6.10 Google Video

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Laajakaistan yleistymisen myötä on myös liikkuvaa kuvaa tarjolla internetissä aivan uudella tavalla. Esimerkiksi Google Video -palvelun kautta voi löytää tajuntaa todella ravisuttavia katseluelämyksiä.

luku.6.10_logoGooglen videoita voi toki katsella myös suoraan nettiselaimella, kannattaa kokeilla Google Video Playerin lataamista, sillä sen avulla videoita on helppo myös tallettaa omalle koneelle ja etsiä netistä.

Mene siis osoitteeseen http://video.google.com/playerdownload ja napauta siellä ’Download Video Player’ -painiketta. Ohjelma vaatii joko Windows 2000:n tai XP:n eli Windows 98:n käyttäjät voivat puolestaan lopettaa lukemisen nyt tähän. Ohjelma vaatii gigahertsin prosessorinkin, joten 98:n käyttäjien väistämättä vanhemmat koneet eivät muutenkaan yleensä riittäisi Google Video Playerin käyttöön.

Videosoittimen asennustiedoston lataamisen jälkeen asennus sujuu normaalisti ’Hyväksyn’, ’Asenna’ ja ’Valmis’-painikkeita painelemalla. Lopuksi ohjelma kysyy lupaa asettaa Google oletushakukoneeksi Internet Exploreriin. Se kannattaa sallia, sillä Google kuitenkin on edelleen paras hakukone.

Puhumme suomea

luku.6.10_player
Kun asennus on valmis, esiin ponkaisee Google Video Playerin ohjelmaikkuna, joka muuten puhuu silkkaa suomea, jos koneessasi vain on suomenkielinen käyttöjärjestelmä.

Seuraavaksi pitää tietysti lähteä etsimään katseltavaa. Soittimen alareunassa on pieni ikkuna, jossa lukee ’Hae videoita’ taio ‘Search videos’. Jos pistät sinne hakusanaksi vaikkapa History ja painat enteriä, esiin ponnahtaa pian uusi nettiselaimen ikkuna, jossa luetellaan ne löydetyt videot, joissa historiaa jollain tapaa käsitellään.

Haku tällä hakusanalla voi tuottaa esimerkiksi 46 minuuttia pitkän Robert Newmanin rohkean ja todella katsomisen arvoisen ’History of oil’ -historiashown ja Discovery Channelin 50 minuutin pituisen ’History of Hacking’ -ohjelman, tosin myös monenlaisia ’historiadokumentteja’ esimerkiksi vapaamuurareista tai Marsista maahan tulleesta asutuksesta.

Näissä palveluissa saa siis olla tarkkana, sillä videoiden tarjoajissa on mukana todella monenlaisia vipeltäjiä. Kaikki ohjelmat eivät välttämättä olekaan juuri sitä mitä niiden väitetään.

Ohjelmat talteen

luku.6.10_downloadKun napautat löytämäsi ohjelman nimeä hakutulossivulla, sinut viedään juuri tuota ohjelmaa tarkemmin esittelevälle alasivulle, jossa ohjelman esitys käynnistyy automaattisesti omassa ikkunassaan suoraan selaimeen. Voit kuitenkin tallentaa ohjelmia ja katsella niitä myöhemmin, kun vain painat ohjelmaa esittelevän selainikkunan oikeassa reunassa olevaa ’Download’ -painiketta.

 

 

Kaikkien ohjelmien osalta tuota latauspainiketta ei kuitenkaan ole tarjolla eli ohjelman oikeuksien omistaja voi tarjoata vain kertakatselumahdollisuuden.

’Download’’-painikkeen painallus käynnistää videon latauksen taustalla ja siirtää hetken päästä sen esittämisen selaimesta Google Video Playeriin, mikä yleensä myös parantaa selkeästi kuvan laatua.  Kuvan alla etenevä harmaa palkki kertoo miten tiedoston lataus etenee. Jos ohjelmaa esitetään nopeammin kuin uutta videota latautuu, katkeaa esitys.

luku.6.10_painikkeetSilloin kannattaa esitys panna paussiin ohjelmaikkunassa olevalla videonauhureista tutulla ’Pause’-näppäimellä ja lähteä vaikkapa keittelemään kahvit välillä. Kahvittelun jälkeen videota on yleensä latautunut sen verran lisää, että yhtäjaksoinen katselu on mahdollista.

Ohjelma tallettaa videotiedostot ’Omat tiedostot’ -kansiossa olevaan ’Omat videotiedostot’ -kansioon luomaansa uuteen ’Google Videos’ kansioon. Tiedostot tallennetaan gvi-päätteisinä, eivätkä ne ilman lisäkäsittelyä avaudu missään muussa kuin Google Video Playerissä.

luku.6.10_avaa
Jos haluat myöhemmin palata aikaisemmin lataamaasi ohjelmaan, käynnistä Google Video Player ja valitse sen ylävalikosta ’Tiedosto’ ja ’Avaa’. Nyt aukeaa tuon aikaisemmin mainitun omalla koneellasi olevan ’Google Videos’ -kansion sisältö ja voit sieltä valita aikaisemmin lataamistasi ohjelmistasi haluamasi.

Voit katsella videoita myös koko ruudun tilassa, kun valitset soittimen ’Näytä’ -ylävalikosta ’Koko näyttö -vaihtoehdon. Kaikkien videoiden tiedostokoko ei salli koko ruudun katselua, mutta ’Näytä’-valikosta voi valita monia muitakin vaihtoehtoja.

Google Video palvelussa on tarjolla todella monenlaista materiaalia. Sopivilla hakusanoilla voi löytää mitä tahansa maan ja taivaan välistä.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind