5.6 Lähihaku

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokoneiden kovalevyille kertyy helposti tietoa niin, että halutun tiedon löytäminen alkaa jo olla todellinen ongelma. Nyt voi ollakin helpompi löytää asia netistä kuin omalta koneelta, vaikka tietäisi sen siellä piileskelevänkin.

Varsinkin sähköpostista voi olla vaikea tavoittaa juuri haluttua viestiä, kun postia kertyy helposti tuhatmäärinkin, jos delete-näppäimen käyttö unohtuu hetkeksikään.

Onneksi tähänkin asiaan on helppokäyttöisiä ja vieläpä ilmaisia ratkaisuja, joiden avulla tiedostot löytyvät käden käänteessä.

luku.5.6.logoEsimerkiksi Google tarjoaa omaa Google Desktop Search -ohjelmaansa osoitteessa http://desktop.google.com ja Microsoft jakelee MSN Search Toolbar -apuvälineeseen nivottua Windows-työpöytähakua, joka on tarjolla myös suomen kielellä osoitteessa http://desktop.msn.f

MSN-paketti vaatii ikävä kyllä alustakseen Windows XP:n ja sähköpostien etsiminen onnistuu vain Outlook Express 6.0:sta tai isoveli Outlookin 2000-versiosta tai uudemmasta.

Kun menet MSN:n sivulle, paina vain ’Lataa ilmaiseksi’ -painiketta ja asennustiedosto aloittaa matkan tietokoneellesi, kun valitset vielä ’Talleta’-vaihtoehdon.

Asennus sujuu leikiten

MSN:n työkalupalkin ja sen mukana seuraavan Windows-työpöytähauen asennus sujuu lähes pelkällä perinteisen ’Seuraava’-napin painelulle, kunnes pääset tarkemmin säätämään ohjelman asetuksia. Voit myös ohittaa kokonaan tämän säätövaiheenkin, kun valitset asennuksen vaihtoehdon ’Käytä oletusasetuksia...’

Välilehdet mukaan

Asennuksen jälkeen Windows-työpöytähaun nimellä Käynnistä-valikosta löytyvä ohjelma tuo myös välilehdet Internet Explorerin käyttäjille. Tällöin voi samassa selainikkunassa olla eri välilehdillä avoinna rajaton määrä nettisivuja, mikä on joskus erittäin kätevää. Toisaalta Internet Exploreriin tulee samalla kaksi uutta työkaluriviä, mikä alkaa jo verottaa näkyvissä olevaa sivupinta-alaa.

Internet Exploreriin ilmestyvä MSN-palkki on kuitenkin sinänsä kätevä työkalu, sillä työpöytähakuja voi tehdä suoraan selaimesta ja tulokset ilmestyvät nekin selaimeen omalle välilehdelleen. Välilehdet voivat vaatia nekin hieman tottumista, kun niitä oppii käyttämään, ne ovat mitä mainioin apuväline.

Windows-työpöytähaku toimii myös ponnahdusikkunoiden estäjänä, mikä on hyödyllistä, jos koneessa ei ole vielä Windows XP:n SP 2:sta, jonka mukana ponnahdusikkunoiden esto tuli osaksi Internet Explorerin vakiotoimintaa.

Copernic auttaa kielitaitoista

luku.5.6.copernicTarjolla on myös Copernic-niminen ilmainen etsintäohjelma. Se on vaihtoehto niille, joilla ei MSN:n tarvitsemaa Windows XP:tä vielä ole koneessaan.

Copernic on englanninkielinen, mutta kielitaitoiselle se on tyylikäs ja todella toimiva apuväline. Saat sen osoitteesta www.copernic.com .

Ohjelmaa pääset lataamaan, kun valitset avaussivulla ’Free Download’ ja vielä uudella sivulla jälleen ’Free Download’ -painikkeen. Valitse seuraavalla sivulla ’Copernic Desktop Search 1.6 english’ ja sitten vain tallenna. Nettiä pitkin koneellesi putkahtaa asennustiedosto.

Aja asennusohjelma normaaliin tapaan ’Next’, ’I agree’ ja ’Install’ -painikkeilla ja pääset kokeilemaan ohjelmaa.

Indeksit nopeuttavat

Aivan aluksi sekä Copernic että MSN:n haku haluavat indeksoida tietokoneesi. Tämä tapahtuu kuitenkin taustalla aina, kun et tee mitään ja indeksointi pysähtyy aina kun konetta käytetään. Heti asennuksen jälkeen kone kannattaa siis jättää tunniksi tai kahdeksi itsekseen raksuttamaan ja hakua kannattaa kokeilla vasta sitten.

Juuri nuo indeksit mahdollistavat ohjelmien salamannopean toiminnan, varsinkin Copernic palauttaa vastauksensa ainakin uudemmassa koneessa samassa siunaamassa.

Copernic osaa etsiä hakusanalla asioita omista asiakirjoistasi, sähköposteista, kuvatiedostoista, musiikkien joukosta, videoista ja kontakteista joko kaikista yhdessä tai kustakin erikseen.

Kun olet syöttänyt hakusanan ’Search for’ -ikkunaan, voit valita minkä tyyppisiin asiakirjoihin haku suuntautuu ylimmältä painikeriviltä. Ohjelma hakee kuitenkin hakusanan mukaista tietoa automaattisesti myös muista tiedostoryhmistä ja tuo näistä löytämänsä tulokset ’Other search results’ -kohtaan.

Työkalupalkki nopeuttaa

Myös Copernic lisää Internet Exploreriin oman työkalupalkkinsa, jossa myös työpöytähaut voi tehdä suoraan selaimesta. Copernicissa haun tulokset avautuvat kuitenkin ohjelman omaan ikkunaan, eikä selaimeen.

Sekä MSN:n työkalurivin että Copernicin palkin saat tilapäisesti pois Internet Explorerista, kun painat hiiren oikeaa näppäintä jossain selaimen yläpalkin päällä. Esiin pullahtaa valikko, jossa on lista tarjolla olevista selaimen lisäosista.

Riittää kun otat hiiren vasemmalla näppäimellä näpäyttämällä valintamerkin pois niiden lisäosien nimien edestä, joita et sillä kertaa halua katsella. Kun haluat taas tehdä hakuja, voit painaa jälleen hiiren oikeaa näppäintä ja palauttaa valintamerkin haluamasi palkin nimen eteen, jolloin se jälleen ilmestyy selaimeen.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind