5.1 WWW-haku

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

 

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Vaikka tyhjänpäiväiset chatit, kummalliset kotisivut ja eroottisviritteiset kuvatiedostot tuntuvatkin monille Internetin tärkeimmältä sisällöltä, on kuitenkin tiedon hankinta edelleen useimmille meistä tärkein syy Internetin käyttöön.

Juuri sen oikean tiedon löytäminen Internetin miljoonien ja taas miljoonien sivujen hetteiköstä taas on usein enemmän kuin kinkkinen tehtävä.

Onneksi viime vuosina valta-asemaan noussut Google on helpottanut työtä selvästi. Osoitteessa www.google.fi tehdyt haut toimivat älykkäästi niin, että tärkeimmät linkit tulevat useimmin alkupäähän ja kauempana aiheesta jäävät hakulöydöksien loppupäähän. Googlekaan ei kuitenkaan ole erehtymätön, mutta hakuja hakuja voi onneksi tarkentaa monin tavoin.

luku.5.1_googlesuomi
Kun käytät fi-päätteistä Googlen www-osoitetta .com-päätteisen sijaan saat vaihtoehdon tehtä hakuja vain suomenkielisiltä sivuilta. Hakuruudun vieressä oleva linkki ‘Tarkennettu haku’ vie ikkunaan, jossa hakua voi rajata ja laajentaa todella monipuolisesti.

Onnekas löytää

Haluttu nettisivu saattaa Googlessa löytyä jopa yhdellä napinpainalluksella, sillä hakusivulla oleva ‘Kokeilen onneani' -nappi vie hakijan suoraan hakukoneen hakusanaan parhaiten sopivaksi katsomalle sivulle.

Lisäkomentojen käyttö vaihtelee hieman hakukoneittain, mutta useimmissa toimii ainakin lainausmerkkien käyttö haettavan termin ympärillä. Jos hakee esimerkiksi “Lohjan Pallo” -termiä eikä erikseen sanoja Lohja + pallo, supistuu turhien tuloksien määrä useimmiten todella rajusti.

Tuo plus-merkki haettavien sanojen välillä toimii useimmissa hakumoottoreissa, mutta myös miinusmerkillä voi useimmissa rajata hakujaan eli haku 'Ahtisaari - Marko' poistaa hausta se sivut, joissa esiintyy Marko Ahtisaari, jos haun kohteena on vain isä-Martti.

luku.5.1.copernic
Copernic auttaa etsinnässä

Käytettävissä on myös apuvälineitä, jotka eivät tyydy yhteen hakukoneeseen, vaan käyvät läpi useamman hakukoneen yhdellä kertaa. Tällainen on esimerkiksi Copernic -niminen apuohjelma, jolla pystyt tekemään haun yhdellä kertaa nibesta hakukoneesta yhdellä kertaa.

Ohjelma myös lajittelee hakutulokset niiden laadun perusteella. Haun pystyy tallettamaankin, jolloin siihen voi palata halutessaan myöhemmin. Kun hakutulos on erillisessä ohjelmassa, voi erikseen avattavassa internet-selaimessa siirtyillä sivuilla vapaasti edestakaisin, eikä edes selaimen kaatuminen kadota hakutuloksia.  Copernicillä voi hakea tietoa myös internetin uutisryhmistä ja sillä voi etsiä myös sähköpostiosoitteita.

Parasta Copernicissä on sen hinta, sillä kotikäyttäjälle aivan riittävät ominaisuudet tarjoava perusversio on ilmainen. Sen voi ladata esimerkiksi osoitteesta www.copernic.com. Copernic sisältää myös tehokkaan työpöydähaun, jolla löydät myös oman koneesi uumeniin eksyneet tiedot.

Nettihakumoottoreissa on itse asiassa kaksi aivan erillistä koulukuntaa. Toinen on Altavistan ja Googlen edustama hakumoottori, joka lajittelee internetin sivustoja hakusanojen mukaan mekaanisesti erilaisten sääntöjen mukaan.

Linkkihakemisto vaihtoehtona

luku.5.1_wwwfi
Toinen tapa on oikeiden ihmisten tekemä johonkin aiheeseen sopivien sivujen kerääminen oikeiden hakusanojen taakse. Tätä lähestymistapaa edustavat www.yahoo.com tai kotimaisen www.fi:in etusivulta löytyvä linkkihakemisto.

Linkkihakemiston käyttö on usein paras tapa, jos haluaa laajemmin syventyä johonkin aiheeseen, tai vain rauhassa tutkiskella minkälaisia sivustoja jonkin aihealueen ympärille on syntynyt. Usein aihevalikoissa vain joutuu kahlaamaan todella pitkään, ennen kuin pääsee edes etsimäänsä aihealueeseen käsiksi.

Linkit talteen

luku.5.1_oikeanappiHakuja seuratessaan törmää usein nettisivustoihin, jotka ovat kiinnostavia, mutta joihin juuri sillä hetkellä ei ole aikaa perehtyä. Sivun voi silloin luonnollisesti lisätä Internet Explorerin kirjanmerkkeihin painamalla sivun päällä oikeaa näppäintä ja valitsemalla 'Lisää Suosikit-kansioon'.
Jos sivuun aikoo palata pikapuoliin, voi siitä tehdä myös suoraan pikakuvakkeen työpöydälleen painamalla sivun päällä hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla 'Luo pikakuvake' -vaihtoehdon aukeavasta valikosta.

Jos hakua tekee esimerkiksi työkoneella ja haluaa palata sivuun vaikkapa kotonaan, voi sivun tai sille osoittavan linkin lähettää sähköpostitse parilla hiiren naksautuksella.

Internet Explorerissa asia hoituu, kun ylävalikon kohdasta 'Työkalut' aukeavassa alasvetovalikossa jatkat kohtaan 'Sähköposti ja uutisryhmät'. Täällä sitten valitset joko 'Lähetä sivu' tai 'Lähetä linkki' sen mukaan haluaako lähettää koko sivun, vai vain sen osoitteen.

Valonta käynnisttää koneessa oletusarvona olevan sähköpostiohjelman. Tässä sitten vain annetaan vastaanottajan osoite valmiiksi esiin tulevaan uuteen viestiin, jonka sisältönä on halutun sivun internet-osoite tai koko sivu, jos tämä vaihtoehto on valittu aiemmin.

Sama ominaisuus löytyy myös 'Tiedosto' -alasvetovalikon kohdasta 'Lähetä', josta voi myös lähettää pikakuvakkeen työpöydälle.

Hiirtä ei tarvita

Nettihakuja tehdessä joutuu usein seikkailemaan edestakaisin lukuisilla erilaisilla sivuilla. Silloin voi olla apua suorista näppäinkomennoista, joiden avulla voi surffata myös koskematta hiireen välillä.

Edelliseen sivuun palaaminen tehdään yksinkertaisimmin painamalla yhtä aikaa alt -näppäintä ja heti kirjainnäppäinten vieressä olevaa vasemmalle osoittavaa nuolinäppäintä. Takaisin alkuperäiselle sivulle pääsee sitten painamalla yhtä aikaa alt -näppäintä ja oikealle osoittavaa nuolinäppäintä.

Nettisivulla usein vastaan tulevissa kyselylomakkeissa pääsee nopeimmin eteenpäin käyttämällä tabulaattoria eli tab-näppäintä. Tämä taas on äärimmäisenä vasemmalla olevassa näppäinrivissä se, jossa on kahteen suuntaan menevät nuolet.

Yhden tabin painalluksen avulla pääset aina kyselylomakkeen seuraavaan kohtaan. Jos huomaat edellisen vastauksen menneen väärin, voit palata sinne hiireen koskematta painamalla tab-näppäintä yhtä aikaa shift-näppäimen eli vaihtonäppäimen kanssa.
 

Tieto talteen

Kun oikea sivu sitten löytyy pitää tieto myös saada tallennettua. Internet Explorerin vitosversiossa asia hoituu 'Tiedosto' -valikon kohdasta 'Tallenna nimellä', jolloin juuri esillä oleva sivu talletetaan sellaisenaan haluttuun paikkaan.

Halutun tiedon voi myös siirtää helposti vaikkapa Wordiin valitsemalla eli mustaamalla hiirellä vain juuri halutut rivit esillä olevasta sivusta ja valitsemalla 'Kopioi' -kohta 'Muokkaa'-valikosta tai painamalla yhtä aikaa control + c.

Nyt sitten vain avataan Word,  Muistio WP tai mikä tahansa tekstinkäsittelyohjelma ja valitaan siellä 'Muokkaa' -kohdasta kohta 'Liitä' tai painetaan näppäimistöllä control + v.

Sivun tulostus paperille on tietysti aina yksi vaihtoehto. Viimeisimmissä Internet Explorerin versioissa pystyy myös jo esikatselemaan miltä sivu näyttää tulostimelle lähetettynä. Harva asia on nimittäin ollut niin epävarma kuin nettisivun tulostus, sillä sivun rakenteesta sitten riippuu mitä paperille todella tulee. Jos halutaan talteen vain tekstiä, onkin tekstin siirtäminen ensin tekstinkäsittelyohjelmaan usein suositeltavaa.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind