4.5 Piratismi

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokone tarjoaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet kopioimiseen. Kaikki bittimuodossa esitetty voidaan kopioida loputtomasti uudelleen niin, ettei sen sisältö muutu tai kärsi tästä kopioimisesta lainkaan.

Kasettimankalle radioista biisejä äänittänyt tai kaverin levyltä nauhalle siirtänyt 70-luvun teini joutui vielä kärsimään selvästi kaveriaan heikommasta äänenlaadusta, mutta nyt piraattikopiot ovat aivan yhtä hyviä kuin alkuperäinen.

Tietokoneen tarjoama helppo kopioinnin mahdollisuus onkin jo luonut uuden kulttuurin, jossa mikään biteissä mitattavissa oleva tavara ei enää saa maksaa mitään. Kaupassa myytävät cd:t ovat käytännössä enää vain master-aihioita, joista hittilevy monistetaan hetkessä koko kaveripiirin iloksi, jos ylipäätään kukaan koko kaveriporukasta enää vaivautuu koko levyä edes hankkimaan, kun levyn sisällön voi yhtä hyvin käydä hakemassa mp3-muodossa netistä.

On jo nuoria, joilla todella ostettua ja maksettua musiikkia ei ole käytännössä lainkaan. Samalla tavalla kaikki tietokoneohjelmat hankitaan netistä epämääräisistä uutisryhmistä, joista tuhansien markkojen ohjelmat avaavia rekisteriavaimia saa yhtä helposti kuin apteekista aspiriinia.
 

Varkaiden kulttuuri

Nuorten mielestä tällainen toiminta on aivan luonnollista ja normaalia, vaikka heille ei välttämättä tulisi mieleen mennä kaupasta varastamaan suosikkilevyään. On syntynyt uusi digitaalinen kulttuuri, jossa kaiken tietokoneessa toimivan pitää olla ilmaista ja samalla on syntynyt harhakäsitys, että bittien varastaminen on aivan eri asia kuin konkreettisen tavaran ryövääminen.

Nuorten mielestä asiassa ei ole edes mitään paheksuttavaa. 'Kaikkihan niin tekee ja sitäpaitsi isot levyfirmat vaan rikastuis mun rahoillani' on nuorten mielestä aivan pätevä peruste heidän suosikkiartistiensa työn varastamiselle. Tietokoneella kopioimisen helppous peittää alleen homman moraalisen puolen.

Polttavalla cd-rom asemalla suosikkipelit kopioidaan hetkessä koko suvun ja kaveriporukan iloksi. Salapoltto ei ole vain nuorten harrastus, vaan sitä tekevät myös yhtä hyvin aikuiset 'kun lasten pelit ovat niin tolkuttoman kalliita'.

Kun varkauden tekee oman tietokoneensa äärellä, se tuntuu ihan mitättömältä asialta, kun kiinnijäämisriskiä ei käytännössä ole. Itse asiassa omaan käyttöönsä ohjelmia polttaneita ei Suomessa ole vielä ilmeisesti tuomittukaan koskaan, sillä vasta kopioitujen ohjelmien myyminen on pannut lain rattaat pyörimään. Minkälaisen aikuisen mallin kopioiva aikuinen sitten lapsilleen antaa, onkin sitten vallan toinen juttu...

Työpaikoillakin merirosvoja

Piraattiohjelmien käytöllä ei ole ohjelmistotaloille suurtakaan merkitystä, jos kalliin ohjelmapaketin piraattiversion koneelleen asentava on tavallinen matti meikäläinen, joka lähinnä uteliaisuuksissaan haluaa katsoa mitä tämä tunnettu ohjelma oikein tekee. Aivan toinen juttu on sitten tilanne, jossa ammattikäyttäjien käytössä olevat työkalut ovat peräisin Mustamäen torilta tai internetin hämäristä onkaloista.

Aivan hyvämaineisissa ja tunnetuissa yrityksissä kuitenkin käytetään lisenssittömiä ohjelmia sen enempää asiaa ajattelematta, vaikka samat yritykset eivät koskaan missään olosuhteissa ostaisi tuntemattoman myyjän kadunkulmassa kaupittelemaa hitsauslaitetta tai räikkää.

Tässä on tietysti usein kyse siitäkin, että yrittäjät eivät vieläkään aina ole täysin ällänpäällä tietotekniikasta. Tietotekniikasta edes jotain tietävä työntekijä pystyy pienyrityksessä usein viemään asioita haluamaansa suuntaan.

Tällä työntekijällä ei kuitenkaan välttämättä ole mitään käsitystä niistä seuraamuksista, joita laittomien ohjelmakopioiden käyttämisestä on ja laittomien ohjelmien käyttö voi olla yrityksessä laajaakin.

Asioita tuntematon yrittäjä voi olla iloisesti yllättynyt, kun tietotekniikkakulut jäävät odotettua pienemmiksi, eikä oudon ja vaikean tuntuista asiaa tule sen paremmin selvitettyä.

Edessä oleva BSA:n tarkastajien yllätyskäynti voi sitten ollakin todella kova isku, sillä laittomien ohjelmakopioiden käytöstä peritään sitten jälkikäteen aivan tuntuva korvaus.

Monen tasoista rehellisyyttä

Uein yrityksissä on kuitenkin pääosa lisensseistä kunnossa eli keskeiset työkalut kuten CAD-ohjelmat hankitaan aivan rehellisesti. Sitten kuitenkin käytössä koneisiin pesiytyy kaikenlaisia apu- ja lisäohjelmia, joissa lisenssiasiat ovat jääneet hoitamatta, kun summat ovat niin pieniä ja rekisteröinnistä olisi niin monenlaista vaivaakin.

Laiskuutta lisää se, että kiinnijäämisen riski tuntuu useimmiten aivan olemattomalta. Ohjelmien tekijät ovat usein kaukana jenkeissä ja kotimaisen valvontajärjestelmän eli BSA:n ilmiantajiin perustuvaa toimintaa ei edes tunneta.

Laiton tilanne syntyy niin kotona kuin yrityksissäkin helposti, kun ohjelma asennetaan sen enempää asiaa pohtimatta samalta asennuslevyltä useampaan koneeseen kuin lisenssejä on ostettu. Tämä ei tunnu ollenkaan niin suurelta rikokselta, vaikka rikoksesta saatu hyöty on aivan samanlainen kuin jos käytössä olisi piraattikopio.

Lisenssit vaihtelevat

Yrityksissä käytetään myös yleisesti ohjelmia, joiden lisenssiehtojen mukaan ohjelmat ovat ilmaisia vain kotikäyttäjille ja yrityskäytössä pitäisikin lisenssi lunastaa. Ohjelma ei voi kuitenkaan tietää onko se kotikäyttäjän vai yrityksen koneessa ja lisenssit jäävät yrityksissäkin usein hankkimatta. Kyse saattaa kuitenkin olla vain muutamista kympeistä ja väärinkäytetty ilmaisohjelma voi olla aivan tärkeä yrityksen jossakin osatoiminnassa.

Yrityskäytössä kuitenkin ainoa oikea linja on, ettei minkäänlaista varastettua tavaraa käytetä missään olosuhteissa, oli tämä tavara sitten bitteinä tai kiloina mitattavaa. Yrityksen maineelle koituvat kolhut laittomien ohjelmien käytöstä kiinni jäädessä ovat usein vielä todella tuntuva lisärangaistus raskaiden taloudellisten korvausten lisäksi.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind