5.4 RSS

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

RSS-tekniikassa on periaatteessa kyse tekniikasta, jolla nettisivuston omistaja voi tarjota sivustonsa luettavaksi niin, ettei lukijan tarvitse tulla sivustolla edes käymään.

RSS-protokolla on XML-protokollan alamuoto ja periaatteessa siinä on vain sovittu tietystä tavasta jakaa tietoa nettisivujen sisällöstä.

Eräät ovat sitä mieltä, että RSS on lyhenne sanoista ’Rich Site Summary’, kun useimmat taas kannattavat ’Really Simple Syndication’ -vaihtoehtoa.

Kun käyttäjällä on sopiva RSS-lukijaohjelma, voi hän liittyä erilaisten sivustojen ’RSS-feedien’ eli RSS-syötteiden tai -kanavien tilaajaksi, jolloin RSS-lukijaohjelma hakee tiedon sivuston RSS-sisällöstä automaattisesti lukijaohjelmaan.

Uutisten metsästäjän ei tarvitse silloin avata enää selaintaan lainkaan, vaan hän voi tilata vaikkapa useiden kymmenien eri nettisivustojen sisällön toimitettavaksi suoraan omalle koneelleen.

Systeemi edellyttää kunnolla toimiakseen laajakaistayhteyttä, sillä tavaraa kertyy helposti todella paljon. Jos vaikkapa liittyy kaikkiin sivuston http://news.bbc.co.uk/2/hi/help/3223484.stm alaosan linkeistä löytyviin BBC News -osaston RSS-kanaviin, ei iltaisin ehdi muuta tehdä kuin lukea maailman tapahtumista.

Ohjelmia tarpeeseen

Ennen kuin näin pitkällä ollaan, pitää kuitenkin ensin hankkia RSS:n lukemiseen tarvittava ohjelma.

Ilmainen RSS-ohjelma on esimerkiksi japanilaisperäinen Awasu, joka löytyy osoitteesta http://www.awasu.com/downloads/2.2/

Awasun lataustiedosto on kooltaan puolenkymmentä megatavua, mutta ohjelma on myös huomattavan tyylikäs ja ominaisuuksiakin on melkoisesti. Kannattaa muuten olla tarkkana ja valita ilmainen latausvaihtoehto, sillä ohjelmasta on tarjolla myös enemmän ominaisuuksia sisältäviä maksullisia versioita.

Kun aiheryhmä on valittu, voit ’New channel’ -painikkeella etsiä jostain aiheryhmästä haluamasi RSS-kanavat. Tämä valinta avaa monipolvisen valintaikkunoiden hetteikön, jossa voi säätää tilauksesta monenlaisia asioita.

Suomeakin puhutaan jo

Suomenkielisten RSS-kanavien määrä on vielä vähäinen, mutta niitä syntyy yhä enemmän. Kun jollakin sivulla on pieni värillinen neliö, jossa lukee vain ’RSS’, tai ’XML’ on tarjolla aina valmis linkki RSS-syötteeseen.

Jos sinulla on Awasu jo valmiiksi asennettuna, niin voit vain napauttaa tätä nettisivulla olevaa pikku kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä ja valita vaihtoehdon ’Subscribe in Awasu’. Tällöin kanava lisätään RSS-syötteiden listaasi Awasun pääikkunassa, jos ohjelma on avoinna, kunhan olet kiltisti ensin naputellut läpi kaikki asetusikkunat.

luku.5.4_awasu
Itse RSS-linkki voi olla sininen tai oranssi pieni neliö sivun oikeassa laidassa, jossa lukee RSS. Muualla maailmassa RSS-linkit ovat usein oransseja ja niissä voi lukea myös XML. Hiiren oikea näppäin käynnistää niissäkin tilauksen Awasun kautta.

Esimerkiksi Helsingin sään saat RSS-syötteeksi osoitteesta http://www.rssweather.com/icao/EFHK/wx.php , kun etsit sivulta tuolta pikkuisen oranssin XML-linkin.

Käsityötäkin tarvitaan

Kaikilla sivuilla ei vielä tuota kätevää valmista linkkiä ole, vaan niillä vain annetaan vain RSS-syötteen osoite. Esimerkiksi Tonnikala-sivuston RSS-osoite taas löytyy osoitteesta http://tonnikala.net/rss/ .
Kun menet itse sivulle ja kopioit siellä RSS-linkin, niin se onkin jo valmiina Awasussa kun avaat ’New feed’ -ikkunan.

Kotimaisia RSS-syötteitä haet itse kätevimmin www.google.fi:sta, kun laitat hakusanaksi rss ja valitset kohdasta Haku: vaihtoehdon ’suomenkielisiltä sivuilta’.

Awasu ohjelma tarjoaa valtavat mahdollisuudet räätälöidä RSS-syötteiden näyttöä, käyttää erilaisia lisäosia ja muuttaa ohjelman ulkonäköä.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind