4.7 Sähköturva

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Yllättävät ukkosmyrskyt rikkovat yhä vuosittain monien toimittajienkin tietokoneiden virtalähteitä. Ukkonen onkin nykyisin heti hakkereiden jälkeen tietokoneen käyttäjän pahin painajainen, sillä salama rikkoo herkän modeemin todella helposti.

Pahimmassa tapauksessa virtapiikki jatkaa matkaansa vielä emolevyllekin ja rikkoo senkin. Onpa myös muistipiirejä ja prosessoreita hajonnut, mutta kovalevy onneksi yleensä sentään säästyy.

Useimmiten virtapiikki kuitenkin onneksi tulee puhelinverkosta ja vauriot jäävät modeemin tai ADSL-päätteen hajoamiseen.

Vakuutus korvaa

Periaatteessa kotivakuutus kattaa salaman tietokoneelle aiheuttamat vahingot. Todellisuudessa modeemit ovat kuitenkin nykyisin niin halpoja, että kotivakuutuksen omavastuuosuus tulee useimmiten vastaan, jos salama ei ole rikkonut mitään muuta arvokasta.

Ukkosvahinkojen torjuntaan on olemassa monenlaisia mekaanisia ratkaisuja, joiden hinnat vaihtelevat ilmaisesta suorastaan naurettavan kalliisiin. Ilmainen ja todella suositeltava ratkaisu on se, että nykäistään kaikki tietokoneen johdot irti seinästä aina, kun on pienintäkin ukkosen tuntua ilmassa tai lähdetään kotoa pitemmäksi aikaa.

Koneen virtajohtoja irrotellessa saattaa helposti unohtua itse asiassa tärkein eli adsl-modeemin johto. Sekä tavallisen modeemin että laajakaistan käyttäjän kannattaa aina etäisenkin jyrähdyksen kuuluessa kiireesti riipiä puhelinjohto irti seinästä, sillä modeemi on itse konettakin herkempi verkon virtapiikeille.

Ainakin haja-asutusalueella voisi mennä ukkoskaudella jopa niin pitkälle, että panee tietokoneen virtajohdot kiinni vain silloin kun tietokonetta todella käytetään. Kaikeksi onneksi näitä varotoimia tarvitaan vain muutaman viikon aikana vuodessa.

Ylijännitteeltä suojaan

luku.4.7_surgeHintaluokaltaan seuraava ratkaisu ovat pistokkeeseen asennettavat ylijännitesuojat- Esimerkiksi APC Basic Surge Protection vakuuttaa suojaavansa tietokoneen myös salaman aiheuttamilta virtapiikeiltä, eikä maksa kuin reilut 20 euroa. Ne toimivat samalla jopa kuuden töpselipaikan jatkojohtoina ja lupaavat turvaa jopa 15 000 voltin ylijännitteeltä. 

Tällainen laite pitäisi aina olla tietokoneen ja sähköverkon välissä. Tietokone on selvästi muita kodinkoneita herkempi laite. Se tienaa nopeasti hintansa takaisin, sillä pelkkä jännitteen vaihtelun rikkoman tietokoneen virtalähteen vaihto maksaa herkästi satasen verran.

Tosin omistaja ei välttämättä koskaan saa tietää olisiko ongelmia tullut. Ylivirtasuoja tekee työnsä itsestään melua pitämättä ja vain todella kova ylijännite jättää siihen jälkensä.

APC:n tuotesarjaan kuuluu myös ylijännitesuojia paikallisverkkoa varten. Ongelmana näissä laitteissa on vain usein se, että ne ovat kertakäyttöisiä eli kunnon tällin jälkeen laite on vaihdettava uuteen.

UPS:lla suojaan

luku.4.7_upsSeuraava suojaustaso ovat oikeat UPS-laitteet. Halvimmat UPS-laitteet maksavat jo alle sata euroa, mutta kalleimmat laitteet maksavat yli yli 3000 yleiseurooppalaista. Halvimmatkin satasen APC:n UPS-laitteet lupaavat suojaa myös ukkoselta, mutta voikin olla että 50 euron modeemin sijaan hajoaakin 100 euron UPS-laite..

Ainakin haja-asutusalueella asuvan kannattaa tosissaan miettiä edullisen UPS-laitteen hankkimista, sillä laite antaa salamoiden lisäksi turvaa varsinkin maaseudulla asuvia tietokoneenkäyttäjiä vaivaavilta pieniltä, mutta niin kiusallisilta katkoksilta, jotka niin helposti hävittävät monen tunnin työn tulokset.

APC:n lisäksi myös ainakin Powerware valmistaa edullisia koti-UPS-laitteita, joita on halvimmillaan myyty nettikaupoissa hieman päälle 70 eurolla.

Yritystason UPS-laitteiden hinnat alkavatkin sitten parista tuhannesta eurosta. Ainakin APC muuten lupaa korvata tietokoneelle tulleet ukkosvauriot, jos heidän UPS-laitteensa ei ole pelastanut UPS:lla suojattua tietokonetta vauriolta.

Jos tietokoneella ei tehdä usein tehdä sellaista työtä, jonka keskeytyminen voisi todella harmittaa, riittää sähköongelmilta suojautumiseen kuitenkin usein pelkkä edullinen ylivirtasuoja.

Turvaa alasajoon

‘Pienimmät ja halvimmat upsit tarjoavat lähinnä vain mahdollisuuden työn hallittuun tallentamiseen sähkökatkoksen tullessa ja niiden tarjoama käyntiaika voi olla vain 2 - 3 minuuttia. Tämäkin mahdollisuus on kuitenkin kullanarvoinen, kun vaikkapa juhlapuheen tekstiä on hiottu sähkökatkon tullessa jo tunnin erran ja tallennus on unohtunut.

Halvimpienkin laitteiden mukana tulee yleensä ohjelma, joka auttaa hoitamaan tietokoneen alasajon sähkökatkostilanteessa hallitusti niin, ettei mitään arvokasta mene hukkaan.

Kaikkein halvimmatkin upsit auttavat myös virran vaihteluiden hallinnassa.

Rahalla saa

Jos et halua vain pelastaa avoinna olevia asiakirjoja virtakatkosten tullessa, vaan haluat myös jatkaa työntekoa tietokoneella virtakatkoksesta huolimatta, tarvitset jo järeämpiä ratkaisuja.

Silloin puhutaan jo aivan toisenlaisista rahoita, sillä esimerkiksi Powerwaren 35 minuutin työskentelyn salliva malli maksaa verkkokaupassa naftit 850 euroa ja 8 minuutin mallikin yli 500 euroa.

Laitteen kilomäärä kertoo melko suoraan UPS-laitteen teholuokan, sillä paino kertyy lähes yksinomaan akuista. Mitä enemmän akkuja on, sitä pitempi käyntiaika on mahdollista tarjota ja sitä kalliimpi on laite.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind