6.11 YouTube

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Joskus isot muutokset tulevat niin hitaasti, että niiden tuloa ei havaitse lainkaan. Näin on käynyt myös television katselun suhteen. Lähes huomaamatta vain käy niin, että päivä päivältä yhä suurempi osa liikkuvan kuvan annoksesta tuleekin ainakin nuoremmilla ihmisillä internetistä eikä televisiosta.

luku.6.11_logoLiikkuvaa kuvaa on tullut netissä tietysti vähän joka puolelle, mutta suurimpia yksittäisiä muutoksen tekijöitä on ollut YouTube, joka toimii tietysti osoitteessa www.youtube.com. Laajakaistan yleistyminen on toisaalta tehnyt nettivideoiden katsomisesta ylipäätään mahdollista.

YouTube on koonnut hyvin yksinkertaisen käyttöliittymän taakse hyvin laajan tarjonnan erilaista videomateriaalia. Kun katseluohjelma on upotettu itse nettisivuun, ei katsojan tarvitse asennella ja käynnistellä mitään erillisiä katseluohjelmia.

Yksinkertaista, eikö totta?

Yksinkertaisimmillaan YouTuben käyttö onnistuu kun napsautat heti etusivulle esillä olevien suosituimpien videoiden kuvakkeita.

YouTubea voi käyttää ilman englanninkielentaitoakin, mutta edes auttava kielitaito helpottaa melkoisesti. Vasta silloin aukeaa kunnolla koko ohjelmatarjonta, vaikkakin suuri osa suosituimmista videopätkistä perustuukin aivan visuaaliseen huumoriin ja leikkiin.

YouTuben alkupäivinä tarjonnasta suuri osa oli televisiosta ja elokuvista laittomasti lainattua kamaa, mutta ne päivät ovat jo olleet ja menneet. Nyt YouTuben suurin viehätys on osaavien ja asiaa todella harrastavien harrastajien hengen tuotosten seuraamisessa.

YouTubessa ei siis ole viittä tai edes viittäkymmentä kanavaa vaan 50 000 kanavaa. Jokainen palvelun käyttäjä on potentiaalinen sisällöntuottaja. Myös sinä voit ryhtyä tuottamaan sisältöä YouTubeen, jos sinulla on pari tuntia ylimääräistä aikaa.

Sisältöä tuottamaan

luku.6.11_webcam
Yksinkertaisimmillaan pääset YouTuben sisällöntuottajaksi, kun hankit 30 euron web-kameran ja opettelet kuinka siitä talletetaan videokuvaa tietokoneelle. Yleensä kameran mukana tulee ohjelma, jolla se onnistuu helposti.

YouTubeen tasoltaan riittäviä videoita voi nykyisin nauhoittaa myös valokuvakameroiden videotoiminnolla ja uusilla kännyköilläkin, joten videon saaminen ei ole yleensä ongelma.

luku.6.11_loginSitten vain luodaan YouTubeen oma tili. Mene siis osoitteeseen www.youtube.com ja etsi etusivun oikeasta reunasta kohta ’Member login’ ja sieltä pieni teksti ’Sign Up’. Nyt pääset kirjautumissivulle, jossa annat sähköpostiosoitteesi, keksit iskevän käyttäjänimen ja muistettavan salasanan, valitset kotimaasi ja niin edelleen.

Pian saat äsken antamaasi sähköpostiosoitteeseen viestin, jossa olevaa linkkiä napauttamalla vahvistat olemassaolosi. Voit sitten saman tien aloittaa videoiden lähettämisen maailman ihmeteltäväksi.

Kirjoissa ja kansissa

luku.6.11_luploadNyt voit koska tahansa kirjautua YouTuben etusivun oikean yläreunan ’Log in’ -linkistä sisään. Nyt käytettävissäsi on myös ’Upload Videos’’--linkki, josta pääset lähettämään videosi maailmalla. Voit ensin joutua vahvistamaan sähköpostiosoitteesi, mutta sitten pääset itse asiaan.

Esiin tulee ’Video Upload’’ -ikkuna, jossa annat ensin otsikon, kuvauksen ja tagit videollesi ja sitten valitset sille kategorian valmiista ryhmistä. Kun olet tehnyt nämä hommat, voit napauttaa ’Continue Uploading’ -nappia. Sitten pääset ikkunaan, jossa etsit omalta tietokoneeltasi videosi ’Browse’ -nappia painamalla.

Kun olet löytänyt koneestasi haluamasi videon, joudut vielä valitsemaan tuleeko se kaikkien nähtäville, vai vain valikoiduille ystäville. ’Public’-valinta tuo sen kaikkien nähtäväksi ja ’Private’-valinnalla voit määrätä sen vain joko perheen tai ystävien nähtäväksi. Sitten vain ’Upload Video’ -napille ja menoksi.

Ominaisuudet säätöön

Kun lataus on valmis, pääset vielä ikkunaan, jossa voit säätää kaikkia ominaisuuksia kerralla. Voit halutessasi antaa videolle kuvauspaikka- ja aikatiedot ja paljon muutakin, mutta nämä tiedot ovat vapaaehtoisia. Etsi lopuksi aivan ikkunan alareunasta ’Update Video Info’ -painike ja videosi on maailmalla!

Jatkossa löydät videosi, kun kirjaudut omalla käyttäjänimelläsi ja salasanallasi ’Log in’ -linkistä ja etsit selainikkunan oikeasta reunasta pienen ’My - Videos - Favorites - Playlists jne..’ -linkin ja painat tuota ’Videos’-linkkiä.

luku.6.11_urlSaat selville videosi ainutlaatuisen nettiosoitteen eli URL-osoitteen kohdasta ’URL’ . Kun kopiot tuossa ikkunassa olevan linkin talteen, voit liittää sen vaikka sähköpostiisi ja lähettää sen kaikille ystävillesi. Ystäväsi voivat nyt katsella videosi vain kliksauttamalla tuota sähköpostissa olevaa linkkiä.

YouTubeen ei voi enää lähettää yli kymmenen minuutin videoita, eikä tiedostokoko saa ylittää kymmentä megatavua. Palvelu myös pakkaa videoita jo lähetysvaiheessa tarpeen mukaan tilan säästämiseksi, joten huippulaatua ei voi odottaa.

Suomalaisia löytyy

YouTubessa on paljon supisuomalaista tarjontaa. Eräs lohjalainen urheilutoimittaja esimerkiksi on innostunut tekemään omasta lempilajistaan suunnistuksesta valokuvista koostettuja ja itse säestämiään videokollaaseja YouTubeen. Esimerkiksi Jukolan menoa esittelevä video on osoitteessa http://www.youtube.com/watch?v=-ZY5dopUQuY

Ylipäätään etusivun ’Search’-ikkunassa selvillä suomenkielen sanoilla tehdyt haut tuottavat melkoisesti tulosta. Esimerkiksi hakusana ’Juhannus’ toi esiin melkoisen joukon nuorison hieman epämääräistä juhannusmenoa esitteleviä videoita.

Ylipäätään tuo etsintäikkuna on hyvä tapa etsiä katseltavaa. Esimerkiksi nuo äsken maininut suunnistusvideot löytyvät helposti hakusanalla ’Suunnistus’ tai ’karisMMallinen’.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind