5.9. StumbleUpon

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Internet on nykyisin kuin valtameri, jonka valtaville ulapoille on ripoteltu monia mukavia ja viehättäviä saaria. Näiden helmien löytäminen on kuitenkin ongelma. Matkailija voi lisäksi myös joutua merirosvosaarille, joissa liian sinisilmäistä matkalaista voidaan kohdella kovakouraisesti.

Onneksi saman ongelman ovat kohdanneet monet muutkin ja on syntynyt StumbleUpon -palvelu. Sen löydät, kun suuntaat selaimesi osoitteeseen www.stumbleupon.com.

StumbleUpon eli vaikkapa TörmääSattumalta perustuu käyttäjäyhteisöön, joka seuloo vapaaehtoisesti verkosta esiin sen vaarattomat helmet ja suosittelee niitä muille käyttäjille. Käyttäjä voi itse määrittää minkälaisiin sisältöihin juuri hän itse haluaa törmäillä.

Kieltä tarvitaan

Palvelu on luonnollisesti englanninkielinen, mutta tämän tarinan ohjeiden avulla pitäisi heikomminkin kolmatta kotimaistakin osaavan päästä niin pitkälle, että jokainen pääsee palvelun käyttäjäksi.

Se kannattaa, sillä StumbleUponilla on nimittäin laaja suomalaistenkin käyttäjien joukko ja palvelun saa helposti suosittelemaan myös pelkästään suomenkielisiä sivuja.

luku.5.9_stumbleopen
Suuntaa siis nettiselain ensiksi palvelun kotisivulle osoitteeseen www.stumbleupon.com. Seuraava tehtäväsi on etsiä avaussivun keskiosasta vihreä ’Sign up here -Takes less than a minute’ -painike ja napauttaa sitä.

Nimet kirjaan

Jos tulet StumbleUponiin Internet Explorerilla, joudut ensin kirjautumissivulle.

luku.5.9_stumble_account
Anna ensin sähköpostiosoitteesi kohtaan ’Your e-mail address’  ja keksi hyvä käyttäjänimi kohtaan ’Choose a user name’. Anna sitten syntymäaikasi kohtaan ’Your birthday’, valitse ’Gender’-kohdassa sukupuoleksesi joko ’Male’ eli mies tai ’Female’ eli nainen.

Sitten pääset valitsemaan isosta ruudukosta kiinnostuksesi kohteita. Jos kielitaito ei riitä, voit huoleti valita kaikki kohdat, sillä valikoima vain kasvaa mitä useamman valinnan teet.

Lopuksi paina sivun alareunasta vihreää ’Download Now’ -painiketta. Nyt tulee esiin ’Tiedostojen lataaminen’ -ikkuna, josta valitset kohdan ’Tallenna’. Sitten valitset tallennuspaikan seuraavassa ikkunassa ja odotat tiedoston pienehkön asennustiedoston latautumista.

Asentamaan

Kun tiedosto on latautunut, voit joko käynnistää asennuksen suoraan latausikkunan ’Suorita’-painikkeesta tai tuplaklikkaamalla tallentamasi tiedoston pikakuvaketta. ’Suorita’ ja ’Next’ -painikkeet vievät asennuksen läpi ja selaimesi yläosaan pitäisi ilmestyä uusi painikerivi, jonka ensimmäisessä sinivihreässä painikkeessa on kirjaimet ’SU’ ja teksti ’Stumble’.

luku.5.9_stumble_languagesKun painat samassa työkalurivissä heti seuraavana olevaa ’Select Topic’ eli valitse aihe -kuvaketta, esiin tulee pitkä rivi aiheita ja aivan luettelon lopussa toiseksi viimeisenä on ’Languages’ -sana. Kun viet hiiresi tuon sanan päälle, aukeaa luettelo käytettävissä olevista kielistä, joiden joukossa on myös ’Finnish’.

Vie nyt hiiri ’Finnish’-sanan päälle ja napauta sitä hiiren vasemmalla näppäimellä. StumbleUpon lähtee nyt etsimään ja suosittelemaan vain suomenkielisiä sivustoja. Seuraavalle suositellulle sivulle pääset aina painikerivin ensimmäiseksi ilmaantunutta ’Stumble’-nappia painamalla.

 

Firefoxillakin onnistuu

Jos taas olet tullut StumbleUponin kotisivustoon Firefox-selaimella, sinulle tarjotaan ensimmäiseksi mahdollisuutta ladata Firefoxin lisäosa eli add-on, jonka nimi nimi on luonnollisesti StumbleUpon. Vihreällä ’InstallNow’ -painikkeelle se siirtyy koneellesi, kun olet ensin painanut ’Asenna heti’ -painiketta. Firefoxin uudelleenkäynnistyksen jälkeen olet valmis tositoimiin.

Kun olet käynnistänyt Firefoxin uudelleen, on selaimen yläosaan ilmestynyt uusi painikerivi, jossa lukee ’Stumble’. Napauta tätä painiketta hiirellä ja pääset luomaan oman tilisi ’Setup your account’ -valinnalla. Tilin luontiprosessi on lähes samanlainen kuin Explorerissa ja tili syntyy tietojen antamisen jälkeen ’Create My Account’ –painikkeella.

Aktiivit ja passiivit

Voit olla StubmleUponissa joko passiivinen vieras tai aktiivinen sisällön etsijä ja suosittelija.

Jos haluat olla vain passiivinen nautiskelija, voit aloittaa homman joka kerran selaimen avattuasi vain ’Stumble’-painiketta painamalla. Aina uusi ’Stumble’-napin painallus tuo uuden mukavan jutun eteesi.

luku.5.9_stumble_wikiJos olet jo aikaisemmin vaihtanut aihetta, lukee nyt ’Stumble’-napin vieressä ’All’ ja sen painallus tuo esiin listan valittavissasi olevista aiheryhmistä, joissa voit stumblata. Esimerkiksi valinta ’Wiki’ tuo aina satunnaisen artikkelin Wikipedia-nettitietosanakirjasta ja ’News’ satunnaisen ajankohtaisen uutisen.

Jos haluat myös itse vaikuttaa, pitää sinun ottaa käyttöösi StumbleUpon -painikerivin muutkin painikkeet. Kun menet uudelle sivulle, voit joko painaa ylöspäin osoittavaa peukaloa esittävää ’I like it’ eli tykkään siitä -painiketta tai jos et pidä, paina alaspäin sojottavaa peukaloa.

Mielipiteesi rekisteröityy heti StumbleUponin tietokantaan ja lisää tai vähentää todennäköisyyttä että juuri tuo sivu tulisi muiden stumblaajien näkyviin. Seuraavana listassa on puhekuplaa muistuttava painike, josta pääset lukemaan muiden käyttäjien mielipiteitä esillä olevasta sivustosta.

Yhteisö

StumbleUpon on myös käyttäjäyhteisö, johon pääset mukaan ’Friends’-painikkeen kautta. Palvelu suosittelee antamiesi tietojen mukaan mielestään sinulle sopivia jäseniä ystäviksesi. Voit sitten lisätä heitä omalla ystävälistallesi, jolloin he pääsevät suoraan tutkailemaan itse suosittelemiasi sivuja.

StumbleUpon on vuosien mittaan kasvanut monitahoiseksi yhteisöksi, eikä tässä tilassa mahdu kuin raapaisemaan palvelujen pintaa. Syvällisempi osallistuminen vaatii kuitenkin englanninkielen taitoa, mutta StumbleUponiin on kertynyt jo melkoinen joukko suomenkielisiäkin osallistujia, joilta voit saada apua.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [5. TIEDONHAKU] [5.1 WWW-haku] [5.2 Uutisryhmät] [5.3 Nettiradiot] [5.4 RSS] [5.5 Podcasting] [5.6 Lähihaku] [5.7 Lehdet] [5.8 Wikipedia] [5.9. StumbleUpon] [5.10. Google Maps]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind