5.8 Wikipedia

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Wikipedia on kasvanut muutamassa vuodessa monissa asioissa netin ylivoimaisesti parhaaksi ja jopa luotettavimmaksi tietolähteeksi.

luku.5.8_wikipedia02Osoitteessa www.wikipedia.org sijaitsevassa englanninkielisessä Wikipediassa on jo 1,4 miljoonaa artikkelia ja osoitteessa http://fi.wikipedia.org sijaitsevassa suomenkielisessä Wikipediassakin yli 80 000 artikkelia.

Wikipedian keskeinen pointti on, että kaikki siellä tarjolla oleva tieto on palvelun käyttäjien itsensä kirjoittamaa. Tietoa voidaan myös muokata rajattomasti sitä mukaa kuin uutta tietoa tulee, tai asiat muuttuvat.

Kuka tahansa voi koska tahansa myös liittyä Wikipedian kirjoittajakuntaan ja tuoda oman erikoistietoutensa kaikkien muiden käytettäväksi.

Kirjoittamaan!

Kun selaat Wikipedian artikkeleita ja huomaat tietäväsi jostain asiasta jotain, jota muut eivät ole Wikipediaan vielä kirjanneet, pääset hyvin helposti jakamaan viisauttasi. Kun olet Wikipedian sivulla, paina aivan sivun yläreunassa olevaa ’Kirjaudu sisään tai luo tunnus’ -linkkiä. Nyt pääset kirjautumissivulle, josta jatkossa pääset sisään järjestelmään.

Ensimmäisellä kerralla pitää kuitenkin valita linkki ’Luo käyttäjätunnus’. Nyt keksit itsellesi hyvän käyttäjänimen ja muistettavan salasanan ja annat sähköpostiosoitteesi. Paina lopuksi ’Luo uusi käyttäjätunnus’ -nappia ja oletkin jo sisällä järjestelmässä, jossa sinut jatkossa tunnetaan äsken antamallasi käyttäjätunnuksella.

Harkintaa tarvitaan

Periaatteessa voit nyt heti sännätä joko luomaan uusia artikkeleita tai korjaamaan vanhoja. Mene palvelun etusivulle ja hae siellä olevalla hakukentällä hyvin tuntemiasi asioita. Tutki esiin tulevia artikkeleita ensin kaikessa rauhassa.

luku.5.8_wikipedia2
Pääset muuttamaan olemassa olevaa artikkelia, kun vain painat artikkelin oman ylävalikon ’Muokkaa’-painiketta. Nyt aukeaa artikkeli kaikkine linkkeihin ja muotoiluun tarvittavine koodeineen, joihin ei todellakaan pidä puuttua, jos et tiedä mistä niissä on kysymys.

Puhdasta tekstiä voit kuitenkin muokata ilman sen kummempaa koodien opiskelua, jos vaikkapa löydät Wikipediasta mielestäsi selvän virheen, tai pystyt lisäämään artikkeliin jotain olennaista uutta tietoa.

Koodauskin onnistuu

Wikipedian hienous on, että artikkeleiden rakentamisessa tarvittavat koodit ovat loppujen lopuksi äärimmäisen yksinkertaisia. Saat niistä tietoa, kun seuraat Wikipedian pääikkunan vasemmassa reunassa olevaa ’Ohje’ -linkkiä. Kannattaa myös käydä ’Hiekkalaatikolla’ ensin kokeilemassa leikkiartikkelin tekoa. Löydät hiekkalaatikon linkin aina heti muokkausikkunan alta.

Väärät koodauksetkaan eivät onneksi kauaa yleensä sivuilla happane, sillä Wikipediassa on hyvin innokas ja tehokas valvova vanhojen käyttäjien porras, joka käy yleensä heti tarkistamassa ja korjaamassa kaikki uudet artikkeleihin tehdyt lisäykset. Kaikki pilat ja asiattomuudet katoavat sivuilta yleensä ääntä nopeammin.

Aivan uuden artikkelin luominen Wikipediaan on sekin todella helppoa. Kun haet etusivun hakukentällä jotain sanaa, eikä sitä löydy tietokannasta, tulee esiin tulevalle sivulle automaattisesti linkki ’Voit luoda aiheesta uuden sivun’ . Kun seuraat sitä, pääset luomaan tyhjästä uuden artikkelin.

Pää kylmänä

Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin pitää pää kylmänä, sillä sivulla ei ole valmiina mitään koodauksia. Tässä voi tietysti myös oikaista niin, että käy kopioimassa vanhan samantyyppisen artikkelin sen ’Muokkaa’-ikkunasta koodeineen kaikkineen ja muuttaa vain koodien välissä olevan tekstin haluamakseen.

Sivun kehitystä voit sitten seurata esikatselutoiminnolla. Aivan uusien artikkelien luomisessa tarvitaan tietysti harkintaa vielä enemmän kuin tiedon lisäämisessä vanhoihin. Mieti todella tarkkaan, onko asialla todella yleistä merkitystä ja kiinnostaako se myös muita ihmisiä.

Wikipediaan on syntynyt oman käyttäjäyhteisönsä, joka käy vilkasta keskustelua ’Kahvihuoneessa’, johon pääset sivun vasemman reunan linkeistä. Tekemiesi muutosten kohtaloa voit seurata ’Tuoreet muutokset’ -linkin kautta. Älä kuitenkaan hermostu, jos muutoksesi hyvin nopeasti silputaan, teilataan ja mankeloidaan. Kun vain jaksat harjoitella, opit pian sen tavan ja tyylin, jolla Wikipedian artikkelit tehdään.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind