohjelmassa voi ohjelmille antaa myös pysyvän luvan internet-yhteyksien ottamiseen.

Avointen porttien sulkeminen ei kuitenkaan riitä, vaan todellinen turva saavutetaan vasta kun myös sähköposti on turvattua ja virussuojaus on kunnossa.

Sähköpostissa riittää pitkälle kun ei koskaan avaa ainuttakaan millään tavalla epäilyttävää viestiä. Vaikka viesti tulisi kuinka tutulta ihmiseltä tahansa on se syytä aina hävittää, jos sen aihekentässä on vierasta kieltä tai viestin aihe jotenkin muutoin kummallinen.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind