5.3 Nettiradiot

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Monenlaista tietoakin jakavien nettiradioiden ongelmana on ollut, että niiden lähetyksiä ei ole voinut tavallisen radion tapaan nauhoittaa. Nettiradiot käyttävät sellaisia lähetysmuotoja, joiden äänittäminen ei ole suoraan mahdollista. Tähänkin on kuitenkin löydetty ohjelmallinen ratkaisu.

luku.5.3.shoutcastSuosituimpia nettiradioiden muotoja on Shoutcast (www.shoutcast.com), jota kehittää Winamp –soitto-ohjelmasta tunnetuksi tullut Nullsoft. Shoutcast-aseman voi periaatteessa perustaa kuka tahansa, joka vain uskoo oman kaistanleveytensä riittävän kaikille asema kuuntelemaan tuleville.

Shoutcast-asemien kuuntelijaksi taas pääsee kuka tahansa, jonka koneessa majailee Winamp-soitto-ohjelma.

Winampilla pääset kuuntelemaan nettiradioita, mutta et voi ilman hankalia vippaskonsteja tallettaa kuulemaasi musiikkia tietokoneelle.

StationRipper auttaa

luku.5.2_ripper02
Onneksi tähänkin on löytynyt ratkaisu ainakin vielä ilmaisen StationRipper –nimisen ohjelman muodossa. Saat StationRipperin osoitteesta http://www.stationripper.com/download.htm , kun painat sivulla linkkiä, jossa lukee GetFree.

Normaalin ’Next’, ’I agree’ ja ’Install’ ja ’Finish’ –painikkeiden painelun jälkeen valitse vielä käyttökielen. Ohjelma tarjoaa käyttövinkkejä aina sitä käynnistettäessä, mutta saat ne pois ’Close’-painikkeella. Ensimmäisellä käyttökerralla joudut myös panemaan ruksin kohtaan ’I agree’ ja painamaan käyttöoikeussopimuksen OK-painiketta, ennen kuin itse ohjelma käynnistyy

StationRipper menee aina suoraan aloitussivulle, jossa on valmiina luettelo suosituimmista nettiradioista. Pääset myös valitsemaan omaa makuasi enemmän miellyttäviä asemia yläreunan ’Genre’-valinnalla, joka avaa lueteloita eri tyylisuuntia edustavista asemista.

Omalle koneellesi pääset lataamaan asemien lähettämää musiikkia, kun vain painat StationRipperin ohjelmaikkunassa aseman nimen vieressä olevaa ’Tune in’ -painiketta.

Heti nauhoittamaan

Stationripper aloittaa välittömästi aseman nauhoittamisen ja osaa yleensä jopa jakaa lähetyksen valmiiksi mp3-muodossa oleviin biiseihin, jotka on valmiiksi nimetty esittäjän ja kappaleen mukaan.

Asemia voi valita koneelle ladattaviksi eli alan kielellä ripattaviksi vaikka kymmeniä yhtä aikaa jos kaistaa vain riittää. Ohjelmaikkunan alareunassa näky koko ajan mitä kappaleita ohjelma juuri sillä hetkellä nettiradiosta imuroi.

Ripattavaksi kannattaa aina valita asemia, joiden bitrate on 128 kilobittiä tai enemmän, sillä tämän luvun alle jäävien aseman lähetyksen laatu jää jo yleensä liian heikoksi.

Etsivä löytää

Lievä ongelma on, että ohjelma säilöö hakemansa musiikin oletusarvoisesti oman ohjelmakansionsa alakansioon.

Ne löytyvät yleensä kovalevyltä C-osion ’Program Files’ –kansion alakansion ’Ratajik Software’ alakansiosta ’Station Ripper’. Täällä on alakansio ’Output’, jossa fileet ovat kappaleet lähettäneen aseman nimen mukaisesti lajiteltuina omiin alakansioihinsa.

Onneksi voit helposti muuttaa tämän säilytyspaikan ohjelman asetuksista. Mene ohjelman pääikkunan yläreunan ’View’-valikkoon ja valitse sieltä ’Options’. Nyt voit vaihtaa säilytyskansion haluamaksesi, kun painat ’Output directory’ -kohdan vieressä olevaa painiketta, jossa on kolme pistettä. Esiin tulee ’Selaa kansioita’ –ikkuna, jossa valitset haluamasi säilytyskansion, kun painat kansion aktiiviseksi ja painat OK-nappia.

Ohjelman voi huoleti jättää yksikseen imuroimaan musaa, kun vain sitten myöhemmin muistat siivota kaiken sen tavaran, joka ei sinua kiinnosta. Isokin kovalevy täyttyy nimittäin hetkessä, kun StationRipper lähtee tosimielessä käyntiin.

Ohjelman käyttö voidaan arvovaltaisten tahojen mielestä rinnastaa radio-ohjelman nauhoittamiseen omalla mankalla, mikä on aina ollut täysin laillista.


 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind