4.9. Automatisointi

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Luvussa 3.21. kerrottiin miten omien tiedostojen ja kuvien varmuuskopiointi onnistuu nykyisin helposti ulkoisille usb-muistitikuille ja usb-kovalevyille.

Käytännön elämä kuitenkin on osoittanut, että itse varmuuskopiointi jää kuitenkin helposti tekemättä, vaikka tarvittavat välineet olisivatkin aivan käden ulottuvilla.

Kun ajatukset ovat kokonaan kiinni jossakin työssä, tuntuu tiedostojen varmuuskopiointi helposti kovin kaukaiselta asialta ja se voi aina jäädä huomiseen, jota ei sitten koskaan tule.

Onneksi varmuuskopiointi on helppo sopivien ohjelmien avulla automatisoida niin, että se tehdään esimerkiksi aina silloin kun tiedostoja muutetaan, kone avataan, tai ulkoinen tallennusväline liitetään tietokoneeseen.

luku.4.9.allway_sync_logo

Allway Sync Pro auttaa

Erinomainen työkalu varmuuskopionnin automatisoinnissa on Allway Sync Pro -nimienn ohjelmaa, jonka saat kokeiltavaksesi osoitteesta http://allwaysync.com/

Saat ohjelman uusimman 6.0.4 -version hyvin yksinkertaisesti, kun vain menet edellä mainittuun osoitteeseen ja painat etusivun ’Download’ -painiketta. Nyt ei kannata hätääntyä englanninkielisistä sivuista, sillä ohjelma saadaan pian puhumaan lähes silkkaa suomea.

Tallenna ohjelma kovalevylle normaaliin tapaan ’Tallenna’ -painikkeilla ja ’allwaysync-6-0-4.exe’-niminen vain 3,44 megatavun suuruinen tiedosto hujahtaa laajakaistan yli hetkessä koneellesi.

Paina sitten latausikkunan’Suorita’-painiketta ja tai tuplaklikkaa tallennetun asennustiedoston kuvaketta siinä kansiossa, johon sen latasit.

Asennus sujuu ’Seuraava’ ja ’Hyväksyn sopimuksen’ -painikkeita painelemalla, kunnes pääset viimeiseen ruutuun, jossa ’Lopeta’ -painikkeen jälkeen itse ohjelma käynnistyy, jos säilytät valmiin ruksin kohdassa ’Start Allway Sync now’.

Suomea puhutaan

luku.4.9_lanquageEnsimmäinen tehtävä on kääntää ohjelma suomenkieliseksi. Mene ’Language’-ylävalikkoon ja valitse sieltä kohta ’Finnish’ ja ohjelma muuttuu saman tien pääosin suomenkieliseksi. Joitakin kohtia on tosin jäänyt kääntäjältä huomaamatta ja englantiakin siis on ikävä kyllä hieman siellä seassa.

Seuraava tehtävä on luoda ensimmäinen varmuuskopiointitehtävä. Ikkunassa lukee nyt ylimpänä ’New job’ eli uusi tehtävä. Paina ensin heti sen alla olevaa ’Selaa’ painiketta etsiäksesi sen kansion, jonka haluat varmuuskopioitavaksi. Se voi esimerkiksi olla koko ’Omat tiedostot’ tai ’Omat kuvatiedostot’-kansio, jos sen koko vain on pysynyt järjellisissä rajoissa.

Seuraavaksi pitää valita kansio, johon varmuuskopio tehdään. Tässä vaiheessa pitäisi usb-muistitikun tai usb-kovalevyn olla koneessa kiinni, sillä sellaiseen varmuuskopio on aina helpoin ja turvallisin tehdä.

Kätevintä on luoda kohdelaitteeseen valmiiksi uusi kansio, joka voisi olla vaikkapa nimeltään ’Varmuuskopio omista tiedostoista’.
Paina nyt Allway Syncin yläosan ’Muuta’-sanan ympärillä olevan kaksisuuntaisen nuolen toisessa päässä olevaa seuraavaa ’Selaa’-painiketta ja etsi avautuvasta tiedostohallinnan ikkunasta tallentava usb-välineesi.

Se löytyy kun painat ’Oma tietokone’-sanan vieressä olevaa +-painiketta ja etsit tiedostopuusta oikean laitteen ja sieltä luomasi kansion. ’OK’-painike sitten varmistaa valinnan.

Jatkossa on tarkoituksena, että näiden kahden kansion sisältö pysyisi aina synkronoituna. Voit ensin tarkistaa mitä olet varmuuskopioimassa, kun painat ’Analysoi’ -painiketta alempana ohjelmaikkunassa. Paina sitten ’Sunkronoi’-painiketta, niin valitsemasi kansion sisältö kopioidaan valitsemaasi kohdekansioon. Ikkunan alaosassa kerrotaan kuinka työ etenee.

luku.4.9_nimea_uudellaanVastaavia synkronointipareja voi olla lukuisia. Siksi jokainen työ kannattaa nimetä. Paina nyt ikkunan yläosan ’New job’- tai ‘Uusi työ’- sanaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse valikosta ’Nimeä työ uudelleen’. Voit nyt antaa varmuuskopiointityölle sitä kuvaavan nimen.

Töitä riittää

Uusia töitä voit luoda kun menet ’Työ’-ylävalikkoon ja valitset ’Lisää uusi’-vaihtoehdon. Nyt syntyy ’Uusi työ1’-niminen varmuuskopiotyö, jonka voit nimetä äsken kerrotulla tavalla uudelleen.

Seuraavaksi säädämme varmuuskopioinnin automaattisesti tapahtuvaksi. Mene ohjelman ylävalikkoon ja valitse kohdasta ’Näytä’ alakohta ’Asetukset’. Aivan alimpana pitäisi näkyä sen varmuuskopiointityön nimi, jonka juuri nimesit uudelleen tai siellä näkyy ’New job1’. Paina nimen vieressä olevaa pientä plusmerkkiä ja esiin tulee kohta ’Automaattinen synkronointi’. Paina se aktiiviseksi hiirellä.

Esiin tulee valikko, jossa voit melkoisen rajattomasti säätää varmuuskopioinnin toiminnan automaatioastetta. Jos panet ruksin kohtaan ’Kun siirrettä varmuusväline on liitetty’, suoritetaan varmuuskopiointi aina, kun kytket muistitikun tai usb-levyn koneeseesi. Voit seuraavassa kohdassa myös säätää työn tehtäväksi määrätyin välein, kuten aina puolen tunnin kuluttua, tai seuraavassa kohdassa jopa aina kun tiedostoja muutetaan.

Ohjelma on kotikäyttäjille ilmainen, mutta sen ilmaiskäytölle on asetettu tiukat rajoitukset. Kun ohjelma havaitsee normaalia kotikäyttöä suurempaa varmuuskopiointia, se lukkiutuu ja ilmoittaa jatkavansa toimintaa vasta kun maksullinen versio on ostettu, tai synkronointitarve on selvästi pienentynyt.

Hieman kiristykseltä vaikuttava myyntimenetelmä on kuitenkin fiksumpi kuin vastaavien ohjelmien normaalit 30 päivän kokeilurajoitukset. Vähän varmuuskopioiva pääsee käyttämään ohjelmaa pysyvästi ilmaiseksi ja paljon synkronoiva joutuu tekemään ostopäätöksen vasta sitten, kun on käytännössä todennut, että ohjelma myös toimii.

Ohjelma maksaa vain 19,95 dollaria eli nykykurssille vajaat 15 euroa, joten turvallisuuteen ja mielenrauhaan tehty investointi on melkoisen mitätöntä luokkaa. Tarvitset ohjelman ostamiseen kuitenkin luottokortin.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [4. TIETOTURVA] [4.1 Virusohjelmat] [4.2 Palomuurit] [4.3 Nettiuhat] [4.4 Haittaajat] [4.5 Piratismi] [4.6 Varmistukset] [4.7 Sähköturva] [4.8 Siivous] [4.9. Automatisointi]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind