5.10. Google Maps

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietotekniikka on mullistanut vuosien varrella jo monta asiaa ja varmaa on myös se, että paperisten karttojen kysyntä tulee vielä lähivuosina romahtamaan. Aina ajantasaisia ja taittelemattomia karttoja tarjoaa aivan ilmaiseksi netissä jo niin moni palvelu, että nopeasti vanhentuviin paperikarttoihin ei juuri enää kannata rahojaan uhrata.

Maailmalla suurimpia karttatiedon tarjoajia on jo pitkään ollut Google Maps, mutta Suomen kartat puuttuivat pitkään tästä muutoin hyvin tasokkaasta palvelusta.

Vuoden 2007 kesän alussa Suomi kuitenkin lisättiin kaikessa hiljaisuudessa Google Mapsin karttatarjontaan ja palvelusta tuli tarjolle myös suomenkielinen versio. Nyt paikkojen ja reittien löytäminen Suomessakin siis astunut jo uuteen aikaan.

Kesällä 2007 julkaistu suomenkielinen versio osoitteessa http://maps.google.fi Osoite muuten toimii myös muodossa www.maps.google.fi, jos tuon www-pötkylän kirjoittaa selaimeen vanhasta muistista, mutta ei tuota http://-alkuakaan tarvitse enää nykyselaimiin kirjoittaa, vaan pelkkä maps.google.com riittää.

Hiiri vie perille

Palvelu tarjoaa ärsyttävästi aloitusnäkymäksi Jenkkilän karttaa, mutta vanhan kunnon Euroopan saa näkyviin vain vetämällä karttanäkymää hiirellä oikeaan suuntaan Atlantin yli.

luku.5.10_kartta
Peruskarttanäkymä on melkoisen laaja, mutta pääset helposti tarkentamaan karttaa kotikyläso tasolle, kun tartut hiirellä karttanäkymän vasemmassa reunassa olevaan lämpömittarin näköiseen asteikkoon ja vedät hiirellä hahloa ylöspäin.

Voit sitten siirtää ikkunassa näkyvää karttanäkymää joko vetämällä näkymää hiirellä haluamaasi suuntaan tai käyttämällä lämpömittarin päällä olevia nuolia.

Rullahiiri helpottaa

Kartan suurennuksen muuttaminen on helpointa rullahiirellä, sillä sen avulla kartan suurennos muuttuu yksinkertaisesti rullaa kierittämällä. Karttanäkymän muuttuminen tapahtuu ainakin nopean nettiliittymän kautta suorastaan salamannopeasti.

Perusnäkymä on tiekartta ja ainakin eteläisimmästä Suomesta löytyvät pienemmätkin kärripolut. Google Mapsin hienous on, että voit halutessasi katsella maisemia myös satelliittikuvina. Tosin maaseudulla tarkuutta riittää satelliittikuvissa vain koko kunnan tasolle asti.

Karttaruudun oikeassa yläkulmassa on kolme painiketta; ’Kartta’, ’Satelliiti’ ja ’Hybridi’, joista saat karttanäkymän, satelliittinäkymän tai hybridi-sekoituksen, jossa esimerkiksi katujen nimet on upotettu satelliittikuvaan.

Jos haet jotain tiettyä paikkaa, käytettävissäsi on todella toimiva hakumoottori. Aivan vasemmassa yläkulmassa on ’Hae osoitteita’ -ikkuna, johon voit suoraan kirjoittaa hakemasi osoitteen. Jos kirjoitat kenttään vaikkapa ’Laurinkatu 52, Lohja’ pomppaa kartta suoraan Lohjan keskustaan ja näyttää nuolella juuri tuon etsimäsi paikan.

Reitit selville

Jos taas etsit reittiä paikasta toiseen, napauta vasemman yläreunan ‘Hae osoitteita’ -ikkunan alla olevaa ‘Reittiohjeet’-linkkiä. Nyt aukeaa uusi näkymä, jossa vasempaan pikkuikkunaan kirjoitetaan lähtöpisteen ja oikeaan pikkuikkunaan loppupisteen osoite.

Jos haluat vain tietää miten pääset jollekin paikkakunnalle, voit kirjoittaa ikkunoihin pelkät kaupunkien, kuntien tai taajamien nimet ja esiin tulee selkeä ajo-ohje.

Jos tiedät tarkan katusoitteen kirjoita osoite muodossa ’Karnaistenkatu 10, Lohja’ molempiin ikkunoihin ja saat hetkessä erittäin tarkat ajo-ohjeet sekä karttamuodossa, että hyvin yksityiskohtaiset kirjalliset ajo-ohjeet.

Voit myöt helposti tulostaa ajo-ohjeet kartan päällä olevasta ’Tulosta’-painikkeesta. Ajo-ohjeista näet myös valitsemiesi kohteiden etäisyyden sadan metrin tarkkuudella sekä palvelun laskeman ajoajan.

Ohjeet perille sähköpostilla

Voit myös suoraan lähettää ajo-ohjeen haluamallesi ihmiselle kartan päällä oikeassa yläreunassa olevalla ’Sähköposti’-painikkeella. Painike käynnistää oletussähköpostisi ja luo sinne viestin, jos on valmiina linkki juuri tuohon äsken luomaasi reittiin.

Voit myös teoriassa etsiä lähiseudulla olevia liikeyrityksien sijainteja ’Yritykset’. Täällä ovat kuitenkin Suomessa mukana vain ne yritykset, jotka ovat hoksanneet itsensä palveluun lisätä. Lohjalta löytyi kuitenkin ainakin Bittitohtori....

Jos olet jo aikaisemmin rekisteröitynyt jonkin Googlen palvelun kuten Gmailin käyttäjäksi tai rekisteröidyt nyt Googlen Mapsiin, saat vielä monenlaista pikkukivaa käyttöösi.

Gmailin käyttäjä (helpot ohjeet Gmailin käyttöönotosta saat muuten tästä sivistosta)  voi kirjautua myös Google Mapsiin samoilla käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla karttanäkymän oikean yläreunan ’Kirjaudu’ -painikkeesta.

Haut muistissa

Jatkossa palvelu muistaa kaikki tekemäsi haut ja etsimäsi, joten löydät ne helposti uudelleen. Pieni, mutta mukava juttu on että voit nyt vaihtaa palvelun avauskartan Jenkkilän kartasta vaikkapa kotikyläsi raitiksi.

luku.5.10_kartta2Tee haku haluamallasi osoitteella ja tutki kartalla etsityn paikan näyttävää nuolta. Siinä on linkki ’Tee tästä oletussijaintini’. Kun napautat tätä linkkiä, tulee juuri tuo kartta jatkossa aina avauskartaksi, kun kirjaudut uudelleen palveluun.

Voit myös tallentaa karttoja ‘Omat kartat’-näkymään, kun napautat haun jälkeen ‘Tallenna omiin karttoihin -linkkiä. ‘Omissa kartoissa’ oleviin karttoihin voi myös piirrellä omia paikkamerkkejään, lisätä kuvioita ja vaikka mitä.

Google Earth mukana kuvassa

Google Maps linkittyy monin tavoin Google Earthiin, joka on kuitenkin erillinen ohjelman latauksen ja asennuksen vaativa ohjelma. ‘Omat kartat’ -näkymässä olevan Google Maps -kartan voi esimerkiksi tallentaa koneelleen Google Earthin käyttämässä KML-muodossa, jolloin kartta aukeaa Google Earthissakin.

Jos Google Mapsin englanninkieli on este, on lähes vastaavia kotimaisia karttapalveluita tarjolla useita, kuten www.oikotie.fi/kartta, www.020202.fi/kartat tai www.keltaisetsivut.fi:n karttapalvelut.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind