4.8 Siivous

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Eräs tietokoneen käytön ikuisuusongelmista on, että vähänkin pitempään palvelleeseen Windows-tietokoneeseen kertyy ennen pitkää kaikenlaista ylimääräistä sälää. Tämä tauhka täyttää kovalevyä ja saattaa jopa haitata koneen toimintaa.

Kaikki nämä ylimääräiset tiedostot voi kyllä käydä käsin siivoamassa, mutta aivan yksinkertaista se ei aina ole.

Esimerkiksi Windows-kansiossa oleva Temp-alikansio sisältää aina ainoastaan ohjelmien toimintansa aikana luomia tilapäisiä tiedostoja, joita ei enää tarvita kun ohjelma on tehtävänsä tehnyt ja ne voi hyvin poistaa.

Jo Windows-kansion avaaminen Resurssienhallinnan tai Oma tietokoneen kautta tuottaa kuitenkin useimmissa Windows-versioissa varoituksen, jossa suurinpiirtein kehotetaan menemään heti pois. Windows-kansion sisällönkin saa tällöin näkyviin vain ikkunan vasemmassa reunassa olevaa ’Näytä kansion sisältö’ –painikkeen painalluksella.

Toisaalta Temp-kansion sisällön poistaminen käsin pysähtyy usein siihen, että siellä onkin jokin tiedosto, joka ei suostu suosiolla poistumaan.

Esimerkiksi ZoneAlarm –palomuuri tai HP:n tulostimet sijoittavat mielellään Windowsin Temp –kansioon omia käytön aikaisia väliaikaistiedostojaan, joita ei voi poistaa, kun ne ovat parasta aikaa käytössä.

Apua löytyy netistä

Onneksi maailmanlaajuisessa Windows-yhteisössä on aina ohjelmointitaitoisia ihmisiä, jotka ovat painineet samojen ongelmien kanssa, eivätkä he aina ole liikkeellä pelkästään dollarinkuvat silmissä.

Niinpä Windowsin ylimääräisten tiedostojen siivoamiseenkin on olemassa ilmaisia työkaluja, kuten CCleaner –niminen ohjelma. Hienointa ohjelmassa on, että se osaa asentua automaattisesti suomenkieliseksi, kun se huomaa olevansa suomenkielisessä tietokoneessa.

Sen saat niinkin yksinkertaisesta osoitteesta kun www.ccleaner.com . Paina avausikkunan vasemmassa alareunassa näkyvää ’Download CCleaner’ –painiketta ja pääset lataussivulle.

Kun täällä painat ’Download from FileHippo’ –linkkiä, joudut vielä uudelle sivulle, jossa painat vielä aivan oikeasta reunasta ’Download latest version’ –painiketta ja lataus alkaa.

Sitten vain valitset levylle tallentamisen ja ’ccsetup118.exe’ –niminen tiedosto lähtee tietokoneellesi.

Latauksen valmistuttua käynnistä asennus tuplaklikkaamalla ladatun tiedoston kuvaketta. ’Ok’, ’Next’, ’I agree’, ’Next, ’Install’ ja ’Finish’ –painikkeiden painaminen asentaa ohjelman koneellesi.

Hienointa on, että CCleaner osaa nykyisin valita kielensä asennuskoneen kielen mukaan, joten suomenkielisessä koneessa jo asennusohjelman kysymyksetkin ovat suomeksi.

Siivoamaan, siivoamaan

luku.4.8_ccleaner
Tietokoneesi kevätsiivoukseen pääset käsiksi, kun etsit työpöydältä ohjelman itse huomaavaisesti sinne sijoittaman ’Ccleaner’ –pikakuvakkeen tai painat hiiren oikeaa näppäintä roskakorin kuvakkeen päällä ja valitse CCleanerin tästä valikosta.

Yksinkertaisimmillaan selviät ohjelman käytöstä, kun vain painat ’Aja CCleaner’ –painiketta avatun ohjelmaikkunan oikeassa alanurkassa. Ohjelma tekee silloin oletusasetuksillaan täydellisen siivouksen ja poistaa kaiken ylimääräisen tauhkan koneestasi.

Pitkien ja laajojen kokemusten mukaan Ccleaner ei koskaan vie perusasetuksillaan mennessään mitään korvaamatonta.

Jos kuitenkin haluat ensin tietää mitä ohjelma aikoo tehdä, paina ohjelmaikkunan alareunassa sijaitsevaa ’Tutki’ –painiketta, jolloin ohjelma luo ’Edistyminen’-ikkunaan luettelon niistä tiedostoista, jotka se aikoo poistaa.

Hienosäätö onnistuu

Jos ohjelman oletusasetukset eivät sinua syystä tai toisesta miellytä, voit helposti säätää mitä CCleaner koneessasi tekee.

CCleanerin ohjelmaikkunan vasemmassa reunassa olevassa ikkunassa on suuri joukko pikkuisia ruutuja, joissa suurimmassa osassa on valmiina valintamerkki. Kun otat pois valintamerkin, ei tuota asiaa käydä läpi, kun seuraavan kerran painat ’Aja Cleaner’ –nappulaa.

Ensimmäisenä ryhmänä tässä ikkunassa ovat automaattisesti näkyvissä Windowsiin itseensä liittyvät asiat. Ikkunan yläreunassa on myös kaksi muuta välilehteä eli ’Applications’ ja ’Issues’, mutta ne voit suosiolla unohtaa. Varsinkin ’Issues’-osiossa mennään jo asioihin, joissa ohjelman käyttäjällä on hyvä olla oma näkemys siitä mitä kukin kohta todellisuudessa tarkoittaa ja tekee.

Tärkeimmässä Windows-osiossa voit määrätä poistettavaksi esimerkiksi kaikki internet-selaimen väliaikaistiedostot eli ’Temporary Internet Files’. Tiedostojen lisäksi ohjelma tyhjentää myös monia koneen ylläpitämiä listoja eli esimerkiksi selaimen historia–kansion, jossa on tieto niistä nettisivuista, joilla olet käynyt.

Jälkien siivousta

Ccleaneria voikin hyvin käyttää myös apuvälineenä jälkien siivouksessa. Ominaisuus on erityisen kätevä tilanteessa, jossa konettasi käyttää useampi käyttäjä, etkä halua muiden koneen käyttäjien tarkalleen tietävän mitä kaikkea olet koneellasi tehnyt.

Ohjelma tyhjentää myös sellaiset paikat kuin viimeksi avattujen tiedostojen luettelon Käynnistä-valikon ’Tiedostot’-kohdasta, nettiselaimeen käsin kirjoitetut internet-osoitteet ja siivoaa myös roskakorin ja leikepöydän.

Sinänsä hyvin yksinkertaisen näköinen ohjelma sisältää myös hyvin edistyneitä toimintoja. Ylärivin ’Tools-painike esimerkiksi avaa ikkunan, jonka kautta pääsee suoraan poistamaan koneessa olevia ohjelmia ’Uninstall Programs’-kohdan kautta ja ’Startup Programs’-kohdassa voit valita ne ohjelmat, jotka käynnistyvät automaattisesti aina koneen käynnistyessä. Näihin kohtiin ei kuitenkaan kannata lähteä koskemaan, jos ei todellakin tiedä mitä on tekemässä.

Aivan pelkästä sydämen hyvyydestä eivät Ccleanerin tekijät kuitenkaan ole liikkeellä, vaan ajatuksena on, että tyytyväiset ohjelman käyttäjät palkitsisivat ohjelmaa kokeiltuaan myös sen koodaajia. Ohjelman kotisivulla on ’PayPal Donate’-painike, jonka avulla tuohon PayPal-maksujärjestelmään kuuluvat voivat helposti palkita hyvän työn muutamalla eurolla.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind