6.2 Ohjelmat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Kovien peruskäsittelu onnistuu hyvin myös ilman kalliita erikoisohjelmia. Etenkin luvussa 6.5 tarkemmin esiteltävä IrfanView –niminen ilmaisohjelma on kehittynyt luojansa bosnialaisen Irfan Skiljanin hellässä huolenpidossa vuosien varrella jopa niin, että siinä on nyt lukuisia ominaisuuksia, joita turhaan etsii satoja euroja maksavista kaupallisista ohjelmista.

luku.6.1_irfanAlun perin IrfanView oli lähinnä tehokas, pieni ja nopea kuvien katseluohjelma, mutta ohjelman uusimmat versiot tarjoavat monenlaisia apuvälineitä myös kuvien muokkaamiseen ja korjailuun sekä välineet useimpien olemassaolevien ääni- ja videotiedostojen toistamiseen.

Mikään ihme ei olekaan, että IrfanView on jo pitkään ollut internetin käytetyimpiin ohjelmien latauspaikkoihin kuuluvan Tucowsin selvästi eniten ladattu ohjelma.

Suosion ymmärtää hyvin, sillä Irfan Skiljan on pystynyt pakkaamaan IrfanViewin peruspakettiin suorastaan hämmästyttävän määrän ominaisuuksia. IrfanView osaa esimerkiksi suoraan avata ja näyttää kaikki seuraavat tiedostomuodot: aif, ani/cur, asf, au/snd, avi, bmp/dib, cam (casio jpg), clp, dicom/acr, djvu, emf/wmf, eps, flashpix (fpx), fsh, g3, gif, ico/icl/exe/dll, iff/lbm, img (gem), jpg2000, jpg/jpeg, kdc, ldf, lwf.

Vain muutaman megatavun suuruisella plug-in-lisäpaketilla alkavat toimia myös med, mid/rmi, mov, mp3, mpg/mpeg, nlm/nol/ngg, pbm/pgm/ppm, pcx/dcx, photocd, png, psd, psp, ras/sun, realaudio (ra), rle, sff, sfw, sgi/rgb, swf (flash/shockwave), tga, tif/tiff, wav, wbmp, xbm, xpm, mov, qtif, mac pict, fli/flc, asf, au/snd/aif, avi, dat (videocd), mid/rmi, mov, mp3, mpg/mpeg, wav, wma ja wmf –päätteiset tiedostot.

Jos tämä hengästyttävä luettelo ei vielä tehnyt vaikutusta, on IrfanViewin nykyversiolla hihassaan sellaisiakin ominaisuuksia kuin itsenäisesti ilman ohjelman asennusta toimivan omia kuvia näyttävän diashown tai ruudunsäästäjän tekeminen. Lisätietoa näistä asioista on luvussa

Asennettaessa IrfanView kysyy nykyisin hyvin tarkkaan mitä tiedostomuotoja sen annetaan ottaa haltuunsa. Kaikki kuva-, ääni ja videotiedostot voi kuitenkin antaa Irfanviewille, sillä se käynnistyy huomattavasti nopeammi kuin vaikkapa Windowsin oma MediaPlayer ja se on onnen omiaan nimenomaan kuvatiedostojen selailuun ja esimerkiksi lyhyiden ääninäytteiden kuunteluun.

Nopeaa selailua

Kun Irfanviewiin on avattu jokin kuva tai video- tai äänitiedosto, pääsee samassa kansiossa oleviin kaikkiin muihin ohjelman ymmärtämiin tiedostoihin käsiksi vain painamalla jatkuvasti välilyöntiä, mikä on hyvin kätevää myös esimerkiksi lyhyiden äänitiedostojen kuuntelussa.

IrfanViewissä voi katsella myös koko kansion sisällön kerralla sormenpääkuvina yksinkertaisesti painamalla T-kirjainta kun ensimmäinen kuva on avattu. Tällöin koko kansion sisältö näkyy pienoiskuvina varsinaisen kuvaikkunan vieraan avautuvassa esikatseluikkunassa.

Pelkkä F-näppäimen painallus muuttaa ohjelma-ikkunaan kerralla mahtumattoman kuvan ohjelma-ikkunan kokoiseksi ja uusi F-näppäimen painallus palauttaa kuvan alkuperäiseen kokoonsa.

C-näppäimen painallus taas käynnistää ruutukaappausominaisuuden, jolla voi helposti kaapata näkyviin kaiken tai osan ruudulla juuri sillä hetkellä näkyvästä. Kun painetaan M-näppäintä, ohjelma sujahtaa alapalkkiin pois näkyvistä.

Irfanviewin avulla voi myös helposti haluttaessa muuttaa vaikka kokonaisen kansiollisen kuvia toiseen kuvamuotoon tai nimetä kuvat uudelleen.

Yrityksille maksullinen

IrfanView on sivumennen sanoen maksuton vain kotikäyttäjille ja yrityskäyttäjien pitäisi periaatteessa maksaa lähes symbolinen kymmenen dollarin rekisteröintimaksu, mutta ohjelma ei mitenkään siihen pakota, jos omatunto ei tarpeeksi kolkuta.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind