5.5 Podcasting

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

RSS-tekniikkaa on jalostettu edelleen niin, että automaattisesti siirtyvä sisältö voi olla myös muuta kuin tekstiä eli vaikkapa ääntä. Tällöin puhutaan useimmiten Podcastingistä.

Tekniikka on saanut erikoisen lempinimensä siitä, että Podcastingissä yleensä siirretään kuulijalle sisältöä mp3-muodossa, jolloin niitä voi kuunnella missä haluaa ja koska haluaa esimerkiksi iPodin kaltaisissa kannettavissa mp3-soittimissa.

Podcasting-lähetyksiä voi kuitenkin onneksi kuunnella millä tahansa laitteella, joka vain kykenee soittamaan mp3-tiedostoja. Lähetykset voi kuunnella yhtä hyvin omalla pöytätietokoneellaan tai vaikkapa polttaa audio-cd:lle ja kuunnella kannettavalla cd-soittimellaan.

Podcastingin avulla radio vapautuu ajan ja paikan kahleista. Voit jatkossa aina kuunnella vain nimenomaan itseäsi kiinnostavia ohjelmia ajasta ja paikasta riippumatta.

Suurta kotiyleisöä ei Podcasting kuitenkaan välttämättä vielä heilauta, sillä saatavilla oleva Podcastingien sisältö on vielä usein tietokoneharrastajien toisilleen tekemää ja englanninkielistä. Podcasting-ohjelmatkin ovat englanninkielisiä ja hieman monimutkaisia käyttää.

Apuun tulee Juice-niminen ohjelma, jonka saat internetistä vaikkapa osoitteesta http://juicereceiver.sourceforge.net/index.php Ohjelmasta on tarjolla versiot myös Macille ja Linuxille.

Perinteinen asennus

Ohjelman asennus sujuu aivan perinteiseen malliin, ’Next, ’I agree’ ja ’Finish’ -nappeja naputtelemalla. Juice lisää asennuksen jälkeen itsensä kellon vieressä sijaitsevaan tehtäväpalkkiin, josta ohjelman voi käynnistää tuplaklikkaamalla tai valita vain sisältöjen haun hiiren oikealla napilla, ‘Check now’-valinnalla.

luku.5.5_juice
Kun ohjelma on asennettu, pitää siihen toki saada myös sisältöä. Ohjelmaikkunan keskivaiheille on huomaavaisesti lisätty painike ’Podcast directory’, jolla kamaa alkaa löytyä.

Podcast directoryyn on koottu valtava määrä valmiita linkkejä Podcast-lähetyksiin. Lista muuttuu jatkuvasti ja lähetysten määrä kasvaa koko ajan.  Kun tuplaklikkaat linkkiryhmän nimeä, haetaan tämän ryhmän alalinkit netistä, mikä voi kestää hetken aikaa.

Kun kaksoisnapautat syötteen nimeä, avautuu ‘Add a feed’ -ikkuna, jossa voit lisätä syötteen omiin seurattaviin syötteisiis, kun painat ikkunan alaosa ‘Save’-painiketta..

Kaikissa feedeissä ei ole koko ajan tarjolla sisältöä, mutta toisissa sitäkin enemmän. Ipodder näyttää pääikkunassaan kuinka paljon kustakin lähetteestä on tullut tavaraa.

Yksinkertaisimmin pääset etsimään suomenkielisiä podcasting-lähetyksiä, kun menet Googleen eli osoitteeseen www.google.fi . Pane hakusanaksi podcasting ja valitse hakuikkunan alla olevasta valikosta ’Haku:’ vaihtoehto ’suomenkielisiltä sivuilta’.

ITunes mukana Podcastingissä

luku.5.6_itunes
Apple on ensimmäisenä suuryrityksenä tajunnut podcastingin rajattomat mahdollisuudet ja on integroinut Podcasting-tuen ilmaiseksi jakamansa iTunes-ohjelmaan uusimpaan kuutosversioon.

Saat tämän ohjelman suomenkielisenä esimerkiksi osoitteesta http://www.apple.com/fi//itunes/download/ , kun painat sivun vasemman reunan ’Hae ilmainen iTunes’ painiketta.

Isohko lataus sisältää myös uusimman QuickTime -videoiden katseluohjelman. Asennus tarjoaa automaattisesti suomenkielisessä koneessa asennuskieleksi suomea ja asennus sujuu pitkälti perinteisten ’Seuraava’, ’Hyväksy’ ja ’Lopeta’ -nappien painelulla.

Ohjelman ensimmäisellä käynnistyskerralla iTunes kyselee monenlaisia, mutta vastauksilla ei ole merkitystä podcasting-käytön kannalta, joten niihin voi huoleti vastata mitä vain. Varsinaisessa ohjelma-ikkunassa podcasting-lähetykset löytyvät vasemmasta reunasta ’Podcastit’ -nimen alta. Kun tuplaklikkaat tätä nimeä, esiin pompahtaa ikkuna, jossa painat ’Siirry Podcasting-hakemistoon’ vaihtoehtoa.

Maailman arkipäivää

Nyt esiin tulee melkoisen sekavan näköinen ikkuna, jonka oikeassa reunassa ovat myös suosituimmat suomalaiset podcasting-lähetykset suosiojärjestyksessä. Listalta voi löytyä sellaisia ohjelmia kuin oli Ylen ’Maailmanpolitiikan arkipäivää’ ja englantilainen Tiki Bar TV.

Lähetyksen nimi on aina linkki, joka vie valitsemaan, mitkä tarjolla olevat tämän ohjelmasarjan lähetykset haluat ladata omalle koneellesi. Oikean reunan ’Hae jakso’ -painike valitsee episodin ladattavaksi ja ikkunan yläosassa olevalla ’Subscribe’ -painikkeella muutut kerralla kestotilaajaksi, kun vain olet painanut uudessa pikkuikkunassa jälleen ’Subscribe’-painiketta. Ikkunan alareuna ’Podcast-hakemisto’ -linkistä pääset taas pääikkunaan.

Podcasting-liike ei ole jämähtänyt äänitiedostoihin, vaan tarjolla on jo myös videoita. Esimerkiksi tuo aikaisemmin mainittu Tiki Bar TV on kokonaan videolähetys.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind