6.6 Nettikamera

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Puheen lisäksi myös elävää kuvaa välittävien kuvapuhelinten tuloa on toitotettu jo moneen kertaan vuosikymmenten saatossa, mutta käytännössä kuvapuhelut ovat jääneet useimmille vain haaveeksi. Kuitenkin useimmissa kodeissa on jo laite, joka muuttuu kuvapuhelimeksi alle 30 euron investoinneilla.

Tämä ihmelaite on tietysti uskollinen kotitietokoneesi. Voit muuttaa sen kuvapuhelimeksi, kun vain ostat muutaman kympin hintaisen webbikameran ja asennat sopivan ilmaisen ohjelman. Ääniominaisuudethan ovat valmiina käytännössä kaikissa nykytietokoneissa.

luku.6.6_nettikameraWeb-camin tai suomalaisittain nettikameran saat tällä hetkellä halvimmillaan uutenakin jopa alle 20 eurolla, Nämä kamerat eivät yleensä pysty 640 x 480 pikseliä parempaan resoluutioon, eivätkä ne toimi ilman tietokonetta.

Oikeaa kameraa tai videokameraa ei niillä siten voi korvata. Nettiyhteyden yli ei parempaa kuvaa kuitenkaan juuri kannata yrittää välittääkään, joten pikselien määrä ei ole tässä yhteydessä olennaista.

Kamera tietysti tarvitaan molempiin päivihin, jos haluaa välittää kuvaa ja puhetta kahteen suutaan. Kuvaa voi kuitenkin ainakin MSN Messengerilla väittää myös yksisuuntaisesti sellaiselle, jolla ei itsellään kameraa ole.

 

Kaksisuuntaista kuvapuheluahan ei pääse kokeilemaan, jollei jollakin sukulaisellasi, tuttavallasi tai ystävälläsi ole nettikameraa ja myös samaa ohjelmistoa käytössä. Lisäksi molemmilla olisi hyvä olla laajakaista tai ainakin ISDN-yhteys, sillä kuvan siirtäminen laiskahkon modeemiyhteyden yli voi olla hyvin tuskaista.

Microsoftilta ohjelmat

Kuvapuheluiden makuun pääseminen on periaatteessa ja myös käytännössä hyvin yksinkertaista. Nettikameran asennus vaatii yleensä vain laitteen johdon tökkäämisen tietokoneen vapaaseen USB-paikkaan, ajurilevyn syöttämisen romppuasemaan ja yksinkertaisen asennusohjelman läpikäymisen.

Nettikamerat ovat yleensä sen verran vähävirtaisia laitteita, etteivät ne tarvitse erillistä virtajohtoakaan, vaan niille yleensä riittää USB-väylästä irtoava käyttöjännite.

Kun rauta on kunnossa, tarvitaan vielä softaa. Tarjolla on monenlaisia ilmaisiakin ohjelmia, kuten MSN Messengeriä.

Myös suomeksi

Saat tämän Microsoftin softaimperiumin tuotteen osoitteesta http://get.live.com/messenger/overview Ohjelma on tarjolla myös suomenkielellä. Osoite vie suoraan ohjelman lataussivulle, jossa ’Lataa ilmaiseksi’-nappi aloittaa ohjelman latauksen.

Normaalien asennusrutiinien jälkeen pitää vielä kirjautua MSN:n Messenger-palvelun käyttäjäksi ja valita käyttäjätunnukset ja salasanat. Ohjelma kuitenkin opastaa hyvin kaikkien vaiheiden läpi. Voit myös itse päättää tuotko itsesi kaikkien webbikameran käyttäjien tietoisuuteen, vai haluatko että sinusta ja kamerastasi tietävät vain luotetut ystäväsi.

MSN Messenger on perustaltaan pikaviestintäohjelma, jonka avulla voit reaaliajassa chattiä kavereidesi kanssa. Vastaavia ohjelmia ovat myös esimerkiksi ICQ tai Yahoo! Messenger, joista ainakin Yahoo osaa myös käyttää webbikameraa hyväkseen.

Helppoa meininkiä

Webbikamerayhteyden saaminen on hyvin yksinkertaista, kun vain molemmat osapuolet ovat ensin kirjautuneet MSN:n palveluun sähköpostiosoitteensa perusteella. Ensimmäisellä kerralla vain valitaan MSN Messengerin ’Työkalut’-ylävalikosta ’Ohjattu äänen ja kuvan säätö’ ja toimitaan käynnistyvän velhon ohjeiden mukaisesti.

Jos mikrofonia ei ole tullut aikaisemmin hankittua, niin sellaisen saat aivan muutamalla eurolla lähimmästä tietokoneliikkeestä. 

Yksinkin pärjää

Webbikameraa pääsee siis MSN Messengerissä kokeilemaan myös vaikka jos vain toisella osapuolella on nettikamera. Kun valitset ohjelman ’Toiminnot’-ylävalikosta kohdan ’Lähetä Web-kamerakuva…’, siirtyy sinun kamerastasi kuva keskustelukumppanin MSN Messengerin ikkunaan, vaikka keskustelukumppanille itsellään ei kameraa olisikaan.

Ohjelmaa voi käyttää myös pelkästään tavallisen puhelimen korvikkeena, sillä mukana on myös ’Aloita puhekeskustelu…’ -vaihtoehto. Puheen laatu ei kuitenkaan välttämättä ole lähelläkään oikean puhelimen tasoa, mutta yhteydenpito vaikkapa Australiaan on varmasti tällä tavalla huomattavasti halvempaa kuin muutoin. Tämä edellyttää tietysti, että molemmilla osapuolilla on laajakaistayhteys, sillä modeemin yli puheyhteys ei todennäköisesti toimi lainkaan.

MSN Messengeriin on koottu monia aikaisemmin NetMeeting-nimisessä ohjelmassa mukana olleita mukavia ominaisuuksia ja itse asiassa NetMeetingin voi myös käynnistää Messengerin kautta. MSN Messengerin kautta voi esimerkiksi lähettää tiedostoja tai valokuvia tai vaikkapa pelata erilaisia pelejä netissä.


 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind